A zöldborsóleveshez megtisztítjuk a hagymát, a zöldborsót, a sárgarépát, a fehérrépát.A hagymát apróra összevágjuk, a sárgarépát és a fehérrépát fél centis kockára vágjuk.A zöldségeket beletesszük egy 1 liter vízbe, s 20 perc alatt megfőzzük, hogy az ízek összeérjenek.Amikor a zöldségek megpuhultak, a levest berántjuk.A rántás hozzáadása után a levesbe belefőzünk egy kevés kocka vagy orsótésztát.. A borsóleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Ha fagyasztott zöldborsóból indulunk ki, akkor forró vízzel azt felengedjük. Ha hüvelyes zöldborsóból indulunk ki, akkor a borsót kifejtjük.
A vöröshagymát is megpucoljuk, és apró kockákra vágjuk.
A sárgarépát és a fehérrépát megpucoljuk, és apróra karikára vagy kockákra aprítjuk.
A megpucolt hozzávalókat beletesszük egy lábosba, és felöntjük annyi vízzel, hogy a zöldségeket elfedje.Sót vagy leveskockát adunk hozzá, és felforraljuk.
Amikor a víz felforrt, a tűzhelyet takarékra vesszük, s a víz lassú forrása közben a zöldségeket megfőzzük.
A borsóleves berántása
Amikor a zöldségek 20 perc alatt megpuhulnak.Ekkor olajon (vagy zsíron) egy kisebb serpenyőben, kis lángon elkezdjük a lisztet megpirítani folyamatos kevergetés közben.
Amikor a liszt elkezd barnulni, egy mozdulattal hozzáadunk egy merőkanálnyi főzőlevet az rántáshoz (hogy oda ne kapjon), s alaposan elkeverjük az egészet.
Ezután a rántást folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a leveshez.
Amíg a rántás besűríti a levest, kevés kiskockát vagy csavart csőt belefőzhetünk a levesbe, hogy tartalmasabb legyen.
A megfőtt levest frissen felaprított petrezselyemzölddel megszórjuk, s tálaljuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsmentes ételek, vacsoraötletek