Vissza Email link
tárkonyos ragúleves

Tárkonyos raguleves recept

A tárkonyos raguleves elkészítésekor a zöldségeket és a húst megpucoljuk, centis kockákra vágjuk.
A megtisztított hagymát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, majd a húst és a zöldségeket.
Amikor az egész megpirult, hozzáadjuk a fűszereket, s annyi vizet, hogy ellepje. Lassú tűzön az egészet megfőzzük.
Amikor a hús és a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a főzőtejszínt, s felengedjük a levest.
A tárkonyos raguleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 30 perc
Összes idő 45 perc
Fogás Levesek
Konyha Francia, Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • fokhagymanyomó vagy reszelő

A recept hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma (kisebb)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg pulykamell
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • ½ fej zeller
  • 1 evőkanál napraforgóolaj (vagy zsír, olívaolaj)
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika (csapott)
  • ½ liter víz
  • 1 kávéskanál tárkony (szárított)
  • 1 evőkanál (csapott)
  • őrölt fekete bors (ízlés szerint)
  • 3 dl főzőtejszín
  • 1 liter víz (a leves felengedéséhez)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón.
  • A pulykamellet megmossuk és 2-3 centis kockákra felaprítjuk.
  • A sárgarépát, a fehérrépát és a zellert megpucoljuk, s ugyancsak felkockázzuk.
  • Olajon (vagy zsíron) a hagymát megpirítjuk.
  • Amikor a hagyma üvegessé vált, lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a fűszerpaprikát (és a borsot). S jól átkeverjük, hogy megpiruljanak.
    Majd ugyan ezt megtesszük a fokhagymával is.
  • Ezután hozzáadjuk a hagymához a felkockázott húst, és visszatéve a tűzhelyre fehérre pirítjuk a húst is.
    (Közben egy kis levelet is engedni fog magából, hogy a fokhagyma és a paprika nem fog megégni.)
  • Amikor a hús kezd megpirulni, az egészhez hozzáadjuk a feldarabolt sárgarépát, fehérrépát és a zellert, s azokat is megpirítjuk kicsit.
  • Ezután annyi vizet adunk a levesalaphoz, hogy az jól ellepje.
    Hozzáadjuk a sót, a tárkonyt, s az egészet puhára főzzük.
  • Amikor a hús megfőtt, hozzáadjuk a leveshez a tejszínt, s még annyi vizet, hogy egy híg levest kapjunk.
    Szükség esetén sóval, borssal utána ízesítünk.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsos ételek, tojásmentes, vacsoraötletek