Magyarország legnépszerűbb receptjei, pontos összetevőlistával és lépésekre lebontott leírásokkal.
Levesek, pörköltek, főzelékek, sülthúsok és köretek.
Levesek
Gulyásleves
A gulyásleves egy népszerű, húsos-zöldséges étel, köménymaggal és fokhagymával. Az év bármely részében igazán jó, laktató egytálétel.
Tele van fehérjével, rostokkal, vitaminokkal és némi zsiradékkal, hogy az egész szervezetünket táplálhassa. S ha pluszban még szénhidrátra vágyunk, ehetünk hozzá akár egy szelet kenyeret is.
Tárkonyos raguleves
A tárkonyos raguleves egy ízletes húsleves, tejszínnel, tárkonnyal, hagymával, fokhagymával, sárgarépával, fehérrépával, zellerrel, és némi fűszerrel.
Változatosságát az adja, milyen húsból készül. Szárnyas húsok hamar megfőnek, de a sertés- és főleg a marhahús sokkal tovább fő, ahhoz idő kell.
Tojásleves
A tojásleves egy nagyon egyszerű leves, mely az év minden szakaszában elkészíthető, ha gyors és tartalmas levesre vágyunk.
Szinte elrontani sem lehet, s egyedi ízének köszönhetően szinte bárkinek jó szívvel ajánlható.
Krémlevesek
Brokkolikrémleves
A brokkolikrémleves egy laktató, vitaminokban, rostokban és ásványi anyagokban gazdag étel.
Az év bármely szakaszában nagyszerű választás, hisz hidegen magában, illetve melegen trappistasajtra öntve is nagyon finom.
Fokhagymakrémleves
A fokhagymakrémleves egy könnyed de intenzív ízű krémleves, mely főleg a téli időszakban nagyon jót tesz a meghűléses betegségek ellen.
S nem mellékesen egy nagyon jó étvágygerjesztő is. Hogy előételnek is elmegy (mondjuk egy sokfogásos lakodalmi menü elején).
Sütőtökkrémleves
A sütőtökkrémleves a téli esték kedvenc eledele. Finom, laktató és tele van értékes összetevőkkel.
Változatossá is tehető attól függően, mit teszünk magába a levesbe, amitől egy változatosan elfogyasztható levessé válik.
Zellerkrémleves
A zellerkrémleves egy ásványi anyagokban és rostokban gazdag, kicsikét kesernyés leves.
A beletett krumplitól és a tejszíntől nem csak töményebb, hanem lágyabb is az íze, ami segít a zeller karakteres ízét befogadhatóbbá formálni
Pörköltek
Borsos tokány
A borsos tokány a csíkokra vágott hús, a megpirított szalonna és a jellegzetes (fűszeres) szaft találkozásaként írhatjuk le a legkönnyebben.
Ma már a magyar konyhát ugyan sokan el sem tudják képzelni hagyma és fűszerpaprika használata nélkül, de pont ezen összetevők hiánya adja ennek az ételnek az egyedi, különleges ízét.
Paprikás krumpli
A paprikás krumpli egy igazi magyar étel, gyakorlatilag krumplipörkölt. Hagyma, fokhagyma, fűszerpaprika és krumpli összefőzve.
Nagyon gyorsan elkészíthető, laktató és finom, s nem mellesleg elkészíteni is könnyű, kezdő szakácsok is bátran nekiállhatnak.
Székelykáposzta
A székelykáposzta egy finom káposztás-húsos étel, hagymával, fokhagymával, köménnyel és tejfölös habarással.
Ízét a savanyú káposzta, a zsíros sertéshús és a köménymag találkozása adja meg egy finom pörkölt alapon.
Főzelékek
Kelkáposzta-főzelék
A kelkáposzta-főzelék egy tartalmas, ízletes zöldségétel, mely főleg a téli időszakban járulhat hozzá egy ízletes ebédhez vagy vacsorához.
A krumpli és a káposzta révén tele van szénhidrátokkal és rostokkal. S az íze is nagyszerű élmény, főleg ha kis köménymagot és fokhagymát teszünk bele.
Krumplifőzelék
A krumplifőzelék egy édeskés-savanykás étel, melynek sokféle változata egy két apróság révén jön létre.
Tálalható fasírttal, pörkölttel, sült virslivel, kolbásszal vagy akár tükörtojással is.
Lencsefőzelék
A lencsefőzelék sok helyen a leggyakoribb újévi étel. Mely a savanykás-kesernyés íze miatt a hasunknak is jót tesz, meg a néphit szerint a pénztárcánknak is.
Bárhogyan is legyen, érdemes megbarátkozni az ízével, mert tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal, mely az egészség megtartásához nagyszerű alapot ad.
Sárgaborsó-főzelék
A sárgaborsó-főzelék egy igazán jó fehérjeforrás. Ezen kívül tele van rostokkal és ásványi anyagokkal, mely a téli időszakban igazán fontos étellé teszi.
Ugyan sokak rémálma volt a menzán, mert nem volt elegendő ideig előre beáztatva, és rendesen fűszerezve, de ettől még a sárgaborsó főzelék egy nagyszerű étek. Főleg egy szaftos feltéttel.
Tökfőzelék
A tökfőzelék egy sok érzelmet kiváltó étel. Valaki rajong érte, míg mások ki nem állhatják. Pedig ez a rostokban gazdag kapros étel sok vitamint és nyomelemet tartalmaz.
Tálalható fasírttal, pörkölttel, sült virslivel vagy akár tükörtojással is.
Köretek
Párolt lilakáposzta
A párolt lilakáposzta a sülthúsok nagyszerű kiegészítője, melyet zömmel krumpli mellé szokás adni második köretként. De nagyszerű íze révén önmagában is megállja a helyét.
Arról nem is beszélve, hogy az nagyszerű íze mellet tele van rostokkal és vitaminokkal is.
Krumplis tészta
A krumplis tészta az egyik legnépszerűbb tésztaételünk. Hagyma, krumpli, fűszerpaprika, tészta és némi idő kell hozzá, hogy elkészüljön.
S az éve bármely időszakában nagyszerű vacsora válhat belőle.