A csirkemájas rizottó receptje főtt csirkemájjal, hagymával, zöldborsóval, sárgarépával, majoránnával, az elkészítés részletes leírásával.
Az állaga idehaza elsőre egy kicsit fura lehet, mert az eredeti receptben a rizsszemeket kicsit túlfőzik, hogy összetapadjon.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a csirkemáj rizottót, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Csirkemájas rizottó recept
Eszközök
- 2 literes lábos
A recept hozzávalói
- ½ kg csirkemáj
- 1 fej vöröshagyma
- víz (a dinszteléshez)
- ¼ kg zöldborsó
- 1 szál sárgarépa
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 40 dkg rizs
- 1-2 evőkanál olaj
- majoránna
- őrölt bors
- petrezselyem
- 1 liter víz
- 2 húsleveskocka
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A májat alaposan megtisztítjuk, apró csíkokra felaprítjuk.
- A borsót is előkészítjük: a hüvelyest megpucoljuk; a konzervről a levet leöntjük; a fagyasztottat forró víz alatt felengedjük.
- A vöröshagymát és a sárgarépát is megtisztítjuk, s apró kockákra vágjuk.
- Lábosban az olajat és a hagymát kis vízzel elkezdjük melegíteni.
- Amikor a hagyma megfonnyadt, s a víz elforrt, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, s 10-20 másodpercig (!) pirítjuk.
- Hozzáadjuk az előkészített májat, a borsót, a sárgarépát, a majoránnát, a őrölt borsot és a petrezselymet.
- Párszor átkeverve süssük meg a májat, s amikor kivilágosodott, adjuk hozzá a rizst, a vizet és a leveskockát.
- Lassú tűzön hagyjuk, hogy a rizs az egész levet magába szívja, ami 25-30 perc.
Tippek és tanácsok a csirkemájas rizottó elkészítéséhez
Ez a csirkemáj rizottó recept az olasz hagyományokhoz igazodik. Éppen ezért a végeredmény nem annyira pergős, mint mondjuk a bácskai rizseshús, de ennek oka van.
Olaszországban a rizottót többnyire kicsi gombócokban szokták felszolgálni (lásd lentebb), s ahhoz, hogy a gombócok összeálljanak, hasznos, ha a rizs kicsit szétfő.
Ha pergősebb szemű rizst szeretnénk, az alaplé mennyiségét lehet csökkenteni 1-2 deciliterrel.
Ha szoktunk alaplével főzni, a rizottót megfőzhetjük avval is. Vagy azt is megtehetjük, hogy a húsleves levét kétszeresére felhígítjuk vízzel, s használat előtt felforraljuk.
Tálaláskor ha gombócokat szeretnénk csinálni, használjunk egy gömb alakú kisebb tálat vagy poharat.
Hideg vízben öblítjük át, majd töltsük meg a rizottóval (nyomogassuk is meg egy picit, hogy a levegő eltávozzon, és az egész összetapadjon).
Amikor a tányérra borítjuk az így megtöltött csészét, akkor abból könnyedén kijön majd a rizsgombóc.
Hogyan lesz finomabb a csirkemáj rizottó?
A rizs főzésekor az előre elkészített húsleves alaplét, illetve a felfőzött húsleveskockás vizet szokás kisebb adagokban hozzáadni a rizottó alapjához, hogy a bennük lévő ízanyagokat minél egyenletesebben szívja magába a rizs.
Amikor a végén a vajat hozzáadjuk, érdemes előre megolvasztani a vajat, hogy meg tudjuk locsolni a főtt rizses-húsos alapot. Amitől a vajat utána sokkal egyenletesebben el tudjuk keverni a rizottóban.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a csirkemájas rizottót, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.