Vissza Email link
brokkolis tészta

Brokkolis tészta recept

A brokkolis tésztához a tésztát és a zöldségeket egymással párhuzamosan készítjük el.
A tészta főzéséhez a vizet felforraljuk, megsózzuk, kicsi olajat teszünk hozzá, s a tésztát kifőzzük benne. Fontos, hogy ne főzzük túl, s ne ragadjon össze a főzés közben.
Közben a hagymát apróra vágjuk, a brokkolit kicsi rózsákra szedjük, a sárgarépát és a hagymát felkockázzuk.
Egy magasabb falú serpenyőben elkezdjük pirítani a hagymát és a répát, majd amikor a hagyma már üvegessé vált, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is.
Ezután hozzáadjuk a brokkolit is, és az egészet jól átpirítjuk.
Ezután sózzuk, borsozzuk és megszórjuk egy kevés őrölt szerecsendióval.
Végül felöntjük az egészet tejszínnel, és puhára pároljuk benne a zöldségeket.
Ha a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a lecsepegtetett tésztát és összeforraljuk.
Tetejét megszórjuk reszelt sajttal, s tetejére teszünk pár bazsalikomlevelet.
A brokkolis tészta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 25 perc
Fogás Egytálételek, Főétel, Rakott ételek, Tésztás ételek, Zöldséges ételek
Konyha Francia, Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos (a tészta kifőzéséhez)
  • nagy méretű serpenyő (a zöldségek megsütéséhez)

A recept hozzávalói
  

  • ½ kg tészta
  • 1 liter víz (a tészta kifőzéséhez)
  • 1 evőkanál (a tészta főzővízébe)
  • 1 fej brokkoli
  • 1 szál sárgarépa
  • 2 dl főzőtejszín (20%-os)
  • 1 kiskanál (a zöldségekhez)
  • kevés őrölt feketebors
  • kevés őrölt szerecsendió
  • 5 dkg sajt
  • 2-3 bazsalikom levél (vagy friss petrezselyemzöld)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A vizet nagy lábasban lobogó forróra felmelegítjük.
  • Hozzáadjuk a sót, s egy kevés olajat (legfeljebb egy kiskanálnyit), hogy a tészta nehezebben tapadjon össze a főzés közben).
    Majd a tésztát is beletesszük a főzővízbe, folyamatos kevergetés közben.
  • Amikor a víz újra elkezd forrni, abbahagyhatjuk a keverést, s onnantól 10-12 perc alatt megfő a tojásos tészta.
  • Amikor a tészta átpuhult, azonnal szűrjük le, s vízzel mossuk át a tésztát.
    (Érdemes a mosogatót a főzés közben kiüríteni és a nagy tésztaszűrőt odakészíteni.)

A zöldségek megsütése

  • Amíg a tészta fő, megpucoljuk a hagymát, s apróra kockákra összevágjuk.
  • A brokkolit kicsi rózsákra szétszedjük.
  • A sárgarépát is megpucoljuk, s apró kockákra összevágjuk.
    (Ha karikákra vágjuk fel a sárgarépát, nehezebben puhul meg.)
  • Egy magasabb falú serpenyőben elkezdjük pirítani a hagymát és a répát
  • Amikor a hagyma kezd üvegessé válni, hozzáadjuk a brokkolit is, az egészet jól átpirítjuk.
  • Amikor a hagyma elkezd barnulni, a serpenyőt lehúzzuk a tűzhelyről, s hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is.
    Keverünk rajta néhányat, hogy a fokhagyma is átpiruljon.

A brokkolis mártás készre főzése

  • Ezután a zöldségeket megsózzuk, borsozzuk és megszórjuk egy kevés őrölt szerecsendióval.
  • Végül felöntjük az egészet tejszínnel, visszatesszük a serpenyőt a tűzhelyre, s lefedjük az egészet.
  • Közepes lángon puhára pároljuk a zöldségeket 5-10 perc alatt.
    Ha túlságosan besűrűsödne a tejszín, adjunk hozzá kevés vizet.
  • Ha a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a lecsepegtetett tésztát és összeforraljuk.
  • Végül megszórjuk reszelt sajttal az egészet, s a tetejét pár bazsalikomlevéllel (vagy nagyobb darabokra vágott petrezselyemzölddel) díszítjük.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsmentes ételek, vacsoraötletek