Vissza Email link
tejfölös krumplileves

Tejfölös krumplileves recept

A hagymát, a fokhagymát és a krumplit megpucoljuk. A hagymát apróra felvágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, a krumplit másfél-két centis darabokra vágjuk fel.
A krumplit babérlevéllel, majoránnával sóval és borssal elkezdjük főzni. Közben a hagymából és a fokhagymából csinálunk egy paprikás rántást. Amit kevés vízzel a végén elkeverünk, s hozzáadunk a főlésben lévő krumplihoz.
Amikor a krumpli megfőtt, a tejfölt a főzőlével simára keverjük, s hozzáadjuk a leveshez. Majd egy kevés ecetet hozzátéve picit pikánssá varázsolva lesz kész a tejfölös krumplileves.
A tejfölös krumplileves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 15 perc
Összes idő 25 perc
Fogás Levesek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főra

Eszközök

  • fokhagymanyomó
  • 2 literes fazék
  • kis serpenyő a rántás elkészítéséhez

A recept hozzávalói
  

  • 60 dkg krumpli
  • 1 liter víz
  • 1 evőkanál
  • 1-2 darab babérlevél
  • 1 kávéskanál majoránna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál napraforgóolaj (de lehet zsír vagy kókuszolaj is)
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 kávéskanál őrölt fűszerpaprika
  • őrölt bors (ízlés szerint)
  • 1,5 dl tejföl
  • kevés ecet

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • Krumplit meghámozzuk, s másfél-két centis kockákra vágjuk.
  • A fazékba feltesszük a krumplit főni, hozzá téve a sót, a borsot, a majoránnát és a babérlevelet
  • Míg a krumpli fő, a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • Az olajon egy kisebb serpenyőben elkezdjük a hagymát pirítani folyamatos kevergetés közben.
  • Amikor a hagyma kezd üvegesedni, hozzátesszük az áttört fokhagymát, s átkeverjük az egészet, hogy a foghagyma illata is megjelenjen.
  • Ezután levesszük takarékra a tűzhelyet, megszórjuk a hagymás-fokhagymás alapot finomliszttel, s a lisztet is kicsit megpirítjuk.
  • Amikor a liszt elkezd sötétedni, hozzáadjuk az egészhez a fűszerpaprikát, s a tűzhelyről lehúzva átkeverjük az egészet.
  • Végül a főzőléből egy-két merőkanállal hozzáadunk a rántáshoz, hogy picit lehűtsük.
    S ezt a felhigított rántást hozzáadjuk a főlésben lévő krumplihoz.

A tejfölös krumplileves készre főzése

  • Amikor a krumpli kezd megfőni, a tejfölt kevés forró főzőlével kikeverjük.
  • Majd kevergetés közben hozzácsorgatjuk a felkevert tejfölt a leveshez,. 
  • A tejfölt végül alaposan elkeverve 1-2 perc alatt készre főzzük a levest
  • Amikor a krumpli bő negyed óra után megfőtt, elzárjuk a tűzhelyet.
  • Az ecetet csak a legvégén adjuk hozzá, maximum (!) egy kiskanálnyit az egy liter leveshez.
    Fontos: Inkább két részletben adjuk hozzá a leveshez az ecetet, mint hogy túlságosan savanyú legyen a végeredmény.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, gluténmentes, húsmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek