A kelbimbó végét levágjuk, a külső (keményebb, sárguló) leveleivel együtt. Majd bőséges forrásban lévő sós vízben 5-8 percig félpuhára főzzük. A főzés végén a kelbimbóról a vizet leszűrjük, s hagyjuk kihűlni.Míg a kelbimbó fő, a rizst háromszoros mennyiségű sós vízben feltesszük főni, majd negyed óra elteltével azt is elszűrjük. A darált húshoz a hagymát megtisztítjuk, s apróra összevágjuk. Kevés olajon a hagymát egy serpenyőben megpirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst. Hogy a darált hús minél jobban szétessen, folyamatos kevergetés mellett a húst fehéredésig pirítjuk. Ezután hozzátesszük a pirospaprikát, az őrölt fekete borsot s átkeverjük az egészet. Felöntjük annyi vízzel, hogy a víz a darált húst ellepje, s főzzük további 10-15 percig, amíg a hús meg nem puhul.A kihűlt kelbimbókat, ha méretesebbek, félbevágjuk, majd annak felét egy kiolajozott tepsi vagy jénai alján szétterítjük. A kelbimbókra rátesszük a rizs felét, majd arra rá a megsütött darált hús. A darált hús tetejére rákerül a megfőtt rizst maradéka, majd a kelbimbó második fele. A tetejét alaposan megkenjük a felkevert tejföllel.Az összeállított rakott kelbimbót tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük készre.A rakott kelbimbó hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai (a rakott kel összeállításához)
Alufólia
A recept hozzávalói
1kgkelbimbó
2-2,5dlrizs(1 bögre)
6-7dlvíz(3 bögre)
1kiskanálsó(a rizs főzővízébe)
4dltejföl
A darált hús elősütéséhez
1fejvöröshagyma(közepes)
50dkgdarált hús(sertés, marha vagy pulyka)
1evőkanálfűszerpaprika
1kiskanálsó
1kiskanálőrölt fekete bors
Az elkészítés lépései (részletesen)
A kelbimbó végét levágjuk, a külső (keményebb, sárguló) leveleivel együtt.
Ezután egy nagyobb lábosban feltesszük a fizet forrni a kelbimbó magfőzéséhez.
Míg a kelbimbóhoz felforr a víz, egy kisebb lábosba beletesszük a rizst, s háromszor annyi vizet adunk hozzá.Megsózzuk, s a forrás megindulásától számítva negyed órán át főzzük.
Amikor a víz felforrt a kelbimbóhoz, megsózzuk, beletesszük a megpucolt kelbimbót, s 6-8 percig előfőzzük, hogy a picit megpuhuljon.Ezután leszűrjük.
A negyed óra letelte után a rizst is leszűrjük, s hagyjuk lecsepegni. (Ne mossuk át, mint ahogy a tésztát szokás!)
A darált hús elősütése
A darált húshoz a vöröshagymát megpucoljuk, s apró kockákra felvágjuk.
Kevés olajon a hagymát egy serpenyőben megpirítjuk.
Amikor a hagyma kezd már üvegesedni, hozzáadjuk a darált húst is.A darált húst folyamatosan keverve fehéredésig pirítjuk, hogy minél kisebb részekre szétessen.
Amikor a darált hús kifehéredett, hozzáadjuk a pirospaprikát és az őrölt fekete borsot.Majd az egészet alaposan átkeverjük.
Ezután felöntjük a serpenyő tartalmát annyi vízzel, mely a darált húst ellepje.Fedő alatt kis lángon hagyjuk a húst megpuhulni s a szaftját besűrűsödni 10-15 perc alatt.(Nem baj, ha a hús nem teljesen puhul meg, mert a sütőben még fog sülni.)
A rakott kelbimbó összeállítása és kisütése
Amikor az összetevők megfőttek, kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra, hogy mire összeállítjuk a rakott kelbimbót, addigra a sütő már átmelegedjen.
A miután a kelbimbó meghűlt, a túl nagy (2-3 centinél nagyobb átmérőjű) fejeket kettévágjuk.
Ezután egy tepsi vagy jénai alját kiolajozzuk, s az előfőzött kelbimbó felét az edény alján szétterítjük.
A kelbimbóra rátesszük a rizs felét, majd arra a megsütött darált húst.
A darált hús tetejére rákerül a megfőtt rizst maradéka, majd a kelbimbó második fele.(Érdemes a kelbimbókat a domború felével egy picit a rizsbe belenyomkodni, hogy a tejföl egyenletesen tudja befedni a rakott kelbimbót).
Végül a tejfölt felkeverjük, s a kelbimbó tetején egyenletesen szétoszlatjuk.
Az összeállított rakott kelbimbót tegyük az előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük készre alufólia alatt.