Vissza Email link
rántott tök

Rántott tök recept

A tököket megmossuk, s meghámozzuk. Durván 2-3 centis kőralakú szeletekre vágjuk, s minden oldalát (a szélét is) picit megsózzuk.
Amikor az összes szeletet megsóztuk, az első szeletek már nedvesek lesznek, s mehetnek bele a lisztbe, amiben minden oldalát meghempergetjük, hogy a liszt minden oldalára ráragadjon.
Ezután a tojásban forgassuk meg úgy, hogy a tojás minden oldalát érje a szeleteknek.
Végül a tököket a prézliben is alaposan megforgatjuk, itt is ügyelve arra, hogy a lisztes-tojásos masszát mindenhol elfedje a zsemlemorzsa.
A bepanírozott tök szeleteket felmelegített, de nem forró olajban aranybarnára sütjük, majd lecsepegtetjük.
Az elkészült rántott tököt tálalhatjuk melegen is, de hidegen szendvicsekbe is kiváló.
A rántott tök hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Sütési idő 20 perc
Összes idő 40 perc
Fogás Főétel, Sültek, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 lapostányér
  • 1 mélytányér
  • nagyobb serpenyő
  • sütőlapát vagy fogó

A recept hozzávalói
  

  • 2 kisebb főzőtök (kb. ½ kg)
  • 5 dkg finomlisz
  • 2 darab tojás
  • 10 dkg prézli
  • napraforgóolaj (lehet kókuszzsír vagy repceolaj is)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • Az egyik lapos tányérba beletesszük a lisztet, s vékonyan szétterítjük a tányér alján.
  • Mellé kerülnek a mélytányérba a leütött tojások, amibe egy-két csipet sót teszünk, és alaposan felverjük.
    Cél, hogy összetőrjük a tojásfehérje szerkezetét, s az egész homogénné váljon.
  • A második lapostányérba, a mélytányér másik oldalára a prézli kerül, amit ugyan úgy szétterítünk a tányér alján, mint ahogyan a liszttel tettük.
  • A tököket megmossuk, s meghámozzuk. Durván 2-3 centis kőralakú szeletekre vágjuk, s minden oldalát (a szélét is) picit megsózzuk.
    Ha nem elég zsenge a főzőtök, s a belső részén a magok már nem fehérek, akkor a belsejét kanalazzuk ki, nehogy megkeseredjen sütés közben.

A rántott tök kisütése

  • Ezután a szeleteket meghempergetjük a lisztben (az oldalát is), hogy minden oldalára rátapadjon a liszt.
    Kicsit megnyomkodva, hogy rendesen rátapadjon mindenhol.
  • A darabokat a végén az oldalukra fordítva kicsit a lisztbe ejtjük, hogy a felesleges liszt lehulljon róluk.
    Majd a beletesszük őket a felvert tojásba, s abban is jól megforgatjuk, hogy a liszt mindenhol benedvesedjen.
  • Végül a tököket a prézliben is alaposan megforgatjuk, itt is ügyelve arra, hogy a lisztes-tojásos masszát mindenhol elfedje a zsemlemorzsa.
  • A serpenyőbe legalább ujjnyi vastagon olajat öntünk, majd közepes lángon felmelegítjük az olajat.
    Fontos! A bepanírozott tököket akkor tegyük bele az olajba, amikor elkezdjük érezni az olaj fölé téve a meleget (ne forrósodjon túl az olaj!).
  • Közepes lángon süssük a tököt, s amikor az egyik oldala aranybarnára sült (3-4 perc után), sütőlapáttal vagy fogócsipesszel forgassuk meg.
    Fontos: Ne szúrjunk a bepanírozott tökbe villát, mert attól a tök szét fog esni, a panír pedig elázik.
  • Végén a megsült tököket tegyük konyhai papírszalvétára, s hagyjuk, hogy az olaj lecsöpögjön róluk.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, reggeli receptek, vacsoraötletek, vega receptek