A velős csontot és a zöldségeket is megmossuk, a zöldségeket felaprítjuk.A velőscsontot feltesszük annyi vízzel főni, hogy a víz ellepje. A sót és borsot adunk hozzá, s a főzés közben megjelenő habot leszedjük egy szűrővel vagy egy kanállal.Amikor a velős csont habzása alábbhagy, hozzáadjuk a zöldségeket, a fokhagymát és a szemesborsot. Bő 3 és fél, 4 órát hagyjuk főni az egészet.A zöldségeket bő fél óra főzés után, a csontot a 4 óra letelte után vesszük ki, s a levet leszűrjük. A csontot és a levest külön tálaljuk.A velős csont leves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Mossuk meg a velős csontot, s tegyük bele a lábosba annyi vízzel, hogy jól ellepje.Adjuk hozzá a sót és a szemes borsot is.
Közepes lángon kezdjük el főzni, lassú forrás közben. A felszínen megjelenő habot szűrővel vagy merőkanállal szedjük le.
Míg a hús elkezd főni, a sárgarépát és a fehérrépát mossuk és hámozzuk meg, s apró karikákra daraboljuk fel.
A hagymát és a fokhagymát is megpucoljuk. A hagymát bevágjuk, a fokhagymát egészben tesszük majd hozzá a leveshez.
A karalábét és a zellert is megpucoljuk, s ujjnyi hasábokra vágjuk fel.
A petrezselymet is megmossuk alaposan, s minél apróbbra feldaraboljuk.
A velős csont leves készre főzése
Amikor a hús már nem habzik intenzíven, hozzátesszük az előkészített zöldségeket is. Kis lángon, fedő alatt (lassú gyöngyözés mellet) főzzük a levest minimum 2, 2 és fél órán át.
Az velős csont leves akkor készül el, ha a csontról a hús teljesen lefőtt (hasonlóan a kocsonyához).
Amikor a leves megfőtt, levesből kiszedjük a csontokat és a zöldséget.Ha nagyon hamar tettük bele a zöldséget a levesbe, s már megpuhult, azt hamarabb is kivehetjük.
Megvárjuk, míg a leves picit leülepszik, s a felső részét leöntjük. Az alsó, zavaros részét pedig leszűrhetjük egy konyharuhán vagy vastag gézen keresztül.
A megfőtt velős csontot lapos tányérra helyezzük, mellé pirítós fűszerpaprikát, borsot, esetleg (csípős) paprikakrémet tálalva.A velős csont mellé felszolgálhatjuk a levest is. Vagy eltehetjük a levet és a megfőtt zöldségeket egy későbbi alkalomra.
A levesbe tehetünk levesbetétként kifőtt cérnatésztát, májgombócot, grízgaluskát vagy akár főtt tojást is.Illetve a levesből beletehetjük a a velős csont oldaláról levált húst és a zöldségeket.