A zsíron üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát.Majd a felaprított marhahúst hozzátesszük a hagymához, s a hús is megpirítjuk. A pirítás végén, az egészet megszórjuk fűszerpaprikával. S alaposan átkeverjük az egészet, hogy a paprika is picit megpiruljon.Majd az egészet felöntjük vízzel, megsózzuk, megborsozzuk, kevés kakukkfüvet adunk hozzá, és hagyjuk felforrni a levest.Amikor a leves felforrt, vegyük takarékra a tűzhelyet, öntsük a leveshez a beáztatott babot és a babérlevelet. Lassú tűzön kezdjük főzni a babgulyást, amíg meg nem puhul. Egy-másfél óra után hozzáadjuk a leveshez a felkockázott paprikát, a paradicsomot, a sárgarépát, a fehérrépát és a zellert is. További minimum egy óra főzés után fog megpuhulni a marhahús és a bab is.A kész levest kevés tejföllel a tetején s kenyeret mellétéve tálalhatjuk is.A babgulyás hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
A fejtett babot egy tálban annyi vízzel beáztatjuk, mely rendesen ellepi.Ha nagyon száraz a bab, akár egy éjszakát is ázhat a hűs spejzben vagy a hűtőszekrényben.
A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
A paprikát és a paradicsomot megmossuk. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsomot a szár végénél félbevágjuk, s a kocsányhoz kapcsolódó fehér (ízetlen) részt kivágjuk. Majd az egészet összevágjuk apróra.
A sárgarépát, a fehérrépát és a zellert is megpucoljuk, centis kockákra vágjuk fel.
A marhahúst is felaprítjuk 2-3 centis darabokra.
A babgulyás megfőzése
A zsíron üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát.
Amikor a hagyma kezd üvegesedni, a felaprított marhahúst hozzátesszük a hagymához, s a hús is megpirítjuk.
A pirítás végén, amikor a hús már kifehéredett, az egészet megszórjuk fűszerpaprikával.Alaposan átkeverjük az egészet, hogy a piros paprika is picit megpiruljon.
Majd az egészet felöntjük vízzel, megsózzuk, megborsozzuk, kevés kakukkfüvet adunk hozzá, és hagyjuk felforrni a levest.
Amikor a leves felforrt, vegyük takarékra a tűzhelyet, öntsük a leveshez a beáztatott babot és a babérlevelet. Lassú tűzön kezdjük főzni a babgulyást, amíg meg nem puhul benne a hús és a bab.
Egy-másfél óra után hozzáadjuk a leveshez a felkockázott paprikát, a paradicsomot, a sárgarépát, a fehérrépát és a zellert is.
További minimum egy óra után fog megpuhulni a hús és a bab, hogy a később a leveshez adott zöldségek rendesen meg fognak főni.
Amikor a hús és a bab megpuhult, a kész levest kevés tejföllel a tetején s kenyeret mellétéve tálalhatjuk.