A patisszonokat megmossuk, s meghámozzuk. Durván fél centis szeletekre vágjuk sugarasan, s minden oldalát (a szélét is) picit megsózzuk.Amikor az összes szeletet megsóztuk, az első szeletek már nedvesek lesznek, s mehetnek bele a lisztbe, amiben minden oldalát meghempergetjük, hogy a liszt minden oldalára ráragadjon.Ezután a tojásban forgassuk meg úgy, hogy a tojás minden oldalát érje a szeleteknek.Végül a csillagtököket a prézliben is alaposan megforgatjuk, itt is ügyelve arra, hogy a lisztes-tojásos masszát mindenhol elfedje a zsemlemorzsa.A bepanírozott patisszon szeleteket felmelegített, de nem forró olajban aranybarnára sütjük, majd lecsepegtetjük.Az elkészült rántott patisszont tálalhatjuk melegen is, de hidegen szendvicsekbe is kiváló. A rántott patisszon hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
napraforgóolaj(lehet kókuszzsír vagy repceolaj is)
Az elkészítés lépései (részletesen)
Az egyik lapos tányérba beletesszük a lisztet, s vékonyan szétterítjük a tányér alján.
Mellé kerülnek a mélytányérba a leütött tojások, amibe egy-két csipet sót teszünk, és alaposan felverjük.Cél, hogy összetőrjük a tojásfehérje szerkezetét, s az egész homogénné váljon.
A második lapostányérba, a mélytányér másik oldalára a prézli kerül, amit ugyan úgy szétterítünk a tányér alján, mint ahogyan a liszttel tettük.
A patisszonokat megmossuk, s meghámozzuk, a magokat a belsejéből kikaparjuk. 2-3 centis szeletekre vágjuk a sugár mentén, s minden oldalát (a szélét is) picit megsózzuk.
A rántott patisszon elkészítése
Ezután a szeleteket meghempergetjük a lisztben (az oldalát is), hogy minden oldalára rátapadjon a liszt.Kicsit megnyomkodva, hogy rendesen rátapadjon mindenhol.
A patisszon szeleteket a végén az oldalukra fordítva kicsit a lisztbe ejtjük, hogy a felesleges liszt lehulljon róluk.Majd a beletesszük őket a felvert tojásba, s abban is jól megforgatjuk, hogy a liszt mindenhol benedvesedjen.
Végül a patisszonokat a prézliben is alaposan megforgatjuk, itt is ügyelve arra, hogy a lisztes-tojásos masszát mindenhol elfedje a zsemlemorzsa.
A serpenyőbe legalább ujjnyi vastagon olajat öntünk, majd közepes lángon felmelegítjük az olajat. Fontos! A bepanírozott patisszonokat akkor tegyük bele az olajba, amikor elkezdjük érezni az olaj fölé téve a meleget (ne forrósodjon túl az olaj!).
Közepes lángon süssük a patisszont, s amikor az egyik oldala aranybarnára sült (3-4 perc után), sütőlapáttal vagy fogócsipesszel forgassuk meg.Fontos: Ne szúrjunk a bepanírozott patisszonba villát, mert attól a patisszon szét fog esni, a panír pedig elázik.
Végén a megsült csillagtököket tegyük konyhai papírszalvétára, s hagyjuk, hogy az olaj lecsöpögjön róluk.