A recepteket a magyar konyhában 9 fő és 2 kiegészítő kategóriákba lehet sorolni. Ezek mentén bárki megtalálhatja azt az ételt, ami egy adott esetben számára megfelelő.
Elsődleges receptkategóriák
Levesek
Egy jó leves télen-nyáron nagyszerű választás, ha valami folyadékra vágyunk. Ami lehet akár egy könnyed krémleves (például brokkolikrém leves), de akár valami tartalmasabb húsos leves is (például gulyásleves)
Sült húsok
A tartalmas ételek egyik nagy kedvencei sokak számára a sült húsok közül kerülnek ki (például a sült kacsacomb).
Ugyan ezen receptek nem túl bonyolultak, de a fűszerezésen sok múlhat, érdemes rá odafigyelni.
Halételek
A magyarok zömmel csak karácsonykor esznek halételeket, habár egy jó helyen vásárolt sült hekk a balatoni strandolás esetén is bekerülhet az étrendünkbe.
Zöldséges ételek
A zöldséges ételek egyre nagyobb teret követelnek ki az étrendünkben, mert tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, s az egészséges étkezés alapelvei között is mind gyakrabban kerül elő a megfelelő zöldségfogyasztás szükségessége.
Nem véletlen, hogy reneszánszát éli a paprikáskrumpli és a borsóleves…
Rakott ételek
A rakott ételek igazi átmenetet képez a húsos és zöldséges ételek között. Készülhetnek ezen ételek rizzsel, tésztával, vagy bármely más gabona alapú köretből is, de ebbe a típusba tartozik bele a rakott krumpli is.
Tésztás ételek
Ugyan a sok tésztás étel alapvetően a mediterrán (olasz) étrendre jellemző, de idehaza is sok finom, s sokszor nem is túl drága tésztás étel a magyar étrendünkben is előfordul.
Amire viszont figyeljünk, hogy az idehaza rendszeresen fogyasztott tojásos tésztákkal készült ételek önmagukban fogyasztva nem igazán laktatnak, kivéve a krumplistésztát. Ezért érdemes melléjük valamilyen húsos ételt, esetleg egy tartalmasabb levest vagy salátát is enni, hogy megnöveljük a felszívódási idejüket.
Főzelékek
A főzelékek jellegzetesen magyar ételek. Az elkészítésük alapja, hogy vízben megfőzzük a zöldségeket, majd zsiradékon megpirított liszttel besűrítjük a főzőlét. S ez éppen úgy igaz a tökfőzelékre, mint a sárgaborsó-főzelékre.
S ez az alapelv még akkor is igaz, ha a végső íz és állag kialakításához a rántáson kívül mást is felhasználunk, mint például a lencsefőzeléknél.
Köretek
A sülthúsokat és a pörkölteket többnyire nem magukba esszük, hanem valamiféle köretet eszünk hozzájuk. Ezen köreteket, illetve az elkészítésük apró fogásait vesszük sorra az alábbi listában, mint amilyen a párolt lilakáposzta vagy a krumplipüré.
Saláták
Ízletes saláták, saláta receptek mindenféle zöldségből, magokból, gabonából, tésztából, esetleg húsokból; tejszínesen, tejfölösen, olajosan, finom fűszerekkel.
Ehetjük őket magukban, a főfogásokhoz kiegészítőül, vagy simán akár köretként is.
Kiegészítő receptkategóriák
Egytálételek
Ez a lista főleg azoknak adhat segítséget, akik ténylegesen egytálételek receptjeit keresik. Melyeket elkészítve önmagukban is egy tartalmas ételek lehetnek.
Ezek lehetnek tartalmas levesek, mint például a gulyásleves, de lehet akár egy laktató tésztás étel (a krumplistészta).
Főételek
Ez a lista azoknak lehet hasznos, akik egy tartalmas, 3 fogásos ételt keresnek. A levesek és a desszert mellé egy finom főfogást, mint például a borsos tokány.