A salátákat leveleire bontva megmossuk, lecsöpögtetjük, majd ujjnyi széles csíkokra felvágjuk.
Az olajbogyókat félbevágjuk.
A lilahagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, és gyűrűire szedjük.
A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, végül közepes kockákra vágjuk.
Ezután az olíva bogyót, a hagymát és a paradicsomot kissé megsózzuk, megborsozzuk, s az olaj egyik felével összekeverjük. 10 percig állni hagyjuk.
A fagyasztott tenger gyümölcseit forró vízzel leöblítjük, amitől könnyedén felolvad.Amikor felolvadt, a citromot kettévágjuk, s a tenger gyümölcseire facsarjuk. (Érdemes alaposan átkeverni, hogy a citrom mindenhova eljusson.) A fokhagymát megtisztítjuk, fokhagymaprésen áttörjük, majd a fölaprított petrezselyemmel és a bazsalikommal az olíva olaj másik felében elkeverjük.
Tálaláskor a salátát négy fele osztjuk, ráhalmozzuk a felolvadt tenger gyümölcseit. Sózzuk, borsozzuk, s a fokhagymás olajjal meghintjük. A lilahagymás paradicsommal, illetve a felaprított lazaccal díszítjük