Csirkemáj rizottó

A csirkemájas rizottó receptje főtt csirkemájjal, hagymával, zöldborsóval, sárgarépával, majoránnával, az elkészítés részletes leírásával.

Az állaga idehaza elsőre egy kicsit fura lehet, mert az eredeti receptben a rizsszemeket kicsit túlfőzik, hogy összetapadjon.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a csirkemáj rizottót, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

csirkemájas rizottó

Csirkemájas rizottó recept

Csirkemájas rizottó elkészítése nem túlságosan bonyolult.
Amire figyelni érdemes, hogy a májat alaposan megpucoljuk, kivágva mindenképpen az epét, s annak környékét (ha a boltban vásárolt májban benne maradt).
A másik pont, ami még fontos lehet, hogy a főzésnél adjunk elegendő folyadékot hozzá, különben a a máj és a rizs is kemény marad.
A csirkemájas rizottó hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 min
Főzés idő 25 min
Összes idő 40 min
Fogás Egytálételek
Konyha Mediterrán
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos

A recept hozzávalói
  

  • ½ kg csirkemáj
  • 1 fej vöröshagyma
  • víz (a dinszteléshez)
  • ¼ kg zöldborsó
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 40 dkg rizs
  • 1-2 evőkanál olaj
  • majoránna
  • őrölt bors
  • petrezselyem
  • 1 liter víz
  • 2 húsleveskocka

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A májat alaposan megtisztítjuk, apró csíkokra felaprítjuk.
  • A borsót is előkészítjük: a hüvelyest megpucoljuk; a konzervről a levet leöntjük; a fagyasztottat forró víz alatt felengedjük.
  • A vöröshagymát és a sárgarépát is megtisztítjuk, s apró kockákra vágjuk.
  • Lábosban az olajat és a hagymát kis vízzel elkezdjük melegíteni.
  • Amikor a hagyma megfonnyadt, s a víz elforrt, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, s 10-20 másodpercig (!) pirítjuk.
  • Hozzáadjuk az előkészített májat, a borsót, a sárgarépát, a majoránnát, a őrölt borsot és a petrezselymet.
  • Párszor átkeverve süssük meg a májat, s amikor kivilágosodott, adjuk hozzá a rizst, a vizet és a leveskockát.
  • Lassú tűzön hagyjuk, hogy a rizs az egész levet magába szívja, ami 25-30 perc.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsos ételek, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a csirkemájas rizottó elkészítéséhez

Ez a csirkemáj rizottó recept az olasz hagyományokhoz igazodik. Éppen ezért a végeredmény nem annyira pergős, mint mondjuk a bácskai rizseshús, de ennek oka van.

Olaszországban a rizottót többnyire kicsi gombócokban szokták felszolgálni (lásd lentebb), s ahhoz, hogy a gombócok összeálljanak, hasznos, ha a rizs kicsit szétfő.

Ha pergősebb szemű rizst szeretnénk, az alaplé mennyiségét lehet csökkenteni 1-2 deciliterrel.

Ha szoktunk alaplével főzni, a rizottót megfőzhetjük avval is. Vagy azt is megtehetjük, hogy a húsleves levét kétszeresére felhígítjuk vízzel, s használat előtt felforraljuk.

Hasonlóan finom recept:
Sorry no related post found

Tálaláskor ha gombócokat szeretnénk csinálni, használjunk egy gömb alakú kisebb tálat vagy poharat.

Hideg vízben öblítjük át, majd töltsük meg a rizottóval (nyomogassuk is meg egy picit, hogy a levegő eltávozzon, és az egész összetapadjon).

Amikor a tányérra borítjuk az így megtöltött csészét, akkor abból könnyedén kijön majd a rizsgombóc.

Hogyan lesz finomabb a csirkemáj rizottó?

A rizs főzésekor az előre elkészített húsleves alaplét, illetve a felfőzött húsleveskockás vizet szokás kisebb adagokban hozzáadni a rizottó alapjához, hogy a bennük lévő ízanyagokat minél egyenletesebben szívja magába a rizs.

 

Amikor a végén a vajat hozzáadjuk, érdemes előre megolvasztani a vajat, hogy meg tudjuk locsolni a főtt rizses-húsos alapot. Amitől a vajat utána sokkal egyenletesebben el tudjuk keverni a rizottóban.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a csirkemájas rizottót, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a csirkemájas rizottóhoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating