Vissza Email link
velős csont leves

Velős csont leves főzése

A velős csontot és a zöldségeket is megmossuk, a zöldségeket felaprítjuk.
A velőscsontot feltesszük annyi vízzel főni, hogy a víz ellepje. A sót és borsot adunk hozzá, s a főzés közben megjelenő habot leszedjük egy szűrővel vagy egy kanállal.
Amikor a velős csont habzása alábbhagy, hozzáadjuk a zöldségeket, a fokhagymát és a szemesborsot. Bő 3 és fél, 4 órát hagyjuk főni az egészet.
A zöldségeket bő fél óra főzés után, a csontot a 4 óra letelte után vesszük ki, s a levet leszűrjük. A csontot és a levest külön tálaljuk.
A velős csont leves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 3 óra 40 perc
Összes idő 4 óra
Fogás Egytálételek, Levesek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 4 literes fazék

A recept hozzávalói
  

  • 1 kg velős csont
  • 2 liter víz
  • 10 szem feketebors
  • 1 evőkanál
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 1 fej karalábé
  • 1 fej zeller (kisebb)
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • Mossuk meg a velős csontot, s tegyük bele a lábosba annyi vízzel, hogy jól ellepje.
    Adjuk hozzá a sót és a szemes borsot is.
  • Közepes lángon kezdjük el főzni, lassú forrás közben. A felszínen megjelenő habot szűrővel vagy merőkanállal szedjük le.
  • Míg a hús elkezd főni, a sárgarépát és a fehérrépát mossuk és hámozzuk meg, s apró karikákra daraboljuk fel.
  • A hagymát és a fokhagymát is megpucoljuk. A hagymát bevágjuk, a fokhagymát egészben tesszük majd hozzá a leveshez.
  • A karalábét és a zellert is megpucoljuk, s ujjnyi hasábokra vágjuk fel.
  • A petrezselymet is megmossuk alaposan, s minél apróbbra feldaraboljuk.

A velős csont leves készre főzése

  • Amikor a hús már nem habzik intenzíven, hozzátesszük az előkészített zöldségeket is.
    Kis lángon, fedő alatt (lassú gyöngyözés mellet) főzzük a levest minimum 2, 2 és fél órán át.
  • Az velős csont leves akkor készül el, ha a csontról a hús teljesen lefőtt (hasonlóan a kocsonyához).
  • Amikor a leves megfőtt, levesből kiszedjük a csontokat és a zöldséget.
    Ha nagyon hamar tettük bele a zöldséget a levesbe, s már megpuhult, azt hamarabb is kivehetjük.
  • Megvárjuk, míg a leves picit leülepszik, s a felső részét leöntjük.
    Az alsó, zavaros részét pedig leszűrhetjük egy konyharuhán vagy vastag gézen keresztül.
  • A megfőtt velős csontot lapos tányérra helyezzük, mellé pirítós fűszerpaprikát, borsot, esetleg (csípős) paprikakrémet tálalva.
    A velős csont mellé felszolgálhatjuk a levest is. Vagy eltehetjük a levet és a megfőtt zöldségeket egy későbbi alkalomra.
  • A levesbe tehetünk levesbetétként kifőtt cérnatésztát, májgombócot, grízgaluskát vagy akár főtt tojást is.
    Illetve a levesből beletehetjük a a velős csont oldaláról levált húst és a zöldségeket.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsos ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek