A párolt lilakáposzta receptje hagymával, kicsi cukorral ecettel és őrölt köménymaggal, az elkészítés részletes leírásával.
Nagyszerű íze révén önmagában is megállja a helyét, de adhatjuk krumpli mellé második köretként is. S az nagyszerű ízén túlmenően tele van rostokkal és vitaminokkal is.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a párolt lilakáposztát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Párolt lilakáposzta receept
Eszközök
- nagyobb tál
- 2 literes fazék
A recept hozzávalói
- 1 fej vöröskáposzta
- 1 fej vöröshagyma (lilahagyma is lehet)
- 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír is)
- 1-2 evőkanál cukor (lehet barna is)
- 2 teáskanál almaecet
- 1 teásfanál őröltkömény
- só
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A vöröskáposztát lereszeljük, s besózzuk, jól összekeverjük, állni hagyjuk legalább fél órán át, hogy levet eresszen.
- A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk.
- Amikor a káposzta már levet eresztett, kinyomkodjuk, s egy tálban félrerakjuk.
- A hagymát a fazékban olajon (vagy zsíron) elkezdjük megpirítani.
- Amikor a hagyma elkezd üvegesedni, hozzáadjuk a cukrot, s hagyjuk, hogy a cukor a hőtől megolvadjon, s elkezdjen karamellizálódni.
- Amikor a cukor megbarnult, hozzáadjuk a káposztát, s jól elkeverjük a hagymás karamellt a káposztával.
- Fedő alatt 30-40 percig dinszteljük a káposztát a saját levében, időnként megkeverve. Ha elfőné a levét, pótoljuk a levet alatta.
- A végén a lét leforraljuk róla, s hozzáadjuk az ecetet és az őrölt köménymagot. (Az ecet révén kapjuk meg a jellegzetes sötét lilás, bordós színt.)
Tippek és tanácsok a párolt lilakáposzta elkészítéséhez
A párolt lilakáposzta ízesítése apró dolgokkal érdemben változtatható.
Az első pont a párolt káposzta felszeletelése. Ha nagyobbra csíkokra vágjuk fel a káposztát, akkor markánsabban megmaradnak a rostjai. S ebből adódóan a dinsztelt káposzta is keményebb darabokat fog tartalmazni.
Sokan szoktak a pároláskor egy-két babérlevelet is beletenni, hogy a káposzta átvegye az ízét.
Sokan már a dinsztelés elején is beszokták a káposztát savanyítani ecettel vagy egy fél citrom levével. Amitől kicsit savanykásabb lesz a végeredmény, mert savanykás ízt a káposzta magába szívja a főzés közben.
De az is előfordul, hogy magába a káposztához reszelnek hozzá a párolás elején egy meghámozott savanyú almát.
Sokan nem szeretik a köménymagot, ezért inkább belefőznek a dinsztelésnél 1-2 borókabogyót a levéhez
Az így elkészített párolt lilakáposzta nagyszerű kiegészítője a sülthúsoknak, például a sült kacsának és a sült dagadónak.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a párolt lilakáposztát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.