Vissza Email link
zöldbableves

Zöldbableves recept

A vajbabot átmossuk, a végit levágjuk, és 2-3 centis darabba vágjuk.
Az összevágott zöldbabot fazékba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje.
A babhoz sót adunk, s közepes lángon puhára főzzük durván fél óra alatt.
Amikor a bab kezd megpuhulni, kevés olajat felhevítünk, beleteszünk a lisztet, s 1-2 percig pirítjuk.
Ezután hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és azt is kicsit megpirítjuk. Majd a tűzhelyről lehúzva meghintjük fűszerpaprikával, s jól átkeverjük,
Ezután hozzáadunk 2 deci hideg vizet, és csomómentesre elkeverjük. Majd hozzáadjuk a tejfölt is, és azzal is kikeverjük.
Végül egy merőkanálnyi főzővizet is hozzáadunk, és azzal is kikeverjük. S a tejföllel és a főzővízzel kikevert rántást a leveshez adjuk, s jól elkeverjük benne.
Hozzáadunk a leveshez a finomra vágott petrezselymet, egyet forralunk rajta, s már készen is van a zöldbableves.
A zöldbableves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 30 perc
Összes idő 50 perc
Fogás Levesek, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 3 literes fazék
  • fokhagymanyomó
  • serpenyő a rántás elkészítéséhez

A recept hozzávalói
  

  • 70 dkg vajbab
  • 1,5 liter víz
  • 1 evőkanál
  • 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet (kókusz)zsír is)
  • 2 evőkanál liszt (csapott)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 2 dl tejföl
  • 1 csokor petrezselyem

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A vajbabot átmossuk, a végeit levágjuk, és 2-3 centis darabba vágjuk.
    Ha fagyasztott zöldbabot használunk, forró vízzel átmossuk egy szűrőben, hogy felengedjen a főzés előtt.
  • Az összevágott zöldbabot fazékba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje.
    Majd a babhoz sót adunk, s közepes lángon puhára főzzük durván fél óra alatt.
  • Míg a zöldbab megfő, a fokhagymákat megpucoljuk, s fokhagymanyomón áttörjük.
  • A tejfölt is felkeverjük, hogy egyszerűbb legyen a serpenyőben a rántással összekeverni.
  • S a petrezselymet is megmossuk, s apróra összevágjuk, hogy a végén a zöldbableveshez csak hozzá kelljen adni.

A zöldbableves berántása

  • Amikor a bab kezd megpuhulni, kevés olajat felhevítünk egy serpenyőben, hozzáteszünk a lisztet, s világos barnára pirítjuk.
  • Ezután hozzáadjuk a rántáshoz a zúzott fokhagymát, és azt is kicsit megpirítjuk.
  • Amikor a fokhagyma illata megjelenik, a serpenyőt lehúzzuk a tűzhelyről.
    A rántást fűszerpaprikával meghintjük, s jól átkeverjük, hogy a paprika is picit megpiruljon.
  • Ezután hozzáadunk 2 deci hideg vizet, hogy a rántást lehűtsük.
    Csomómentesre elkeverjük a rántást a vízzel, majd tejfölt adunk hozzá, s azzal is elkeverjük.
  • Végül egy merőkanálnyi főzővizet is hozzáadunk a rántáshoz, és azzal is kikeverjük.
    Végül a tejföllel és a főzővízzel kikevert rántást a leveshez adjuk, s jól elkeverjük benne.
  • Hozzáadunk a leveshez a finomra vágott petrezselymet, egyet forralunk rajta, s már készen is van a zöldbableves.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek