Vissza Email link
borsóleves

Borsóleves recept

A zöldborsóleveshez megtisztítjuk a hagymát, a zöldborsót, a sárgarépát, a fehérrépát.
A hagymát apróra összevágjuk, a sárgarépát és a fehérrépát fél centis kockára vágjuk.
A zöldségeket beletesszük egy 1 liter vízbe, s 20 perc alatt megfőzzük, hogy az ízek összeérjenek.
Amikor a zöldségek megpuhultak, a levest berántjuk.
A rántás hozzáadása után a levesbe belefőzünk egy kevés kocka vagy orsótésztát..
A borsóleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 30 perc
Összes idő 40 perc
Fogás Levesek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék

A recept hozzávalói
  

  • 1 kg zöldborsó
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 leveskocka
  • 1 liter víz
  • 1 evőkanál

A rántáshoz

  • 2 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír is)
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 5 dkg száraztészt (kiskocka, csavart cső)
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • Ha fagyasztott zöldborsóból indulunk ki, akkor forró vízzel azt felengedjük.
    Ha hüvelyes zöldborsóból indulunk ki, akkor a borsót kifejtjük.
  • A vöröshagymát is megpucoljuk, és apró kockákra vágjuk.
  • A sárgarépát és a fehérrépát megpucoljuk, és apróra karikára vagy kockákra aprítjuk.
  • A megpucolt hozzávalókat beletesszük egy lábosba, és felöntjük annyi vízzel, hogy a zöldségeket elfedje.
    Sót vagy leveskockát adunk hozzá, és felforraljuk.
  • Amikor a víz felforrt, a tűzhelyet takarékra vesszük, s a víz lassú forrása közben a zöldségeket megfőzzük.

A borsóleves berántása

  • Amikor a zöldségek 20 perc alatt megpuhulnak.
    Ekkor olajon (vagy zsíron) egy kisebb serpenyőben, kis lángon elkezdjük a lisztet megpirítani folyamatos kevergetés közben.
  • Amikor a liszt elkezd barnulni, egy mozdulattal hozzáadunk egy merőkanálnyi főzőlevet az rántáshoz (hogy oda ne kapjon), s alaposan elkeverjük az egészet.
  • Ezután a rántást folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a leveshez.
  • Amíg a rántás besűríti a levest, kevés kiskockát vagy csavart csőt belefőzhetünk a levesbe, hogy tartalmasabb legyen.
  • A megfőtt levest frissen felaprított petrezselyemzölddel megszórjuk, s tálaljuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsmentes ételek, vacsoraötletek