Töltött káposzta recept darált húsból hagymával, fokhagymával, szalonnával, kolbásszal, köménymaggal, az elkészítés részletes leírásával.
Sokféle változata van, függően az ízesítéstől és a felhasznált darált hús minőségétől. Az viszont biztos, hogy nem ez az étel lesz az év diétás fogása…
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és aránylag gyorsan elkészíteni a töltött káposztát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Töltött káposzta recept
Eszközök
- 4 literes lábos
A recept hozzávalói
- 20 dkg rizs (hosszúszemű)
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 dkg kolozsvári szalonna
- 20 dkg kolbász (füstölt vagy lángolt)
- 1 fej savanyú káposzta (ennek leveleit fogjuk megtölteni)
- 1 kg savanyú káposzta (gyalult)
- ½ kg darált hús
- só (ízlés szerint)
- bors (ízlés szerint)
- 2-3 teáskanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál őrölt köménymag
- 8-10 szem egész fekete bors
- 3-5 babérlevél
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A hosszúszemű rizst kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük fedő alatt, hozzávetőlegesen 15-20 perc alatt úgy, ahogyan a rizs főzősénél szó volt róla.
- Közben a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- A kolozsvári szalonnát csíkokra vágjuk, a kolbászt karikára.
- A feldarabolt kolozsvári szalonnát a lábosba tesszük, s kisütjük a zsírját.
- Amikor kisült a szalonna, hozzáadjuk a hagymát, s azt is megpirítjuk (üvegesre).
- A végén az áttört fokhagymát is hozzáadjuk, hogy egy picit megpiruljon.Majd az egészet félretesszük.
A káposztalevelek megtöltése:
- A darált húst egy tálba tesszük, amihez hozzáadjuk az időközben megfőtt rizst, a megsült hagymát és szalonnát.
- Sózzuk, borsozzuk, fűszerpaprikával és őrölt köménnyel fűszerezzük.
- Majd az egészet alaposan összekeverjük.
- A cél az, hogy a töltelék könnyen gyúrható állagú legyen. (Ha túl kemény lenne, egy kis vizet adhatunk hozzá.)
- A savanyított káposztafej külső nagy leveleit óvatosan lefejtjük.Ha túl vastag a káposztalevélen az erezet, a külső felén levágunk belőle.Cél, hogy legalább 10-12 nagyobb levelünk legyen, amit megtölthetünk.
- A káposztalevél méretétől függően másfél-két kanálnyi tölteléket teszünk a káposzta levél egyik szélére, majd a szélénél fogva feltekerjük szorosan.
- Az elkészült töltelékek végeit kicsit benyomkodva nagyjából öklömnyi nagyságúak legyenek.
A töltött káposzta megfőzése
- A gyalult savanyú káposztát átmossuk, hogy ne legyen annyira savanyú, majd késsel kisebb darabokra vágjuk, ha szükséges.
- A káposztafej megmaradt belső részéből a kemény torzsáját kivágjuk.A kisebb leveleket felaprítjuk, amit hozzáadunk az átmosott gyalult savanyú káposztához.
- A lábos alján megmaradt zsiradékra rászórjuk az átmosott savanyú káposzta felét, majd tegyük rá az egész bors és a babérlevél, valamint a felkarikázott kolbász felét.
- Ezekre jönnek szorosan egymás mellé téve a megtöltött káposzták, amiket egy újabb adag savanyú káposztával fedünk le (rátéve az egész bors, a babérlevél, valamint a felkarikázott kolbász másik felét).
- Az egészet felengedjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, s közepes lángon elkezdjük az egészet megfőzni.
- Amikor elkezd forrni, visszavesszünk a lángon, s lassan gyöngyözve hagyjuk, hogy két órán át főljön.
Tippek és tanácsok a töltött káposzta elkészítéséhez
A töltött káposzta elkészítésének a kulcsa a káposzta levelek előkészítése és megtöltése.
Ahhoz, hogy legyen elegendő számú tölthető édeskáposzta levelünk, érdemesebb egy nagyobb káposztafejet választani. A túl kicsi leveleket nagyon nehéz megtölteni.
Fontos, hogy a töltelék nem tartalmaz tojást, szemben a legtöbb töltött hússal, mert a rizs a főzés közben keményítőt fog magából kiengedni. Ami elegendő lesz a töltelék összefogásához.
Ha a rizshez még tojást is tennénk, akkor főzés révén az egész töltelék kő keménnyé összeállna, ami senkinek sem jó.
Tipp1: Aki nem szereti a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér vagy tarka borsot is.
Ha kimarad töltelék, azt nyugodtan kisebb golyókként hozzá tehetjük a megtöltött káposztákhoz(mintha gombócos káposztát csinálnánk). Ha pedig kimarad egy-két levél, azt összevágva beletehetjük a lábos tetejére.
A töltött káposzta leve
Ha szeretnénk picit ízletesebbre a töltött káposzta levét, a babérlevél és a fekete bors mellé tehetünk még 1-2 szem szegfűborsot is. De Erdélyben szokás hozzáadni kevés tárkonyt, míg Debrecen környékén inkább kevés kapor kerül hozzá.
Tipp3: Aki nem szereti a túl savanykás ízeket, az a savanyú káposztát az átmosás után 5-10 percre be is áztathatja. Ettől a káposzta, s a töltött káposzta leve savanyúsága csökkenni fog..
Ha szeretnénk, csinálhatunk a megfőtt káposzta levének egy habarást is, amitől kicsit sűrűbb lesz. Ehhez
- A főzőlábosból vegyük ki a tölteléket (s akár a káposzta egy részét is).
- 2 dl tejfölben keverjünk el 2 púpozott evőkanál lisztet.
- Majd a lábos aljáról adjunk hozzá a káposzta levéből egy merőkanállal, s hígítsuk fel vele a habarást.
- Majd az egészet adjuk hozzá a káposztaléhez, s alaposan keverjük el.
- Pár percig forraljuk a lét, hogy kicsit besűrűsödjön.
A végén a töltelék mellé téve a megfőtt reszelt káposztát tálaljuk, tejfölt és kenyeret adva mellé.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a töltött káposztát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.