Tojásos tészta recept sóval, borssal, sok tojással és tojásos tésztával, az elkészítés részletes leírásával.
Egy könnyen elkészíthető, laktató egytálétel, melyhez a hozzávalók szinte minden háztartásban rendelkezésre szoktak állni.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a tojásos tésztát. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Tojásos tészta recept
Eszközök
- nagyobb lábos
- Tésztaszűrő
- nagyobb serpenyő
A recept hozzávalói
Tészta kifőzéséhez:
- 1 liter víz (a főzéshez)
- só
- kevés napraforgóolaj (a tészta főzővízébe)
- ½ kg tészta
A tojás megsütéséhez:
- 5 darab tojás
- só (ízlés szerint)
- bors (elhagyható)
- 1 kanál napraforgóolaj (lehet zsír is)
Az elkészítés lépései (részletesen)
A tészta kifőzése
- A vizet nagy lábasban lobogó forróra felmelegítjük.
- Hozzáadjuk a sót, s egy kevés olajat (legfeljebb egy kiskanálnyit, hogy a tészta nehezebben tapadjon össze a főzés közben).Majd a tésztát is beletesszük a főzővízbe, folyamatos kevergetés közben.
- Amikor a víz újra elkezd forrni, abbahagyhatjuk a keverést, s onnantól 10-12 perc alatt megfő a tojásos tészta.
- Amikor a tészta átpuhult, azonnal szűrjük le, s vízzel mossuk át a tésztát.(Érdemes a mosogatót a főzés közben kiüríteni és a nagy tésztaszűrőt odakészíteni.)
A tojás megsütése:
- A tojásokat felütjük, megsózzuk, s egy villával vagy egy kis habverővel alaposan felverjük.
- Az olajat beletesszük egy nagy serpenyőbe, s felforrósítjuk.
- Majd az olajhoz hozzáadjuk a tésztát, s azt is megmelegítjük benne (a víz hatására lehűl általában).
- Majd amikor már a tészta is forró, akkor adjuk hozzá a felvert tojásokat.
- Folyamatos kevergetés közben igyekezzünk a tojás minden részét úgy megsütni, hogy az a tészta között rendesen szétoszlassuk.Igyekezzünk a lesült tojást a serpenyő aljáról is felkaparni.
Tippek és tanácsok a tojásos tészta elkészítéséhez
A tojásos tészta elkészítés nagyon hasonlít a tojásos nokedlihez és a carbonara spagettihez.
Az elkészítés során a fő kihívást a tojás alapos elkeverése és megsütése jelenti a tészta között. Ennek oka, hogy a tészták formája eléggé változatos, ami miatt a tésztát folyamatosan és alaposan keverni kell, míg a tojás meg nem sül.
A felhasznált tészta mindenképpen tojásos, magyaros legyen, mert az ízélményhez az is hozzá ad.
Azon belül lehet spagetti, makaróni, szarvacska, orsó tészta, szélesmetélt, rövid metélt, csavart cső, rövid cső vagy akár kis kagyló is. Fontos, hogy rendesen megfőzzük, mert a merev (kemény) tésztát sokkal nehezebb jól átkeverni, mint a lágyat.
A tojásos tészták érzékenyek a túlfőzésre, ezért 10 perc után rendszeresen ellenőrizzük a tészta állapotát (puhaságát) kostolással.
Sokan idehaza a tojásos tésztát sok minden mással is kiegészítik, mitől a tojás és a tészta íze háttérbe szorul:
- Szalonnát sütnek le, s arra teszik rá a tésztát és a tojást, mitől picit olyan lesz, mint a túrós tészta.
- S ezt ugyan így meg lehet tenni némi szalonnával is, mint a szalonnás rántottánál.
- Valaki a végén megszórja sajttal, mintha sajtos-tejfölös tészta lenne.
- S az is előfordul, hogy a sütés közben paradicsomokat tesznek hozzá, mintha egy olasz tésztarecept lenne.
- Van, hogy füstölt kolbász kerül hozzá (apróra vágva), mintha kolbászos lecsót csinálnánk.
- S az is lehet, hogy csinálunk az egészből egyfajta rakott tésztát (170 fokon az egészet átsütve, a tetejét alaposan megszórva különböző sajtokkal).
Tehát a lehetőségek elég változatosak. S ha kedvünk tartja, érdemes kipróbálni mindazokat, melyek számunkra izgalmasan hangzanak.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a tojásos tésztát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.