Vissza Email link
rántott gomba

Rántott gomba recept

A gombát alaposan megmossuk, a ráragadt földes részeket dörzsöléssel vagy a kés hegyével eltávolítjuk.
Ezután a tönkök alját levágjuk, vagy egyszerűen a gombafej tövénél kitőrjük, s a gombafejeket kívül-belül megsózzuk.
Ezután a gombafejeket megforgatjuk a lisztben, ügyelve arra, hogy a gombafejek belső, lemezes részén is egyenletesen megtapadjon a liszt.
A belisztezett fejeket megforgatjuk tojásban, hogy a liszt mindenhol benedvesedjen, majd prézlivel (zsemlemorzsával) is befedjük őket mind a két oldalon.
A kipanírozott gombafejeket 6-8 perc alatt forró olajban kisütjük, 3-4 perc után megforgatva, hogy mind a két oldala rendesen átsüljön.
A kisült gombafejekről az olajat lecsepegtetjük, s már tálalhatjuk is.
A rántott gomba hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Sütési idő 20 perc
Összes idő 40 perc
Fogás Előétel, Főétel, Sültek, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 lapostányér
  • 1 mélytányér
  • nagyobb serpenyő
  • sütőlapát vagy fogó

A recept hozzávalói
  

  • kg gomba (csiperke, vargánya, őzláb)
  • 5-10 dkg finomliszt
  • 2-3 darab tojás
  • 10-15 dkg prézli (zsemlemorzsa)
  • napraforgóolaj (lehet kókuszzsír vagy repceolaj is)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A gombát alaposan megmossuk, a ráragadt földes részeket dörzsöléssel vagy a kés hegyével eltávolítjuk.
  • Ezután a tönkök alját levágjuk, vagy egyszerűen a gombafej tövénél kitőrjük, s a gombafejeket kívül-belül megsózzuk.
  • Az egyik lapos tányérba beletesszük a lisztet, s vékonyan szétterítjük a tányér alján.
  • Mellé kerülnek a mélytányérba a leütött tojások, amibe egy-két csipet sót teszünk, és alaposan felverjük.
    Cél, hogy összetőrjük a tojásfehérje szerkezetét, s az egész homogénné váljon.
  • A második lapostányérba, a mélytányér másik oldalára a prézli kerül, amit ugyan úgy szétterítünk a tányér alján, mint ahogyan a liszttel tettük.

A gombafejek kipanírozása

  • A besózott gombafejeket megforgatjuk a lisztben, ügyelve arra, hogy a gombafejek belső, lemezes részén is egyenletesen megtapadjon a liszt.
  • Majd a gombafejeket felállítva az oldalukra kicsit beleejtjük a lisztbe, hogy a felesleges liszt lehulljon róluk.
    Majd a beletesszük őket a felvert tojásba, s abban is jól megforgatjuk, hogy a liszt mindenhol benedvesedjen.
  • Végül a gombafejeket a prézliben is alaposan megforgatjuk, itt is ügyelve arra, hogy a lisztes-tojásos masszát mindenhol elfedje a zsemlemorzsa.
  • A bepanírozott gombafejeket tányérra vagy egy tálcára tesszük, s hagyjuk, hogy a panír kicsit megszikkadjon.

A gombafejek kisütése

  • A serpenyőbe legalább ujjnyi vastagon olajat öntünk, majd közepes lángon felmelegítjük az olajat.
    Fontos! A bepanírozott gombafejeket akkor tegyük bele az olajba, amikor elkezdjük érezni az olaj fölé téve a meleget (ne forrósodjon túl az olaj!).
  • Közepes lángon süssük a gombát, s amikor az egyik oldala aranybarnára sült (3-4 perc után), sütőlapáttal vagy fogócsipesszel forgassuk meg.
    Ne rontsd el! Ne szúrjunk a bepanírozott gombába villát, mert attól a gomba leve kifolyik, s nem fog rendesen megpuhulni a belseje (kemény és nyers marad)
  • Végén a megsült gombafejeket tegyük konyhai papírszalvétára, s hagyjuk, hogy az olaj lecsöpögjön róluk.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, reggeli receptek, vacsoraötletek, vega receptek