Túrós tészta recept tojással készült tésztából, finom túróval, pörccel vagy porcukorral, az elkészítés részletes leírásával.
Egy könnyen elkészíthető, laktató egytálétel, melyhez csupán néhány hozzávaló szükséges, és két teljesen eltérő ízvilágú ételt eredményez egy összetevő megváltoztatása.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a túrós tészta. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.
Túrós tészta recept
Eszközök
- 3 literes lábos
- Tésztaszűrő
- kis serpenyő
A recept hozzávalói
- 40 dkg tészta (4, 6 vagy 8 tojásos)
- 1 liter víz
- 1 kiskanál napraforgóolaj (a tészta kifőzéséhez)
- 1 kiskanál só
- 40 dkg tehéntúró
- 4 dl tejföl
- 25 dkg szalonna
- 10 dkg porcukor
Az elkészítés lépései (részletesen)
A tészta kifőzése
- A vizet nagy lábasban lobogó forróra felmelegítjük.
- Hozzáadjuk a sót, s egy kevés olajat (legfeljebb egy kiskanálnyit, hogy a tészta nehezebben tapadjon össze a főzés közben).Majd a tésztát is beletesszük a főzővízbe, folyamatos kevergetés közben.
- Amikor a víz újra elkezd forrni, abbahagyhatjuk a keverést, s onnantól 10-12 perc alatt megfő a tojásos tészta.
- Amikor a tészta átpuhult, azonnal szűrjük le, s vízzel mossuk át a tésztát.(Érdemes a mosogatót a főzés közben kiüríteni és a nagy tésztaszűrőt odakészíteni.)
A túrós tészta összeállítása
- Miközben fő a tészta, a túrót egy tálban kiskanállal összetőrjük.
- Ezután hozzáadjuk a túróhoz a tejfült, s jól elkeverjük őket
- A szalonnát apró kockákra vágjuk, s egy kis serpenyőben kisütjük.
- Amikor a tésztát leszűrtük, visszatesszük a főzőedénybe, hozzáadjuk a tejfölös-túrós masszát, s átkeverjük az egészet.
- A tálalásnál a túrós tésztát (az ízlésünktől függően) megszórjuk porcukorral. VAGY a kisült szalonnával díszítjük, kevés zsírt is hozzátéve a tésztához.
Pár gondolat a túrós tészta elkészítéséhez
A túrós tészta kapcsán az örök kérdés, hogy pörccel finomabb, vagy cukorral. S pontosan annyira eldönthetetlen, mint az a kérdés, hogy a káposztás tészta cukorral vagy borssal-e az igazi.
Ez főleg akkor kritikus kérdés, ha nagyobb társaságnak akarunk túrós tésztát csinálni. Épp ezért egy olyan alaprecept szerepelt a fenti leírásban, ami mind a két változathoz alkalmas.
Ha az egész család a porcukros verziót szereti, a tejfölös-túrós masszába bele tehetünk egy kis csomag (5g) vanilliás cukrot.
De ha a család a pörcös verzióra esküszik, akkor a túrós-tejfölös keveréket picit megbolondíthatjuk egy csipet borssal.
Ha valami különlegesebb ízre vágyunk, s tudunk szerezni juhtúrót, abból is készíthetünk túrós tésztát. Mivel a tehéntúrónál intenzívebb (és sósabb) az íze, érdemes kicsit több tejfölt hozzá tenni (a receptben szereplő mennyiségekhez 4 dl helyet 5-öt).
Tejföl és a tészta
Egyébként a tejföl aránya a különféle receptekben eltér. A túró mennyiségének a felétől a másfélszereséig sokféle arányt lehet találni.
A túl kevés tejföltől az egész tészta száraz érzetűvé válik, míg a túl sok tejföltől az egész tészta csepegős, elfolyóssá válhat.
Viszont ha sok tejföllel csináljuk, érdemes 180 fokra előmelegített sütőbe betenni 20 percre, s kicsit átsütni, hogy az ízek összébb érjenek benne.
Egyébként a tészta alakja sem feltétlen mindegy. Az eredeti túrós tészta csuszából, kockatésztából készül, mint a slambuc. Mert a csuszatészta könnyen elkeveredik bármilyen szósszal.
De ettől függetlenül a túrós tésztát elkészíthetjük orsótésztával, szarvacskával, metélttel vagy fodroskockával is.