Vissza Email link
babgulyás

Babgulyás recept

A zsíron üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát.
Majd a felaprított marhahúst hozzátesszük a hagymához, s a hús is megpirítjuk.
A pirítás végén, az egészet megszórjuk fűszerpaprikával. S alaposan átkeverjük az egészet, hogy a paprika is picit megpiruljon.
Majd az egészet felöntjük vízzel, megsózzuk, megborsozzuk, kevés kakukkfüvet adunk hozzá, és hagyjuk felforrni a levest.
Amikor a leves felforrt, vegyük takarékra a tűzhelyet, öntsük a leveshez a beáztatott babot és a babérlevelet. Lassú tűzön kezdjük főzni a babgulyást, amíg meg nem puhul.
Egy-másfél óra után hozzáadjuk a leveshez a felkockázott paprikát, a paradicsomot, a sárgarépát, a fehérrépát és a zellert is.
További minimum egy óra főzés után fog megpuhulni a marhahús és a bab is.
A kész levest kevés tejföllel a tetején s kenyeret mellétéve tálalhatjuk is.
A babgulyás hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 2 óra
Összes idő 2 óra 20 perc
Fogás Egytálételek, Főétel, Levesek, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • fokhagymanyomó
  • 3 literes lábos

A recept hozzávalói
  

  • 30 dkg fejtett bab
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 70 dkg marhahús (nyak, szegy, hasalja, fartő, oldalas)
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 liter víz
  • 10 dkg kakukkfű (vagy fűszerkömény)
  • 1 evőkanál
  • 1 kiskanál bors
  • 2-3 darab babérlevél
  • 2 darab TV paprika (közepes)
  • 1 darab paradicsom (nagyobb)
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 zeller (kisebb)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A fejtett babot egy tálban annyi vízzel beáztatjuk, mely rendesen ellepi.
    Ha nagyon száraz a bab, akár egy éjszakát is ázhat a hűs spejzben vagy a hűtőszekrényben.
  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A paprikát és a paradicsomot megmossuk.
    A paprikát kicsumázzuk, a paradicsomot a szár végénél félbevágjuk, s a kocsányhoz kapcsolódó fehér (ízetlen) részt kivágjuk.
    Majd az egészet összevágjuk apróra.
  • A sárgarépát, a fehérrépát és a zellert is megpucoljuk, centis kockákra vágjuk fel.
  • A marhahúst is felaprítjuk 2-3 centis darabokra.

A babgulyás megfőzése

  • A zsíron üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát.
  • Amikor a hagyma kezd üvegesedni, a felaprított marhahúst hozzátesszük a hagymához, s a hús is megpirítjuk.
  • A pirítás végén, amikor a hús már kifehéredett, az egészet megszórjuk fűszerpaprikával.
    Alaposan átkeverjük az egészet, hogy a piros paprika is picit megpiruljon.
  • Majd az egészet felöntjük vízzel, megsózzuk, megborsozzuk, kevés kakukkfüvet adunk hozzá, és hagyjuk felforrni a levest.
  • Amikor a leves felforrt, vegyük takarékra a tűzhelyet, öntsük a leveshez a beáztatott babot és a babérlevelet.
    Lassú tűzön kezdjük főzni a babgulyást, amíg meg nem puhul benne a hús és a bab.
  • Egy-másfél óra után hozzáadjuk a leveshez a felkockázott paprikát, a paradicsomot, a sárgarépát, a fehérrépát és a zellert is.
  • További minimum egy óra után fog megpuhulni a hús és a bab, hogy a később a leveshez adott zöldségek rendesen meg fognak főni.
  • Amikor a hús és a bab megpuhult, a kész levest kevés tejföllel a tetején s kenyeret mellétéve tálalhatjuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsos ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek