A brokkolis tésztához a tésztát és a zöldségeket egymással párhuzamosan készítjük el.A tészta főzéséhez a vizet felforraljuk, megsózzuk, kicsi olajat teszünk hozzá, s a tésztát kifőzzük benne. Fontos, hogy ne főzzük túl, s ne ragadjon össze a főzés közben.Közben a hagymát apróra vágjuk, a brokkolit kicsi rózsákra szedjük, a sárgarépát és a hagymát felkockázzuk.Egy magasabb falú serpenyőben elkezdjük pirítani a hagymát és a répát, majd amikor a hagyma már üvegessé vált, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is.Ezután hozzáadjuk a brokkolit is, és az egészet jól átpirítjuk.Ezután sózzuk, borsozzuk és megszórjuk egy kevés őrölt szerecsendióval. Végül felöntjük az egészet tejszínnel, és puhára pároljuk benne a zöldségeket.Ha a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a lecsepegtetett tésztát és összeforraljuk.Tetejét megszórjuk reszelt sajttal, s tetejére teszünk pár bazsalikomlevelet.A brokkolis tészta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
A vizet nagy lábasban lobogó forróra felmelegítjük.
Hozzáadjuk a sót, s egy kevés olajat (legfeljebb egy kiskanálnyit), hogy a tészta nehezebben tapadjon össze a főzés közben).Majd a tésztát is beletesszük a főzővízbe, folyamatos kevergetés közben.
Amikor a víz újra elkezd forrni, abbahagyhatjuk a keverést, s onnantól 10-12 perc alatt megfő a tojásos tészta.
Amikor a tészta átpuhult, azonnal szűrjük le, s vízzel mossuk át a tésztát.(Érdemes a mosogatót a főzés közben kiüríteni és a nagy tésztaszűrőt odakészíteni.)
A zöldségek megsütése
Amíg a tészta fő, megpucoljuk a hagymát, s apróra kockákra összevágjuk.
A brokkolit kicsi rózsákra szétszedjük.
A sárgarépát is megpucoljuk, s apró kockákra összevágjuk.(Ha karikákra vágjuk fel a sárgarépát, nehezebben puhul meg.)
Egy magasabb falú serpenyőben elkezdjük pirítani a hagymát és a répát
Amikor a hagyma kezd üvegessé válni, hozzáadjuk a brokkolit is, az egészet jól átpirítjuk.
Amikor a hagyma elkezd barnulni, a serpenyőt lehúzzuk a tűzhelyről, s hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is.Keverünk rajta néhányat, hogy a fokhagyma is átpiruljon.
A brokkolis mártás készre főzése
Ezután a zöldségeket megsózzuk, borsozzuk és megszórjuk egy kevés őrölt szerecsendióval.
Végül felöntjük az egészet tejszínnel, visszatesszük a serpenyőt a tűzhelyre, s lefedjük az egészet.
Közepes lángon puhára pároljuk a zöldségeket 5-10 perc alatt.Ha túlságosan besűrűsödne a tejszín, adjunk hozzá kevés vizet.
Ha a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a lecsepegtetett tésztát és összeforraljuk.
Végül megszórjuk reszelt sajttal az egészet, s a tetejét pár bazsalikomlevéllel (vagy nagyobb darabokra vágott petrezselyemzölddel) díszítjük.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsmentes ételek, vacsoraötletek