Gombócos káposzta

Gombócos káposzta recept darálthúsból hagymával, fokhagymával, savanyúkáposztával, babérlevéllel, az elkészítés részletes leírásával.

Sokban hasonlít az elkészítése a töltött káposztához. A különbség csupán az, hogy a darált húsból készült masszát nem töltjük bele (savanyított) káposztalevelekbe, hanem simán gombócok formájában főzzük meg a savanyú káposztával együtt.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a gombócos káposztát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

gombócos káposzta

Gombócos káposzta recept

A hagymát és a paprikát felaprítjuk, zsíron megdinszteljük.
A káposztát átmossuk, majd a felét a megdinsztelt paprikára és hagymára rétegezzük.
A darálthúshoz hozzáadjuk a megfőtt rizst, a tojást és az áttört fokhagymát. Sóval, borssal, pirospaprikával és őrölt köménnyel fűszerezzük. Majd az egészet alaposan összekeverjük.
Az elkészült masszából gombócokat csinálunk, s rátesszük a káposztaágyra a lábosba.
Majd az egészet lefedjük a káposzta másik felével.
Felöntjük annyi vízzel, hogy rendesen ellepje, és bő másfél óráig főzzük az egészet (időnként pótolva az elfőtt vizet).
A gombócos káposzta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 30 min
Főzés idő 2 ó
Összes idő 2 ó 30 min
Fogás Egytálételek, Főétel, Rakott ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 4 literes fazék

A recept hozzávalói
  

  • 5 dkg rizs
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 darab paprika
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 kg savanyúkáposzta
  • 8-10 szem egész bors
  • 3-5 darab babérlevél
  • 30 dkg kolbász (lehet csípős is)
  • ½ kg darálthús
  • 1 egész tojás (nyers)
  • 1 kiskanál fűszerpaprika
  • 1 kiskanál
  • 1 kiskanál őrölt bors
  • 1 kiskanál őrölt köménymag

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A hosszúszemű rizst kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük, mint ahogyan a rizs főzősénél szó volt róla.
  • Közben a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • Paprikát megmossuk, s apróra felvágjuk.
  • A gyalult savanyúkáposztát átmossuk, hogy ne legyen annyira savanyú, majd késsel kisebb darabokra vágjuk, ha szükséges.
    Aki nem szereti a túl savanykás ízeket, az a savanyú káposztát az átmosás után 5-10 percre be is áztathatja, hogy a savanyúsága tovább csökkenjen.

Gombócok masszájának elkészítése

  • A darált húst egy tálba tesszük, amihez hozzáadjuk az időközben megfőtt rizst, a tojást, és az áttört fokhagymát.
  • Sóval, borssal, pirospaprikával és őrölt köménnyel fűszerezzük. Majd az egészet alaposan összekeverjük.
  • A cél az, hogy a töltelék könnyen gyúrható állagú legyen (ha túl kemény lenne, egy kis vizet adhatunk hozzá).
  • Majd az elkészült masszából pingpong labda nagyságú gombócokat formázunk.

A gombócos káposzta megfőzése

  • A lábos alján zsíron a paprikát és a hagymát megpirítjuk.
    Amikor megpirult, félrehúzzuk a tűzhelyről.
  • A megpirult hagymára a savanyú káposzta felét rátesszük, s hozzátesszük a babérlevél és a szemesbors felét is.
  • Erre kerülnek rá az előkészített gombócok szépen egymásmellé.
  • Majd a gombócokat lefedjük a savanyú káposzta másik felével, s hozzáadjuk a babérlevél és a szemesbors második felét is.
  • A végén az egészet felöntjük annyi vízzel, hogy az egészet ellepje.
  • Minimum másfél órát főzzük, időnként a víz szintjét ellenőrizve, hogy folyamatosan el legyen lepve a káposzta a főzés során.
  • Közben a kolbászt felkarikázzuk, s 1 óra főzés után rátesszük a káposzta tetejére, hogy az íze belefőljön a gombócos káposzta levébe.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsos ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a gombócos káposzta elkészítéséhez

A gombócos káposzta a jól elkészített gombócmasszán áll vagy bukik. Ahhoz, hogy a húsgombósok egészben maradjanak, érdemes odafigyelni az arányokra.

Fontos, hogy a töltelék, ellentétben a szabolcsi töltött káposztával, tartalmaz tojást, s a rizs mennyisége jóval kevesebb. Megelőzendő azt, hogy a rizsből a főzés során kijövő keményítő túlságosan keménnyé tegye a gombócokat.

Erre azért van szükség, mert a gombócos káposztánál nincs ott a káposzta, ami a húsos masszát az elején összefogja.

Ha szeretnénk picit ízletesebbre a káposztát, a babérlevél és a feketebors mellé tehetünk még 1-2 szem szegfűborsot is alulra és felülre is. De Erdélyben szokás hozzáadni kevés tárkonyt, míg Debrecen környékén inkább kevés kapor kerül a lábosba.

Hasonlóan finom recept:
Töltött dagadó

A töltött dagadó recept hagymával, fokhagymával, tojással, zsemlével, majoránnával és petrezselyemmel, az elkészítés részletes leírásával. Az elkészítése kíván némi gyakorlatot Read more

Tipp1: Aki nem szereti a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp2: Ha szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is a dinsztelődő hagymához és paprikához. Vagy tehetünk hozzá egy kevés erős Pistát, chilit vagy Cayenne borsot.

 

Ha zsírosabban, tartalmasabban szeretnénk a gombócos káposztát elkészíteni, a hagyma és a paprika elkészítése előtt apróra vágott kolozsvári szalonnát (kb. 20 dkg-ot) kisüthetünk a lábos alján.

Tipp3: Ha szeretnénk még több füstölt ízt a káposztához, hozzáadhatunk a káposztához kisebb darabokra felaprított füstölt tarját is (kb. 30 dkg-ot, a szemes borshoz és a babérlevélhez hasonlóan kétfelé elosztva).

Ha szeretnénk, csinálhatunk a megfőtt káposzta levének egy habarást is, amitől kicsit sűrűbb lesz. Ehhez

  1. A főzőlábosból vegyük ki a gombócokat (s akár a káposzta egy részét is).
  2. 2 dl tejfölben keverjünk el 2 púpozott evőkanlá lisztet
  3. Majd a lábos aljáról adjunk hozzá a káposzta levéből egy merőkanállal, s hígítsuk fel vele a habarást.
  4. Majd az egészet adjuk hozzá a káposztaléhez, s alaposan keverjük el.
  5. Pár percig forraljuk a lét, hogy kicsit besűrűsödjön.

A végén a gombócok mellé téve a megfőtt savanyú káposztát tálaljuk, tejfölt és kenyeret adva mellé.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a gombócos káposztát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a gombócos káposztához!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating