Brokkolis tészta

Brokkolis tészta recept hagymával, fokhagymával, őrölt szerecsendióval, bazsalikommal, tejszínnel és reszelt sajttal, az elkészítés részletes leírásával.

Mely pillanatok alatt megvan, s ha egy picit tartalmasabb ételt szeretnénk, egy nagyobb jénaiba téve leönthetjük egy jó besamellel, s 20 perc alatt át is süthetjük.

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a brokkolis tésztát. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.

brokkolis tészta

Brokkolis tészta recept

A brokkolis tésztához a tésztát és a zöldségeket egymással párhuzamosan készítjük el.
A tészta főzéséhez a vizet felforraljuk, megsózzuk, kicsi olajat teszünk hozzá, s a tésztát kifőzzük benne. Fontos, hogy ne főzzük túl, s ne ragadjon össze a főzés közben.
Közben a hagymát apróra vágjuk, a brokkolit kicsi rózsákra szedjük, a sárgarépát és a hagymát felkockázzuk.
Egy magasabb falú serpenyőben elkezdjük pirítani a hagymát és a répát, majd amikor a hagyma már üvegessé vált, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is.
Ezután hozzáadjuk a brokkolit is, és az egészet jól átpirítjuk.
Ezután sózzuk, borsozzuk és megszórjuk egy kevés őrölt szerecsendióval.
Végül felöntjük az egészet tejszínnel, és puhára pároljuk benne a zöldségeket.
Ha a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a lecsepegtetett tésztát és összeforraljuk.
Tetejét megszórjuk reszelt sajttal, s tetejére teszünk pár bazsalikomlevelet.
A brokkolis tészta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 25 perc
Fogás Egytálételek, Főétel, Rakott ételek, Tésztás ételek, Zöldséges ételek
Konyha Francia, Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos (a tészta kifőzéséhez)
  • nagy méretű serpenyő (a zöldségek megsütéséhez)

A recept hozzávalói
  

  • ½ kg tészta
  • 1 liter víz (a tészta kifőzéséhez)
  • 1 evőkanál (a tészta főzővízébe)
  • 1 fej brokkoli
  • 1 szál sárgarépa
  • 2 dl főzőtejszín (20%-os)
  • 1 kiskanál (a zöldségekhez)
  • kevés őrölt feketebors
  • kevés őrölt szerecsendió
  • 5 dkg sajt
  • 2-3 bazsalikom levél (vagy friss petrezselyemzöld)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A vizet nagy lábasban lobogó forróra felmelegítjük.
  • Hozzáadjuk a sót, s egy kevés olajat (legfeljebb egy kiskanálnyit), hogy a tészta nehezebben tapadjon össze a főzés közben).
    Majd a tésztát is beletesszük a főzővízbe, folyamatos kevergetés közben.
  • Amikor a víz újra elkezd forrni, abbahagyhatjuk a keverést, s onnantól 10-12 perc alatt megfő a tojásos tészta.
  • Amikor a tészta átpuhult, azonnal szűrjük le, s vízzel mossuk át a tésztát.
    (Érdemes a mosogatót a főzés közben kiüríteni és a nagy tésztaszűrőt odakészíteni.)

A zöldségek megsütése

  • Amíg a tészta fő, megpucoljuk a hagymát, s apróra kockákra összevágjuk.
  • A brokkolit kicsi rózsákra szétszedjük.
  • A sárgarépát is megpucoljuk, s apró kockákra összevágjuk.
    (Ha karikákra vágjuk fel a sárgarépát, nehezebben puhul meg.)
  • Egy magasabb falú serpenyőben elkezdjük pirítani a hagymát és a répát
  • Amikor a hagyma kezd üvegessé válni, hozzáadjuk a brokkolit is, az egészet jól átpirítjuk.
  • Amikor a hagyma elkezd barnulni, a serpenyőt lehúzzuk a tűzhelyről, s hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is.
    Keverünk rajta néhányat, hogy a fokhagyma is átpiruljon.

A brokkolis mártás készre főzése

  • Ezután a zöldségeket megsózzuk, borsozzuk és megszórjuk egy kevés őrölt szerecsendióval.
  • Végül felöntjük az egészet tejszínnel, visszatesszük a serpenyőt a tűzhelyre, s lefedjük az egészet.
  • Közepes lángon puhára pároljuk a zöldségeket 5-10 perc alatt.
    Ha túlságosan besűrűsödne a tejszín, adjunk hozzá kevés vizet.
  • Ha a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a lecsepegtetett tésztát és összeforraljuk.
  • Végül megszórjuk reszelt sajttal az egészet, s a tetejét pár bazsalikomlevéllel (vagy nagyobb darabokra vágott petrezselyemzölddel) díszítjük.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsmentes ételek, vacsoraötletek

Pár gondolat a brokkolis tészta elkészítéséről

A brokkolis tésztásnak több féle fűszerezése és elkészítési módja van.

A receptek egy részében pár percig megpirítjuk a brokkolit (mint ahogy fenti is szerepel), míg másik esetben a brokkolit előfőzik (blansírozzák, mint ahogy a csőben sült brokkolinál).

A fűszerezésben is vannak eltérések:

  • Van aki a tejszínes mártásba is tesz kevés bazsalikomlevelet
  • Az is előfordul, hogy az elkészült brokkolis tésztát beteszik egy jénaiba, többféle sajttal is megszórják, s 15-20 percre sütőbe teszik; melyet 200 fokra előmelegítenek.
    (Ilyen esetben a tejszínnel csak meglocsolják az összekevert tésztát s a brokkolit, de a „főzés” már a sütőben történik)
  • De az is lehetőség, hogy nem tejszínnel öntik le a brokkolis tésztát, hanem egy finom tejszínes besamellel.

Ami a fűszerezésben állandó, az a fokhagyma.

 

S ez akár addig a minimalista megoldásig is elmehet, hogy a blansírozott brokkolihoz és a kifőtt tésztához hozzáadnak egy kevés olajon (vagy vajon) megpirított áttört fokhagymát, s jól elkeverik, mielőtt megszórnák reszelt sajttal.

Arra viszont vigyázzunk a blansírozásnál, hogy alaposan sózzuk meg a főzővizet. Hasonlóan ahhoz, ahogy a brokkolis csirkemell illetve a csőben sült brokkoli elkészítésekor is tesszük, különben a brokkoli ízetlen lesz.

Tipp1: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.
Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad megpirítani a szárított fokhagymát. Ezért a fokhagymaport csak a tejszínes felengedés után adjuk hozzá a brokkolihoz és a répához.

Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.

 

A tészta és a sajt kiválasztása

A brokkolis tészta elkészítéséhez választhatunk spagettit, makarónit, fodros kockát, nagy kockát,  csavart vagy rövid csőt, esetleg szélesmetéltet.

A tészta megfőzésénél figyeljünk arra, hogy a tojásos tésztákat rövidebb ideig kell főzni (s könnyebben szét is fő), mint a tojás mentes durum tésztából készült típusok.

Ezért mindig olvassuk el a csomagoláson, hogy mennyi idő alatt fő meg a tészta, s azt az időtartamot ne lépjük túl a főzéssel!

A sajttal való megszóráshoz (vagy a besamel mártásba) használhatunk trappista sajton kívül Edami vagy Karaván sajtot is. De ha különlegesebb ízekre vágyunk, használhatunk Cheddar sajtot is.

Amire viszont érdemes vigyázni, hogy a parmezán sajt íze nagyon intenzív, hogy inkább csak ízesítő, másodlagos sajtként használjuk, s ne önmagában.

Jó étvágyat a brokkolis tésztához!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating