A csirkemellet megmossuk, a zsíros részt levágjuk róla, majd másfél centis szeleteket vágunk belőle. Lehet hosszában, ha nagyobb szeleteket akarunk, de lehet keresztben is.Ezután a szeletek mind a két oldalát megsózzuk (megborsozzuk), majd mind a két oldalát belisztezzük.A belisztezett szeleteket megforgatjuk tojásban, hogy a liszt mindenhol benedvesedjen, majd prézlivel (zsemlemorzsával) befedjük a szeletek mind a két oldalát.A kipanírozott szeleteket 5-6 perc alatt forró olajban kisütjük, 2-3 perc után megforgatva, hogy mind a két oldala rendesen átsüljön.A kisült szeletekről az olajat lecsepegtetjük, rizzsel, főtt krumplival vagy krumplipürével tálaljuk.A rántott csirkemell hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
A csirkemellet megmossuk, a zsíros részt levágjuk róla.
A következő lépés a csirkemell szeletelése. Cél, hogy a szelet durván másfél centi vastag legyen.Hosszában vágva 3-4 nagyobb szeletet kaphatunk, de keresztbe vágva akár 7-8 kisebb szelet is kijöhet egy félbevágott csirkemellből.
Ezután a szeletek mind a két oldalát megsózzuk (megborsozzuk), s hagyjuk picit állni.A só hatására a hús picit nedvesebb lesz, amitől a liszt könnyebben fog megtapadni a húson.
Az egyik lapos tányérba beletesszük a lisztet, s vékonyan szétterítjük a tányér alján.
Mellé kerülnek a mélytányérba a leütött tojások, amibe egy-két csipet sót teszünk, és alaposan felverjük. Cél, hogy összetörjük a tojásfehérje szerkezetét, s az egész homogénné váljon.
A második lapostányérba, a mélytányér másik oldalára a prézli kerül, amit ugyan úgy szétterítünk a tányér alján, mint ahogyan a liszttel tettük.
A csirkemell panírozása
Minden egyes hússzeletet egyesével beleteszünk lisztbe. Először az egyik oldalára fektetjük, picit megnyomkodva, majd megfordítva a másik oldalát is belenyomkodjuk a lisztbe (hogy rendesen rátapadjon).
A szeleteket a lisztből kivéve picit megrázzuk, hogy a felesleg lehulljon róla, majd megy a szelet a felvert tojásba.Előbb az egyik oldalával mártjuk bele, majd villával megfordítva a másik oldalát is belemerítjük a tojásba.
Amikor a tojás a szelet minden részét benedvesítette, megy a prézlibe (zsemlemorzsába). Először az egyik oldalával, majd megfordítás után a másik oldalával is, hogy a prézlivel befedjük a szeleteket teljesen.
Kisütésig a kipanírozott szeleteket tányérra, vágódeszkára vagy tálcára tehetjük, hogy picit megszikkadjon a panír.
A rántott csirkemell kisütése
A serpenyőbe ujjnyi vastagon olajat öntünk. S nagy lángon 180 fokra előmelegítjük.Akkor elég meleg az olaj, ha beleszórt apró prézlidarabok sisteregve egyből feljönnek az olaj felszínére.
Amikor az olaj felforrósodott, a kipanírozott szeleteket egy rétegben elhelyezzük az olajban.
5-6 perc alatt forró olajban kisütjük a szeleteket, 2-3 perc után megforgatva azokat, hogy mind a két oldaluk rendesen átsüljön.
A kisült szeletekről az olajat lecsepegtetjük, majd melegen tálalhatjuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsos ételek, laktózmentes ételek, vacsoraötletek