Vissza Email link
póréhagymaleves

Póréhagymaleves recept

A póréhagymát és a krumplit megmossuk.
Ha a póréhagyma külső része száraz, azt leszedjük, majd a puha részét karikára felvágjuk.
A krumplit meghámozzuk, s 1-2 centis kockákra felaprítjuk.
A vajat kis lángon felolvasztjuk, majd a megtisztított és feldarabolt póréhagymát elkezdjük benne dinsztelni.
8-10 perc eltelte után, amikor a póréhagyma megfonnyadt, megszórjuk a hagymát liszttel s azt is picit megpirítjuk. Majd felöntjük az egészet alaplével. 
Hozzáadjuk a krumplit, borsozzuk, és ha szükséges, picit utána sózunk.
Amikor a krumpli megpuhult, tejszínt adunk a leveshez, alaposan elkeverjük benne.
Még egy utolsót forralunk a levesen, s melegen tálalhatjuk is, tetejére pár friss póréhagymát téve.
A póréhagymaleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 30 perc
Összes idő 50 perc
Fogás Levesek, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék

A recept hozzávalói
  

  • 2 szál póréhagyma
  • 4 szem krumpli (negyed kiló)
  • 20 dkg vaj
  • 1 kiskanál
  • 1 csipet őrölt fekete bors (ízlés szerint)
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 liter alaplé (csirke vagy zöldség)
  • 2-3 dl főzőtejszín

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A póréhagymát és a krumplit megmossuk.
    Ha a póréhagyma külső része száraz, azt leszedjük, majd a puha részét karikára felvágjuk.
  • A krumplit meghámozzuk, s 1-2 centis korckákra felaprítjuk.
    (felhasználásig víz alatt tartsuk, hogy ne barnuljon meg, mert a barna részek keserűek)
  • A vajat kis lángon felolvasztjuk, majd a megtisztított és feldarabolt póréhagymának a bő kétharmadát elkezdjük benne dinsztelni.
    Közben megsózzuk, hogy a hagyma levet eresszen.
  • 8-10 perc eltelte után, amikor a póréhagyma megfonnyadt és a levét elfőtte, megszórjuk a hagymát liszttel.
    Alapos keverés mellett a lisztet picit megpirítjuk, majd az egészet felöntjük alaplével. 
  • Ezután a leveshez hozzáadjuk a krumplit, megborsozzuk, és ha szükséges, picit utána sózunk.
  • Amikor a krumpli megpuhult, tejszínt adunk a leveshez, s alaposan elkeverjük benne.
    Még egy utolsót forralunk a levesen, hogy a tejszín és a leves ízei összefőljenek.
  • Az elkészült póréhagymaleves forrón tálaljuk, krutonnal vagy pirítóssal és reszelt sajttal.
    A leves tetejére a félretett póréhagymából teszünk pár karikával.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek