Magyarország 33 legnépszerűbb receptje

Magyarország legnépszerűbb receptjei, pontos összetevőlistával és  lépésekre lebontott leírásokkal.

Levesek, pörköltek, főzelékek, sülthúsok és köretek.

Levesek

Gulyásleves

A gulyásleves egy népszerű, húsos-zöldséges étel, köménymaggal és fokhagymával. Az év bármely részében igazán jó, laktató egytálétel.

Tele van fehérjével, rostokkal, vitaminokkal és némi zsiradékkal, hogy az egész szervezetünket táplálhassa. S ha pluszban még szénhidrátra vágyunk, ehetünk hozzá akár egy szelet kenyeret is.

Tárkonyos raguleves

A tárkonyos raguleves egy ízletes húsleves, tejszínnel, tárkonnyal, hagymával, fokhagymával, sárgarépával, fehérrépával, zellerrel, és némi fűszerrel.

Változatosságát az adja, milyen húsból készül. Szárnyas húsok hamar megfőnek, de a sertés- és főleg a marhahús sokkal tovább fő, ahhoz idő kell.

Tojásleves

A tojásleves egy nagyon egyszerű leves, mely az év minden szakaszában elkészíthető, ha gyors és tartalmas levesre vágyunk.

Szinte elrontani sem lehet, s egyedi ízének köszönhetően szinte bárkinek jó szívvel ajánlható.

Krémlevesek

Brokkolikrémleves

A brokkolikrémleves egy laktató, vitaminokban, rostokban és ásványi anyagokban gazdag étel.

Az év bármely szakaszában nagyszerű választás, hisz hidegen magában, illetve melegen trappistasajtra öntve is nagyon finom.

Fokhagymakrémleves

A fokhagymakrémleves egy könnyed de intenzív ízű krémleves, mely főleg a téli időszakban nagyon jót tesz a meghűléses betegségek ellen.

S nem mellékesen egy nagyon jó étvágygerjesztő is. Hogy előételnek is elmegy (mondjuk egy sokfogásos lakodalmi menü elején).

Sütőtökkrémleves

A sütőtökkrémleves a téli esték kedvenc eledele. Finom, laktató és tele van értékes összetevőkkel.

Változatossá is tehető attól függően, mit teszünk magába a levesbe, amitől egy változatosan elfogyasztható levessé válik.

Zellerkrémleves

A zellerkrémleves egy ásványi anyagokban és rostokban gazdag, kicsikét kesernyés leves.

A beletett krumplitól és a tejszíntől nem csak töményebb, hanem lágyabb is az íze, ami segít a zeller karakteres ízét befogadhatóbbá formálni

Pörköltek

Borsos tokány

A borsos tokány a csíkokra vágott hús, a megpirított szalonna és a jellegzetes (fűszeres) szaft találkozásaként írhatjuk le a legkönnyebben.

Ma már a magyar konyhát ugyan sokan el sem tudják képzelni hagyma és fűszerpaprika használata nélkül, de pont ezen összetevők hiánya adja ennek az ételnek az egyedi, különleges ízét.

Paprikás krumpli

A paprikás krumpli egy igazi magyar étel, gyakorlatilag krumplipörkölt. Hagyma, fokhagyma, fűszerpaprika és krumpli összefőzve.

Nagyon gyorsan elkészíthető, laktató és finom, s nem mellesleg elkészíteni is könnyű, kezdő szakácsok is bátran nekiállhatnak.

Székelykáposzta

A székelykáposzta egy finom káposztás-húsos étel, hagymával, fokhagymával, köménnyel és tejfölös habarással.

Ízét a savanyú káposzta, a zsíros sertéshús és a köménymag találkozása adja meg egy finom pörkölt alapon.

Főzelékek

Kelkáposzta-főzelék

A kelkáposzta-főzelék egy tartalmas, ízletes zöldségétel, mely főleg a téli időszakban járulhat hozzá egy ízletes ebédhez vagy vacsorához.

A krumpli és a káposzta révén tele van szénhidrátokkal és rostokkal. S az íze is nagyszerű élmény, főleg ha kis köménymagot és fokhagymát teszünk bele.

Krumplifőzelék

A krumplifőzelék egy édeskés-savanykás étel, melynek sokféle változata egy két apróság révén jön létre.

Tálalható fasírttal, pörkölttel, sült virslivel, kolbásszal vagy akár tükörtojással is.

Lencsefőzelék

A lencsefőzelék sok helyen a leggyakoribb újévi étel. Mely a savanykás-kesernyés íze miatt a hasunknak is jót tesz, meg a néphit szerint a pénztárcánknak is.

Bárhogyan is legyen, érdemes megbarátkozni az ízével, mert tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal, mely az egészség megtartásához nagyszerű alapot ad.

Sárgaborsó-főzelék

A sárgaborsó-főzelék egy igazán jó fehérjeforrás. Ezen kívül tele van rostokkal és ásványi anyagokkal, mely a téli időszakban igazán fontos étellé teszi.

Ugyan sokak rémálma volt a menzán, mert nem volt elegendő ideig előre beáztatva, és rendesen fűszerezve, de ettől még a sárgaborsó főzelék egy nagyszerű étek. Főleg egy szaftos feltéttel.

Tökfőzelék

A tökfőzelék egy sok érzelmet kiváltó étel. Valaki rajong érte, míg mások ki nem állhatják. Pedig ez a rostokban gazdag kapros étel sok vitamint és nyomelemet tartalmaz.

Tálalható fasírttal, pörkölttel, sült virslivel vagy akár tükörtojással is.

Köretek

Párolt lilakáposzta

A párolt lilakáposzta a sülthúsok nagyszerű kiegészítője, melyet zömmel krumpli mellé szokás adni második köretként. De nagyszerű íze révén önmagában is megállja a helyét.

Arról nem is beszélve, hogy az nagyszerű íze mellet tele van rostokkal és vitaminokkal is.

Krumplis tészta

A krumplis tészta az egyik legnépszerűbb tésztaételünk. Hagyma, krumpli, fűszerpaprika, tészta és némi idő kell hozzá, hogy elkészüljön.

S az éve bármely időszakában nagyszerű vacsora válhat belőle.