Vissza Email link
rakott sonkás tészta

Sonkás rakott tészta recept

A sonkás rakott tészta egy picit több előkészítést igényel, mert a sütőbe behelyezés előtt a tésztát meg kell főzni, és a hagymát is meg kell pirítani.
Ha ezek megvannak, akkor már összeállíthatjuk a tésztát, amit utána fő fél órán át süthetünk.
A sonkás rakott tészta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 30 perc
Pirítás 10 perc
Összes idő 1 óra
Fogás Egytálételek, Főétel, Rakott ételek, Tésztás ételek
Konyha Magyar, Olasz
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • Nagyobb méretű, magas falú tepsi
  • nagyobb lábos
  • Alufólia

A recept hozzávalói
  

  • 1 liter víz (a tészta megfőzéséhez)
  • 1 evőkanál (a tészta főzővízébe)
  • 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
  • 10 dkg vaj
  • 30 dkg főtt sonka (lehet gépsonka is)
  • 40 dkg nagy kockatészta
  • 5 darab tojás
  • 2 dl tejföl
  • bors
  • zsemlemorzsa
  • 10 dkg trappista sajt

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

A hozzávalók előkészítése

  • Felteszünk nagy adag vizet forrni a tészta megfőzéséhez.
  • Amikor a tészta vize lobogón forr, sót adunk hozzá, majd a nagy kockatésztát hozzáadjuk.
    A forrás újraindulásáig párszor még megkeverjük (hogy ne tapadjon össze).
  • Közben a hagymát megpucoljuk, és apróra feldaraboljuk.
  • A sonkát apróra felvágjuk.
  • A hagymát a vaj felén megpirítjuk.
  • A tojásokat felütjük, s szétválasszuk a fehérjét a sárgájától.
  • A sárgáját összekeverjük a tejföllel, a felaprított sonkával, a megpirított hagymával. Sózzuk, borsozzuk.
  • A fehérjét kemény habbá felverjük, s elkeverjük óvatosan a sárgájából készített keverékkel.
  • Amikor a tészta megfőtt, szűrjük le.

A sonkás rakott tészta összeállítása

  • A kész tésztát az elkészített tojásos-tejfölös-sonkás mártással alaposan keverjük össze.
  • A tepsit a maradék vajjal kenjük ki, majd a vajas belsőt zsemlemorzsával fedjük be (hogy ne süljön bele a tészta a tepsibe).
  • A mártással összekevert tésztát tegyük a tepsibe, s fedjük le alufóliával.
  • A tésztát előmelegített 160 fokos sütőben süssük 30 percig.
  • Reszeljünk le trappista sajtot.
  • A 30 perc letelte után, vegyük le az alufóliát, szórjuk meg a tészta tetejét a lereszelt sajttal, majd 200 fokon pirítsuk meg az egészet 10 perc alatt.
  • Nagyobb kockákra feldarabolva tálaljuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsos ételek, vacsoraötletek