Töltött dagadó töltelék 4 lépésben

A töltött dagadó tölték pontos receptje az elkészítés 4 fontos lépésével, az összetevők arányait pontosan megadva.

Ami még akkor is nagyjából adott, ha a töltelékhez főtt tojást, gombát vagy májat adunk hozzá, hogy ízesebb és különlegesebb legyen.

Ahhoz, hogy pontosan lásd, mi mindenen múlik egy töltött dagadó töltelékének íze (és állaga), érdemes a töltött dagadó receptet alaposan átolvasni!

májjal töltött dagadó

Töltött dagadó töltelék (recept)

A töltött dagadó töltelékének van pár alapvető összetevője, és pár olyan, amit szabadon választhatunk.
Először a töltelék alapvető összetevőket fogjuk sorra venni: zsemle, tojás, majoránna, petrezselyem, hagyma, fokhagyma, só.
A lehetséges extra hozzávalókat pedig majd csak ez után.
Az alábbi töltelék recept hozzávetőlegesen egy 1-1,2 kg tömegű, rendesen kitágított dagadó megtöltéséhez elegendő.
A dagadó töltelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Összes idő 10 perc
Fogás Főétel
Konyha Magyar
Tálalás 4

Eszközök

  • fokhagymanyomó, vagy széles pengéjű kés
  • nagyobb tál

A recept hozzávalói
  

  • 5 darab zsemle (jó, ha kicsit szikkadt)
  • tej (a zsemlék beáztatásához)
  • 5 darab tojás
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 evőkanál majoránna (elhagyható)
  • 1 fej hagyma (közepes)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • őrölt bors
  • 1 evőkanál zsír

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A zsemléket tejbe beáztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk.
  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • Ezután a petrezselyemzöldet is összevágjuk.
  • A tojásokat felverjük egy tálban. Hozzákeverjük a kinyomkodott zsemléket, a a morzsolt majoránnát, a petrezselymet, a hagymát és a fokhagymát.
    Majd az egészhez hozzákeverjük a zsírt is, miközben a masszát sóval és borssal ízesítjük.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsos ételek, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a töltött dagadó töltelék elkészítéséhez

Alapvetően a fenti 4 lépéssel ízletes tölteléket tudunk készíteni a dagadóhoz.

Akkor jó az elkészült dagadó töltelék, ha a kész töltelék massza egy gombócba összeáll (nem terül szét), s az ujjunkat könnyedén bele tudjuk nyomni.

 

Ha túl lágy lett a dagadó tölteléke (és szétterült), adjunk hozzá kevés zsemlemorzsát.

Ha túl kemény lett a dagadó tölteléke (mert nem tudjuk az ujjunkat könnyedén belenyomni), egy nagyon kevés tejet hozzágyúrva fel lehet lazítani.

A töltött dagadó töltelék ugyan elsőre nagyon zsírosnak tűnhet, de maga a dagadó nagyon száraz hús. A sütés során a zsír nagy részét fel fogja venni.

Fontos, hogy a zsírt nem érdemes lecserélni olajra, mert az olaj íze nem passzol a töltött dagadó ízéhez.

A töltött dagadó töltelékének variációk

 

Ha változatosan szeretnéd elfogyasztatni a töltött dagadót, itt van pár olyan tipp, amivel a töltelék ízét meg lehet egy picit bolondítani.

  • A hagymát és a fokhagymát a töltelékbe tevés előtt a zsírban meg lehet süti, mint amikor pirított hagymás rántottát csináljuk.
  • A hagymát és a fokhagymát meg lehet akár dinszteli is: zsír és víz keverékében pároljuk meg a töltelékbe belekeverés előtt.
  • A rozmaring helyett kakukkfüvet is használhatunk a  hús bedörzsölésére, illetve a töltelékbe (szigorúan csak az egyiket!!!).
  • Az egyik zsömle helyett főtt tojást is tehetünk a töltelékbe (villával alaposan széttörve).

Ezen felül sokan szeretik az extrább töltött dagadó változatokat is. Ezért sokfelé tesznek a töltelékbe darált hústsertés- vagy csirkemájat illetve gombát. Ilyenkor az arányok kicsit változnak, érdemes a fenti változatok receptjeit használni az elkészítéshez.

Tipp: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.

Tipp2: Ha lehet, érdemes friss petrezselymet használni a dagadó töltelékéhez. Sokkal ízletesebb lesz tőle a töltelék és maga a dagadó is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a dagadó töltelékét, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a különböző dagadó töltelékekhez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating