A tököket megmossuk, s meghámozzuk. Durván 2-3 centis kőralakú szeletekre vágjuk, s minden oldalát (a szélét is) picit megsózzuk.Amikor az összes szeletet megsóztuk, az első szeletek már nedvesek lesznek, s mehetnek bele a lisztbe, amiben minden oldalát meghempergetjük, hogy a liszt minden oldalára ráragadjon.Ezután a tojásban forgassuk meg úgy, hogy a tojás minden oldalát érje a szeleteknek.Végül a tököket a prézliben is alaposan megforgatjuk, itt is ügyelve arra, hogy a lisztes-tojásos masszát mindenhol elfedje a zsemlemorzsa.A bepanírozott tök szeleteket felmelegített, de nem forró olajban aranybarnára sütjük, majd lecsepegtetjük.Az elkészült rántott tököt tálalhatjuk melegen is, de hidegen szendvicsekbe is kiváló. A rántott tök hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
napraforgóolaj(lehet kókuszzsír vagy repceolaj is)
Az elkészítés lépései (részletesen)
Az egyik lapos tányérba beletesszük a lisztet, s vékonyan szétterítjük a tányér alján.
Mellé kerülnek a mélytányérba a leütött tojások, amibe egy-két csipet sót teszünk, és alaposan felverjük.Cél, hogy összetőrjük a tojásfehérje szerkezetét, s az egész homogénné váljon.
A második lapostányérba, a mélytányér másik oldalára a prézli kerül, amit ugyan úgy szétterítünk a tányér alján, mint ahogyan a liszttel tettük.
A tököket megmossuk, s meghámozzuk. Durván 2-3 centis kőralakú szeletekre vágjuk, s minden oldalát (a szélét is) picit megsózzuk.Ha nem elég zsenge a főzőtök, s a belső részén a magok már nem fehérek, akkor a belsejét kanalazzuk ki, nehogy megkeseredjen sütés közben.
A rántott tök kisütése
Ezután a szeleteket meghempergetjük a lisztben (az oldalát is), hogy minden oldalára rátapadjon a liszt.Kicsit megnyomkodva, hogy rendesen rátapadjon mindenhol.
A darabokat a végén az oldalukra fordítva kicsit a lisztbe ejtjük, hogy a felesleges liszt lehulljon róluk.Majd a beletesszük őket a felvert tojásba, s abban is jól megforgatjuk, hogy a liszt mindenhol benedvesedjen.
Végül a tököket a prézliben is alaposan megforgatjuk, itt is ügyelve arra, hogy a lisztes-tojásos masszát mindenhol elfedje a zsemlemorzsa.
A serpenyőbe legalább ujjnyi vastagon olajat öntünk, majd közepes lángon felmelegítjük az olajat. Fontos! A bepanírozott tököket akkor tegyük bele az olajba, amikor elkezdjük érezni az olaj fölé téve a meleget (ne forrósodjon túl az olaj!).
Közepes lángon süssük a tököt, s amikor az egyik oldala aranybarnára sült (3-4 perc után), sütőlapáttal vagy fogócsipesszel forgassuk meg.Fontos: Ne szúrjunk a bepanírozott tökbe villát, mert attól a tök szét fog esni, a panír pedig elázik.
Végén a megsült tököket tegyük konyhai papírszalvétára, s hagyjuk, hogy az olaj lecsöpögjön róluk.