A gombát alaposan megmossuk, a ráragadt földes részeket dörzsöléssel vagy a kés hegyével eltávolítjuk. Ezután a tönkök alját levágjuk, vagy egyszerűen a gombafej tövénél kitőrjük, s a gombafejeket kívül-belül megsózzuk.Ezután a gombafejeket megforgatjuk a lisztben, ügyelve arra, hogy a gombafejek belső, lemezes részén is egyenletesen megtapadjon a liszt.A belisztezett fejeket megforgatjuk tojásban, hogy a liszt mindenhol benedvesedjen, majd prézlivel (zsemlemorzsával) is befedjük őket mind a két oldalon.A kipanírozott gombafejeket 6-8 perc alatt forró olajban kisütjük, 3-4 perc után megforgatva, hogy mind a két oldala rendesen átsüljön.A kisült gombafejekről az olajat lecsepegtetjük, s már tálalhatjuk is.A rántott gomba hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
napraforgóolaj(lehet kókuszzsír vagy repceolaj is)
Az elkészítés lépései (részletesen)
A gombát alaposan megmossuk, a ráragadt földes részeket dörzsöléssel vagy a kés hegyével eltávolítjuk.
Ezután a tönkök alját levágjuk, vagy egyszerűen a gombafej tövénél kitőrjük, s a gombafejeket kívül-belül megsózzuk.
Az egyik lapos tányérba beletesszük a lisztet, s vékonyan szétterítjük a tányér alján.
Mellé kerülnek a mélytányérba a leütött tojások, amibe egy-két csipet sót teszünk, és alaposan felverjük.Cél, hogy összetőrjük a tojásfehérje szerkezetét, s az egész homogénné váljon.
A második lapostányérba, a mélytányér másik oldalára a prézli kerül, amit ugyan úgy szétterítünk a tányér alján, mint ahogyan a liszttel tettük.
A gombafejek kipanírozása
A besózott gombafejeket megforgatjuk a lisztben, ügyelve arra, hogy a gombafejek belső, lemezes részén is egyenletesen megtapadjon a liszt.
Majd a gombafejeket felállítva az oldalukra kicsit beleejtjük a lisztbe, hogy a felesleges liszt lehulljon róluk.Majd a beletesszük őket a felvert tojásba, s abban is jól megforgatjuk, hogy a liszt mindenhol benedvesedjen.
Végül a gombafejeket a prézliben is alaposan megforgatjuk, itt is ügyelve arra, hogy a lisztes-tojásos masszát mindenhol elfedje a zsemlemorzsa.
A bepanírozott gombafejeket tányérra vagy egy tálcára tesszük, s hagyjuk, hogy a panír kicsit megszikkadjon.
A gombafejek kisütése
A serpenyőbe legalább ujjnyi vastagon olajat öntünk, majd közepes lángon felmelegítjük az olajat. Fontos! A bepanírozott gombafejeket akkor tegyük bele az olajba, amikor elkezdjük érezni az olaj fölé téve a meleget (ne forrósodjon túl az olaj!).
Közepes lángon süssük a gombát, s amikor az egyik oldala aranybarnára sült (3-4 perc után), sütőlapáttal vagy fogócsipesszel forgassuk meg.Ne rontsd el! Ne szúrjunk a bepanírozott gombába villát, mert attól a gomba leve kifolyik, s nem fog rendesen megpuhulni a belseje (kemény és nyers marad)
Végén a megsült gombafejeket tegyük konyhai papírszalvétára, s hagyjuk, hogy az olaj lecsöpögjön róluk.