Töltött káposzta

Töltött káposzta recept darált húsból hagymával, fokhagymával, szalonnával, kolbásszal, köménymaggal, az elkészítés részletes leírásával.

Sokféle változata van, függően az ízesítéstől és a felhasznált darálthús minőségétől. Az viszont biztos, hogy nem ez az étel lesz az év diétás fogása…

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és aránylag gyorsan elkészíteni a töltött káposztát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

Töltött káposzta

Töltött káposzta recept

Miközben megfőzzük a rizst a töltelékhez, a savanyított káposzta leveleit lefejtjük, s 10-12 nagyobb káposztalevelet félreteszünk tölteni. A többit összevágjuk apróra.
A gyalult savanyú káposztát átmossuk, és ha szükséges, késsel apróbb darabokra vágjuk.
A fazékba a kolozsvári szalonnát kisütjük, majd hagymát és a fokhagymát is megpirítjuk.
Majd elkészítjük a tölteléket darálthússal, főtt rizzsel, pirított hagymával, szalonnával és zúzott fokhagymával. Sóval, borssal, pirospaprikával és őrölt köménymaggal fűszerezzük.
A töltelékkel megtöltjük a korábban lefejtett káposztaleveleket, s a savanyúkáposzta rétegek közé téve bő 2 órán át főzzük lassú tűzön.
A töltött káposzta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 min
Főzés idő 2 ó
Összes idő 2 ó 20 min
Fogás Egytálételek, Főétel, Rakott ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 4 literes lábos

A recept hozzávalói
  

  • 20 dkg rizs (hosszúszemű)
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg kolozsvári szalonna
  • 20 dkg kolbász (füstölt vagy lángolt)
  • 1 fej savanyúkáposzta (ennek leveleit fogjuk megtölteni)
  • 1 kg savanyúkáposzta (gyalult)
  • ½ kg darálthús
  • (ízlés szerint)
  • bors (ízlés szerint)
  • 2-3 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál őrölt köménymag
  • 8-10 szem egész feketebors
  • 3-5 babérlevél

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A hosszúszemű rizst kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük fedő alatt, hozzávetőlegesen 15-20 perc alatt úgy, ahogyan a rizs főzősénél szó volt róla.
  • Közben a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A kolozsvári szalonnát csíkokra vágjuk, a kolbászt karikára.
  • A feldarabolt kolozsvári szalonnát a lábosba tesszük, s kisütjük a zsírját.
  • Amikor kisült a szalonna, hozzáadjuk a hagymát, s azt is megpirítjuk (üvegesre).
  • A végén az áttört fokhagymát is hozzáadjuk, hogy egy picit megpiruljon.
    Majd az egészet félretesszük.

A káposztalevelek megtöltése:

  • A darált húst egy tálba tesszük, amihez hozzáadjuk az időközben megfőtt rizst, a megsült hagymát és szalonnát.
  • Sózzuk, borsozzuk, fűszerpaprikával és őrölt köménnyel fűszerezzük.
  • Majd az egészet alaposan összekeverjük.
  • A cél az, hogy a töltelék könnyen gyúrható állagú legyen.
    (Ha túl kemény lenne, egy kis vizet adhatunk hozzá.)
  • A savanyított káposztafej külső nagy leveleit óvatosan lefejtjük.
    Ha túl vastag a káposztalevélen az erezet, a külső felén levágunk belőle.
    Cél, hogy legalább 10-12 nagyobb levelünk legyen, amit megtölthetünk.
  • A káposztalevél méretétől függően másfél-két kanálnyi tölteléket teszünk a káposzta levél egyik szélére, majd a szélénél fogva feltekerjük szorosan.
  • Az elkészült töltelékek végeit kicsit benyomkodva nagyjából öklömnyi nagyságúak legyenek.

A töltött káposzta megfőzése

  • A gyalult savanyúkáposztát átmossuk, hogy ne legyen annyira savanyú, majd késsel kisebb darabokra vágjuk, ha szükséges.
  • A káposztafej megmaradt belső részéből a kemény torzsáját kivágjuk.
    A kisebb leveleket felaprítjuk, amit hozzáadunk az átmosott gyalult savanyúkáposztához.
  • A lábos alján megmaradt zsiradékra rászórjuk az átmosott savanyúkáposzta felét, majd tegyük rá az egész bors és a babérlevél, valamint a felkarikázott kolbász felét.
  • Ezekre jönnek szorosan egymás mellé téve a megtöltött káposzták, amiket egy újabb adag savanyúkáposztával fedünk le (rátéve az egész bors, a babérlevél, valamint a felkarikázott kolbász másik felét).
  • Az egészet felengedjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, s közepes lángon elkezdjük az egészet megfőzni.
  • Amikor elkezd forrni, visszavesszünk a lángon, s lassan gyöngyözve hagyjuk, hogy két órán át főljön.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsos ételek, laktózmentes ételek, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a töltött káposzta elkészítéséhez

A töltött káposzta elkészítésének a kulcsa a káposzta levelek előkészítése és megtöltése.

Ahhoz, hogy legyen elegendő számú tölthető édeskáposzta levelünk, érdemesebb egy nagyobb káposztafejet választani. A túl kicsi leveleket nagyon nehéz megtölteni.

Fontos, hogy a töltelék nem tartalmaz tojást, szemben a legtöbb töltött hússal, mert a rizs a főzés közben keményítőt fog magából kiengedni. Ami elegendő lesz a töltelék összefogásához.

Ha a rizshez még tojást is tennénk, akkor főzés révén az egész töltelék kő keménnyé összeállna, ami senkinek sem jó.

Hasonlóan finom recept:
Töltött dagadó

A töltött dagadó recept hagymával, fokhagymával, tojással, zsemlével, majoránnával és petrezselyemmel, az elkészítés részletes leírásával. Az elkészítése kíván némi gyakorlatot Read more

Tipp1: Aki nem szereti a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér vagy tarka borsot is.

Ha kimarad töltelék, azt nyugodtan kisebb golyókként hozzá tehetjük a megtöltött káposztákhoz(mintha gombócos káposztát csinálnánk). Ha pedig kimarad egy-két levél, azt összevágva beletehetjük a lábos tetejére.

 

A töltött káposzta leve

Ha szeretnénk picit ízletesebbre a töltött káposzta levét, a babérlevél és a feketebors mellé tehetünk még 1-2 szem szegfűborsot is. De Erdélyben szokás hozzáadni kevés tárkonyt, míg Debrecen környékén inkább kevés kapor kerül hozzá.

Tipp3: Aki nem szereti a túl savanykás ízeket, az a savanyú káposztát az átmosás után 5-10 percre be is áztathatja. Ettől a káposzta, s a töltött káposzta leve savanyúsága csökkenni fog..

Ha szeretnénk, csinálhatunk a megfőtt káposzta levének egy habarást is, amitől kicsit sűrűbb lesz. Ehhez

  1. A főzőlábosból vegyük ki a tölteléket (s akár a káposzta egy részét is).
  2. 2 dl tejfölben keverjünk el 2 púpozott evőkanlá lisztet
  3. Majd a lábos aljáról adjunk hozzá a káposzta levéből egy merőkanállal, s hígítsuk fel vele a habarást.
  4. Majd az egészet adjuk hozzá a káposztaléhez, s alaposan keverjük el.
  5. Pár percig forraljuk a lét, hogy kicsit besűrűsödjön.

A végén a töltelék mellé téve a megfőtt reszelt káposztát tálaljuk, tejfölt és kenyeret adva mellé.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a töltött káposztát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a töltött káposztához!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating