Paprikás krumpli

A paprikás krumpli egy igazi magyar étel, gyakorlatilag krumplipörkölt. Hagyma, fokhagyma, fűszerpaprika és krumpli összefőzve.

Nagyon gyorsan elkészíthető, laktató és finom, s nem mellesleg elkészíteni is könnyű, kezdő szakácsok is bátran nekiállhatnak.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a paprikás krumplit, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

 

paprikás krumpli

Paprikás krumpli recept

A paprikás krumpli elkészítése az apróra vágott hagyma pirításával kezdődik, melyhez idővel hozzáadjuk előbb a megzúzott fokhagymát, majd a pirospaprikát.
Utána jön hozzá a krumpli, s annyi víz, hagy alaposan ellepje.
Bő negyed óra főzés után kész is lesz a finom és ízletes paprikáskrumpli.
Előkészítési idő 10 min
Főzés idő 20 min
Összes idő 30 min
Fogás Főétel, Pörkölt
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos

A recept hozzávalói
  

  • 1 kg krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj (lehet zsír is)
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 evőkanál
  • 5 dl víz

Az elkészítés lépései
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón.
  • Krumplit meghámozzuk, s centis kockákra vágjuk.
  • Az apróra vágott hagymát a lábosba tesszük, hozzáadjuk az olívaolajat (vagy a zsírt), s megpirítjuk.
  • Amikor a hagyma elkezd üvegessé válni, hozzáadjuk a megzúzott fokhagymát, s azt is picit megpirítjuk.
  • Majd a tűzről levéve a lábost a megpirult hagymákhoz hozzáadjuk a paprikát, s jól átkeverjük, hogy a paprika is megpiruljon.
  • Majd hozzáadjuk a megpucolt és összevágott krumplit, s ját összekeverjük a hagymás és paprikás alappal.
    Felöntjük az egészet annyi vízzel, hogy a krumplit épp ellepje, s közepes lángon főzzük az egészet bő negyed órán át.
  • Amikor a krumpli megpuhult (a beleszúrt villától magától ketté esik), akkor lesz kész a paprikáskrumpli.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek

Tippek és tanácsok a paprikás krumpli elkészítéséhez

Fenti recept egy vegetáriánus verzió, de a legtöbb helyen a paprikás krumpli egy húsos étel, s most ennek a lehetőségeit vesszük sorra.

Az első és legfontosabb, ha az igazi magyaros ízre vágyunk, akkor zsírral készítsük el a paprikáskrumplit. S az is hozzátehet az ízélményhez, ha a szükséges zsiradékot 10 dkg apróra vágott szalonna kisütésével teremtjük meg.

Ha szeretjük az erős, csípős ízt, a fűszerpaprika lehet részben vagy teljesen csípős is. Akár egy csípős paprikát is belefőzhetünk a paprikás krumpliba.

A bors használata nagyon változó. Van, aki tesz borsot a paprikáskrumpliba, s van aki szerint nem való bele (ezért nem írtam bele az alapreceptbe). De aki egy kis ínyencségre vágyik, nyugodtan kipróbálhatja a paprikáskrumplit egy kevés őrölt tarkaborssal.

 

Egy másik lehetőség a borsos íz becsempészésére, ha a fenti menyiséghez 15 dkg felkarikázott kolbászt adunk. Érdemes a kolbászt beletenni a krumpli mellé, hogy belefőjön az íze, s azt felvegye a krumpli is.

Mint minden pörköltbe, a paprikás krumpliba is belefőzhetünk 2 nagyobb TV paprikát, és egy a paradicsomot (vagy egy kicsit sűrített paradicsomot).

A virsli és a főzőkolbász hozzáadása is sokak kedvence. Amire fontos figyelni, hogy ezek alapvetően kevés “főzést” igényelnek, ahogyan a virsli főzésénél erről szó volt. Ezért csak a legvégén érdemes őket beletenni kisebb darabokra vágva, vagy felkarikázva.

Amivel még lehet a paprikás krumpli ízén formálni, ha a krumplit nem kicsi kockákra vágjuk fel, hanem hasábokara szeljük, s azokat félbevágjuk.

Ha a krumplikat nem vágjuk hasonló nagyságúra, a kisebbek szét fognak főni, mire a nagyobbak megpuhulnak, melytől az egész étel leve be fog sűrűsödni.

S a tálaláskor megszórhatjuk friss újhagyma szárral, metélőhagymával, vagy petrezselyemmel.

Jó étvágyat a paprikáskrumplihoz!

Címke , , , , , , , , , , , , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating