Az előző este beáztatott babot egy nagy lábosban feltesszük kb. 2 liter sós vízben főni. Fél óra főzés után hozzáadjuk a leveshez a feldarabolt sárgarépát, a fehérrépát és a zellert. Ízesítjük babérlevéllel, petrezselyemmel és néhány megpucolt fokhagyma gerezddel. További egy óra főzés után hozzáadjuk a leveshez a megpucolt s összevágott krumplit. S elkezdjük elkészíteni a hagymás-paprikás rántást. Egy serpenyőben olajat hevítünk, amiben az apróra vágott hagymát megpirítjuk. Majd lisztet adunk hozzá és fűszerpaprikát, s azokat is megpirítjuk. Majd hideg vízzel lehűtjük, s csomómentesre keverjük. A kikevert rántást végül belekeverjük a bablevesbe, s további 10 percig tovább még összefőzzük.Friss kenyérrel és kevés tejföllel tálalhatjuk.A zöldséges bableves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
A száraz babot a főzés előtti este beáztatjuk egy tálban annyi vízzel, mely rendesen ellepi.
Majd a főzés első lépéseként a beáztatott babot egy nagy lábosban feltesszük kb. 2 liter sós vízben főni.
Míg a bab fő, megpucoljuk a sárgarépákat és a fehérrépát.Majd kisujjnyi hosszúságú vékony darabokra vágjuk fel.
A zellert is meghámozzuk, s kisebb darabokra felvágjuk.
A petrezselymet alaposan megmossuk, s jó szorosan összekötjük, hogy a főzés közben ne essen szét. (Érdemes a levesből a rántás hozzákeverése előtt kivenni.)
S végül a fokhagymákat is megpucoljuk.
Miután a bab fél órát főtt, a feldarabolt sárgarépát, a fehérrépát és a zellert. Ízesítjük a levest babérlevéllel, az összekötözött petrezselyemmel, és a megpucolt fokhagyma gerezdekkel.
Ezután két szem krumplit megmosunk, megpucolunk, s 2-3 centis darabokra vágjuk.(Míg a levesbe nem tesszük, tegyük hideg vízbe, mert a megpucolt krumpli a levegőn gyorsan megfeketedik, amitől megkeseredik)
További egy óra főzés után beletesszük a levesbe a feldarabolt krumplit.S elkezdjük a hagymás-paprikás rántást elkészíteni.
Hagymás-paprikás rántás készítése
A vöröshagymát megpucoljuk, s apró kockákra vágjuk.
Egy kevés (fél deci) vizet odakészítünk a kezünk ügyébe, amivel majd a rántást lehűtjük.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, melyben az apróra vágott hagymát megpirítjuk.
Amikor a hagyma kezd üvegesedni, lisztet adunk hozzá, s azt is megpirítjuk.
Amikor a liszt kezd barnulni, a serpenyőt levesszük a tűzhelyről.Megszórjuk a rántást pirospaprikával, s jól elkeverjük, hogy a paprika is picit megpiruljon.
Amikor a paprika színe élénkebb lett, az egész rántást hideg vízzel lehűtjük, s csomómentesre keverjük.
A kikevert rántáshoz egy-két merőkanállal hozzáadunk a főzőléből, s azzal is elkeverjük.
Végül belekeverjük a bablevesbe a rántást, s további 10 percig tovább főzzük, hogy a leves egyenletesen besűrűsödjön.
Friss kenyérrel és esetleg egy kevés tejföllel tálaljuk.