Vissza Email link
rántott csirkemell

Rántott csirkemell recept

A csirkemellet megmossuk, a zsíros részt levágjuk róla, majd másfél centis szeleteket vágunk belőle. Lehet hosszában, ha nagyobb szeleteket akarunk, de lehet keresztben is.
Ezután a szeletek mind a két oldalát megsózzuk (megborsozzuk), majd mind a két oldalát belisztezzük.
A belisztezett szeleteket megforgatjuk tojásban, hogy a liszt mindenhol benedvesedjen, majd prézlivel (zsemlemorzsával) befedjük a szeletek mind a két oldalát.
A kipanírozott szeleteket 5-6 perc alatt forró olajban kisütjük, 2-3 perc után megforgatva, hogy mind a két oldala rendesen átsüljön.
A kisült szeletekről az olajat lecsepegtetjük, rizzsel, főtt krumplival vagy krumplipürével tálaljuk.
A rántott csirkemell hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Sütési idő 10 perc
Összes idő 20 perc
Fogás Egytálételek, Főétel, Sültek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • szélesebb pengéjű kés (a hús szeleteléséhez)
  • 2 lapostányér
  • 1 mélytányér
  • nagyobb serpenyő

A recept hozzávalói
  

  • 60 dkg csirkemell filé
  • 2-3 darab tojás
  • 5 dkg finomliszt
  • 15 dkg prézli
  • bors (elhagyható)
  • napraforgóolaj

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A csirkemellet megmossuk, a zsíros részt levágjuk róla.
  • A következő lépés a csirkemell szeletelése. Cél, hogy a szelet durván másfél centi vastag legyen.
    Hosszában vágva 3-4 nagyobb szeletet kaphatunk, de keresztbe vágva akár 7-8 kisebb szelet is kijöhet egy félbevágott csirkemellből.
  • Ezután a szeletek mind a két oldalát megsózzuk (megborsozzuk), s hagyjuk picit állni.
    A só hatására a hús picit nedvesebb lesz, amitől a liszt könnyebben fog megtapadni a húson.
  • Az egyik lapos tányérba beletesszük a lisztet, s vékonyan szétterítjük a tányér alján.
  • Mellé kerülnek a mélytányérba a leütött tojások, amibe egy-két csipet sót teszünk, és alaposan felverjük.
    Cél, hogy összetörjük a tojásfehérje szerkezetét, s az egész homogénné váljon.
  • A második lapostányérba, a mélytányér másik oldalára a prézli kerül, amit ugyan úgy szétterítünk a tányér alján, mint ahogyan a liszttel tettük.

A csirkemell panírozása

  • Minden egyes hússzeletet egyesével beleteszünk lisztbe.
    Először az egyik oldalára fektetjük, picit megnyomkodva, majd megfordítva a másik oldalát is belenyomkodjuk a lisztbe (hogy rendesen rátapadjon).
  • A szeleteket a lisztből kivéve picit megrázzuk, hogy a felesleg lehulljon róla, majd megy a szelet a felvert tojásba.
    Előbb az egyik oldalával mártjuk bele, majd villával megfordítva a másik oldalát is belemerítjük a tojásba.
  • Amikor a tojás a szelet minden részét benedvesítette, megy a prézlibe (zsemlemorzsába).
    Először az egyik oldalával, majd megfordítás után a másik oldalával is, hogy a prézlivel befedjük a szeleteket teljesen.
  • Kisütésig a kipanírozott szeleteket tányérra, vágódeszkára vagy tálcára tehetjük, hogy picit megszikkadjon a panír.

A rántott csirkemell kisütése

  • A serpenyőbe ujjnyi vastagon olajat öntünk. S nagy lángon 180 fokra előmelegítjük.
    Akkor elég meleg az olaj, ha beleszórt apró prézlidarabok sisteregve egyből feljönnek az olaj felszínére.
  • Amikor az olaj felforrósodott, a kipanírozott szeleteket egy rétegben elhelyezzük az olajban.
  • 5-6 perc alatt forró olajban kisütjük a szeleteket, 2-3 perc után megforgatva azokat, hogy mind a két oldaluk rendesen átsüljön.
  • A kisült szeletekről az olajat lecsepegtetjük, majd melegen tálalhatjuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsos ételek, laktózmentes ételek, vacsoraötletek