A receptírás alapelvei

Van néhány alapelv, amit egytaletelek.hu oldalra feltett minden recept esetében betartok.

Ezek az alapelvek egyrészt abból a felismerésből születtek, hogy nincs ma egy olyan magyar nyelvű receptgyűjtemény sem, mely minden egyes lépést egymástól elválasztva feltüntet.

Másrészt azoknak is segíteni akarok ezzel, akik kevésbé mozognak otthonosan a konyhában, s jobb és finomabb ételeket szeretnének enni, mint amitől irtóztak az iskolai étkeztetések kapcsán (menzakoszt).

Receptek megfogalmazásának alapelvei:

 1. Minden receptnek igyekeztem alaposan utánanézni, megkeresve azokat az elkészítési módokat, amit bárki el tud készíteni.
 2. Ugyan az eredeti elképzelés az volt, hogy ezen az oldalon csak egytálételek szerepeljenek, de végül minden olyan étel receptje idővel fel fog kerülni, mely az emberek zöme számára érdekes lehet.
 3. Igyekeztem mindenhol feltüntetni az alapvető eszközökön kívül (kés, vágódeszka, fakanál) minden olyan szükséges eszközt, mely az ételek elkészítéséhez szükséges.
 4. Törekedtem a szükséges alapanyagokat abban a sorrendben feltüntetni, amilyen sorrendben fel fogjuk használni. Ez főleg kisebb konyhában praktikus, hogy főzés közben ne kelljen többször jobbra-balra pakolgatni az alapanyagokat.
 5. Igyekeztem az alapanyagok megválasztásánál úgy eljárni, hogy az igazodjon a 21. század elvárásaihoz.
  1. Ezért szerepel a hagyományos recepteknél sok helyen zsír helyett olaj. Természetesen ahol a zsírt nem érdemes lecserélni olajra, azon esetekre külön is felhívom a figyelmet.
  2. Ezért szerepel több receptnél is húsleveskocka a receptben, aminek kiváltási lehetőségeiről a recept után vannak információk (levesmaradék hígítása illetve alaplé használata)
  3. S pont ennek szellemében nem található egyetlen recept esetén sem a felhasználandó alapanyagok között margarin.
 6. A konkrét recepteknél igyekeztem minden egyes lépést külön feltüntetni. A rántás, habarás, tálalás, esetlegesen a levesbe belefőzött galuska elkészítési lépéseit külön is kiemeltem.
 7. Minden recept után van egy Tippek és tanácsok rész, mely minden recept kapcsán kiemeli az adott recept azon pontjait, ahol nagyon érdemes figyelni, illetve hogyan lehet még ízletesebbé tenni az adott receptet.
 8. Az alap receptek alapvetően igyekeztem nem csípősre fogalmazni. De mindenütt, ahol lehetsége, igyekeztem feltüntetni azt, hogyan lehet az ételt csípősebbé vagy erősebbé tenni.

Remélem az újrafogalmazott, újraszerkesztett receptek elnyerik a tetszésüket!

Hirdetések megjelenítése

Az oldal szerkesztése és működtetése pénzt s nem kevés időt igényel. Ahhoz, hogy mindenki jól járjon ezen oldal révén, az oldalon hirdetéseket is elhelyeztem.

Jelenleg az oldalon Google hirdetések vannak. Az oldalon megjelenő hirdetések beállításait úgy igyekeztem megadni, hogy lehetőleg bármilyen hirdetés megjelenhessen. Ez alól csak a vallási jellegű hirdetések voltak a kivételek, azok megjelenését letiltottam.

Ha bárki bármikor hirdetni szeretne az oldalon, arra is van lehetőség. Ennek kapcsán keressen meg bátran e-mailben. Banner kihelyezésre van mód és lehetőség.

Szövegen belüli hirdetésekről

A receptek leírásában nincsenek megnevezve konkrét márkák. Mert valaki az egyik fajta lisztre/olajra/sóra stb. esküszik, míg mások egy másikra. S ezen érzelmi alapú döntésekben nem szeretnék döntőbíró lenni.

Éppen ezért szövegben elhelyezett márkamegjelölésekre még fizetség ellenében sincs lehetőség. Ennek legfőbb oka, hogy az ilyen hirdetések azt a hatást kelthetik, hogy én egy adott márka mögé odaállok, annak használatát javaslom.

De ilyen módon a “nevem” és az “ismertségem” nem szeretném felhasználni az előbb említett okokból.

Éppen ezért minden hirdetés csak úgy kerülhet kihelyezésre az oldalon, hogy annak hirdetés jellege mindig felismerhető marad. Ténylegesen elválasztva a hirdetést a konkrét tartalomtól.