Brokkolis tészta recept hagymával, fokhagymával, őrölt szerecsendióval, bazsalikommal, tejszínnel és reszelt sajttal, az elkészítés részletes leírásával.
Mely pillanatok alatt megvan, s ha egy picit tartalmasabb ételt szeretnénk, egy nagyobb jénaiba téve leönthetjük egy jó besamellel, s 20 perc alatt át is süthetjük.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a brokkolis tésztát. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.
Brokkolis tészta recept
Eszközök
- 2 literes lábos (a tészta kifőzéséhez)
- nagy méretű serpenyő (a zöldségek megsütéséhez)
A recept hozzávalói
- ½ kg tészta
- 1 liter víz (a tészta kifőzéséhez)
- 1 evőkanál só (a tészta főzővízébe)
- 1 fej brokkoli
- 1 szál sárgarépa
- 2 dl főzőtejszín (20%-os)
- 1 kiskanál só (a zöldségekhez)
- kevés őrölt feketebors
- kevés őrölt szerecsendió
- 5 dkg sajt
- 2-3 bazsalikom levél (vagy friss petrezselyemzöld)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A vizet nagy lábasban lobogó forróra felmelegítjük.
- Hozzáadjuk a sót, s egy kevés olajat (legfeljebb egy kiskanálnyit), hogy a tészta nehezebben tapadjon össze a főzés közben).Majd a tésztát is beletesszük a főzővízbe, folyamatos kevergetés közben.
- Amikor a víz újra elkezd forrni, abbahagyhatjuk a keverést, s onnantól 10-12 perc alatt megfő a tojásos tészta.
- Amikor a tészta átpuhult, azonnal szűrjük le, s vízzel mossuk át a tésztát.(Érdemes a mosogatót a főzés közben kiüríteni és a nagy tésztaszűrőt odakészíteni.)
A zöldségek megsütése
- Amíg a tészta fő, megpucoljuk a hagymát, s apróra kockákra összevágjuk.
- A brokkolit kicsi rózsákra szétszedjük.
- A sárgarépát is megpucoljuk, s apró kockákra összevágjuk.(Ha karikákra vágjuk fel a sárgarépát, nehezebben puhul meg.)
- Egy magasabb falú serpenyőben elkezdjük pirítani a hagymát és a répát
- Amikor a hagyma kezd üvegessé válni, hozzáadjuk a brokkolit is, az egészet jól átpirítjuk.
- Amikor a hagyma elkezd barnulni, a serpenyőt lehúzzuk a tűzhelyről, s hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is.Keverünk rajta néhányat, hogy a fokhagyma is átpiruljon.
A brokkolis mártás készre főzése
- Ezután a zöldségeket megsózzuk, borsozzuk és megszórjuk egy kevés őrölt szerecsendióval.
- Végül felöntjük az egészet tejszínnel, visszatesszük a serpenyőt a tűzhelyre, s lefedjük az egészet.
- Közepes lángon puhára pároljuk a zöldségeket 5-10 perc alatt.Ha túlságosan besűrűsödne a tejszín, adjunk hozzá kevés vizet.
- Ha a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a lecsepegtetett tésztát és összeforraljuk.
- Végül megszórjuk reszelt sajttal az egészet, s a tetejét pár bazsalikomlevéllel (vagy nagyobb darabokra vágott petrezselyemzölddel) díszítjük.
Pár gondolat a brokkolis tészta elkészítéséről
A brokkolis tésztásnak több féle fűszerezése és elkészítési módja van.
A receptek egy részében pár percig megpirítjuk a brokkolit (mint ahogy fenti is szerepel), míg másik esetben a brokkolit előfőzik (blansírozzák, mint ahogy a csőben sült brokkolinál).
A fűszerezésben is vannak eltérések:
- Van aki a tejszínes mártásba is tesz kevés bazsalikomlevelet
- Az is előfordul, hogy az elkészült brokkolis tésztát beteszik egy jénaiba, többféle sajttal is megszórják, s 15-20 percre sütőbe teszik; melyet 200 fokra előmelegítenek.
(Ilyen esetben a tejszínnel csak meglocsolják az összekevert tésztát s a brokkolit, de a „főzés” már a sütőben történik) - De az is lehetőség, hogy nem tejszínnel öntik le a brokkolis tésztát, hanem egy finom tejszínes besamellel.
Ami a fűszerezésben állandó, az a fokhagyma.
S ez akár addig a minimalista megoldásig is elmehet, hogy a blansírozott brokkolihoz és a kifőtt tésztához hozzáadnak egy kevés olajon (vagy vajon) megpirított áttört fokhagymát, s jól elkeverik, mielőtt megszórnák reszelt sajttal.
Arra viszont vigyázzunk a blansírozásnál, hogy alaposan sózzuk meg a főzővizet. Hasonlóan ahhoz, ahogy a brokkolis csirkemell illetve a csőben sült brokkoli elkészítésekor is tesszük, különben a brokkoli ízetlen lesz.
Tipp1: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.
Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad megpirítani a szárított fokhagymát. Ezért a fokhagymaport csak a tejszínes felengedés után adjuk hozzá a brokkolihoz és a répához.
Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.
A tészta és a sajt kiválasztása
A brokkolis tészta elkészítéséhez választhatunk spagettit, makarónit, fodros kockát, nagy kockát, csavart vagy rövid csőt, esetleg szélesmetéltet.
A tészta megfőzésénél figyeljünk arra, hogy a tojásos tésztákat rövidebb ideig kell főzni (s könnyebben szét is fő), mint a tojás mentes durum tésztából készült típusok.
Ezért mindig olvassuk el a csomagoláson, hogy mennyi idő alatt fő meg a tészta, s azt az időtartamot ne lépjük túl a főzéssel!
A sajttal való megszóráshoz (vagy a besamel mártásba) használhatunk trappista sajton kívül Edami vagy Karaván sajtot is. De ha különlegesebb ízekre vágyunk, használhatunk Cheddar sajtot is.
Amire viszont érdemes vigyázni, hogy a parmezán sajt íze nagyon intenzív, hogy inkább csak ízesítő, másodlagos sajtként használjuk, s ne önmagában.