Vissza Email link
rakott kelbimbó

Rakott kelbimbó recept

A kelbimbó végét levágjuk, a külső (keményebb, sárguló) leveleivel együtt. Majd bőséges forrásban lévő sós vízben 5-8 percig félpuhára főzzük.
A főzés végén a kelbimbóról a vizet leszűrjük, s hagyjuk kihűlni.
Míg a kelbimbó fő, a rizst háromszoros mennyiségű sós vízben feltesszük főni, majd negyed óra elteltével azt is elszűrjük.
A darált húshoz a hagymát megtisztítjuk, s apróra összevágjuk.
Kevés olajon a hagymát egy serpenyőben megpirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst.
Hogy a darált hús minél jobban szétessen, folyamatos kevergetés mellett a húst fehéredésig pirítjuk.
Ezután hozzátesszük a pirospaprikát, az őrölt fekete borsot s átkeverjük az egészet. Felöntjük annyi vízzel, hogy a víz a darált húst ellepje, s főzzük további 10-15 percig, amíg a hús meg nem puhul.
A kihűlt kelbimbókat, ha méretesebbek, félbevágjuk, majd annak felét egy kiolajozott tepsi vagy jénai alján szétterítjük.
A kelbimbókra rátesszük a rizs felét, majd arra rá a megsütött darált hús.
A darált hús tetejére rákerül a megfőtt rizst maradéka, majd a kelbimbó második fele. A tetejét alaposan megkenjük a felkevert tejföllel.
Az összeállított rakott kelbimbót tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük készre.
A rakott kelbimbó hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 30 perc
Főzés idő 10 perc
Sütés idő 35 perc
Összes idő 1 óra 15 perc
Fogás Egytálételek, Főétel, Rakott ételek, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 1 literes lábos (a rizs megfőzéséhez)
  • nagyobb serpenyő (a darált hús megsütéséhez)
  • Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai (a rakott kel összeállításához)
  • Alufólia

A recept hozzávalói
  

  • 1 kg kelbimbó
  • 2-2,5 dl rizs (1 bögre)
  • 6-7 dl víz (3 bögre)
  • 1 kiskanál (a rizs főzővízébe)
  • 4 dl tejföl

A darált hús elősütéséhez

  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 50 dkg darált hús (sertés, marha vagy pulyka)
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 kiskanál
  • 1 kiskanál őrölt fekete bors

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A kelbimbó végét levágjuk, a külső (keményebb, sárguló) leveleivel együtt.
  • Ezután egy nagyobb lábosban feltesszük a fizet forrni a kelbimbó magfőzéséhez.
  • Míg a kelbimbóhoz felforr a víz, egy kisebb lábosba beletesszük a rizst, s háromszor annyi vizet adunk hozzá.
    Megsózzuk, s a forrás megindulásától számítva negyed órán át főzzük.
  • Amikor a víz felforrt a kelbimbóhoz, megsózzuk, beletesszük a megpucolt kelbimbót, s 6-8 percig előfőzzük, hogy a picit megpuhuljon.
    Ezután leszűrjük.
  • A negyed óra letelte után a rizst is leszűrjük, s hagyjuk lecsepegni.
    (Ne mossuk át, mint ahogy a tésztát szokás!)

A darált hús elősütése

  • A darált húshoz a vöröshagymát megpucoljuk, s apró kockákra felvágjuk.
  • Kevés olajon a hagymát egy serpenyőben megpirítjuk.
  • Amikor a hagyma kezd már üvegesedni, hozzáadjuk a darált húst is.
    A darált húst folyamatosan keverve fehéredésig pirítjuk, hogy minél kisebb részekre szétessen.
  • Amikor a darált hús kifehéredett, hozzáadjuk a pirospaprikát és az őrölt fekete borsot.
    Majd az egészet alaposan átkeverjük.
  • Ezután felöntjük a serpenyő tartalmát annyi vízzel, mely a darált húst ellepje.
    Fedő alatt kis lángon hagyjuk a húst megpuhulni s a szaftját besűrűsödni 10-15 perc alatt.
    (Nem baj, ha a hús nem teljesen puhul meg, mert a sütőben még fog sülni.)

A rakott kelbimbó összeállítása és kisütése

  • Amikor az összetevők megfőttek, kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra, hogy mire összeállítjuk a rakott kelbimbót, addigra a sütő már átmelegedjen.
  • A miután a kelbimbó meghűlt, a túl nagy (2-3 centinél nagyobb átmérőjű) fejeket kettévágjuk.
  • Ezután egy tepsi vagy jénai alját kiolajozzuk, s az előfőzött kelbimbó felét az edény alján szétterítjük.
  • A kelbimbóra rátesszük a rizs felét, majd arra a megsütött darált húst.
  • A darált hús tetejére rákerül a megfőtt rizst maradéka, majd a kelbimbó második fele.
    (Érdemes a kelbimbókat a domború felével egy picit a rizsbe belenyomkodni, hogy a tejföl egyenletesen tudja befedni a rakott kelbimbót).
  • Végül a tejfölt felkeverjük, s a kelbimbó tetején egyenletesen szétoszlatjuk.
  • Az összeállított rakott kelbimbót tegyük az előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük készre alufólia alatt.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, gluténmentes, húsos ételek, tojásmentes, vacsoraötletek