Párolt lilakáposzta

A párolt lilakáposzta a sülthúsok nagyszerű kiegészítője, melyet zömmel krumpli mellé szokás adni második köretként. De nagyszerű íze révén önmagában is megállja a helyét.

Arról nem is beszélve, hogy az nagyszerű íze mellet tele van rostokkal és vitaminokkal is.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a párolt lilakáposztát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

 

Párolt lilakáposzta

Párolt lilakáposzta receept

A párolt lilakáposzta elkészítésének kétféle hagyománya van.
Az egyik módszer, hogy a lereszelt lilakáposztát zsiradékon simán megdinszteljük, amitől a lilakáposzta szerkezete többnyire megmarad.
A rostjai kemények lesznek, és a színe is világosabb lesz, mert a káposzta színezéséhez csak barnacukrot használunk.
A másik lehetőség, ha a lereszelt lilakáposztát alaposan besózzuk, hagyjuk, hogy levet eresszen, s párolás során a cél a káposzta víztartalmának minél nagyobb részének elfőzése.
Ebben a receptben ezt fogjuk részletesen megnézni.
Előkészítési idő 10 min
Főzés idő 40 min
pihentetés 30 min
Összes idő 1 ó 20 min
Fogás Köretek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • nagyobb tál
  • 2 literes fazék

A recept hozzávalói
  

  • 1 fej vöröskáposzta
  • 1 fej vöröshagyma (lilahagyma is lehet)
  • 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír is)
  • 1-2 evőkanál cukor (lehet barna is)
  • 2 teáskanál almaecet
  • 1 teásfanál őröltkömény

Az elkészítés lépései
 

  • A vöröskáposztát lereszeljük, s besózzuk, jól összekeverjük, állni hagyjuk legalább fél órán át, hogy levet eresszen.
  • A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk.
  • Amikor a káposzta már levet eresztett, kinyomkodjuk, s egy tálban félrerakjuk.
  • A hagymát a fazékban olajon (vagy zsíron) elkezdjük megpirítani.
  • Amikor a hagyma elkezd üvegesedni, hozzáadjuk a cukrot, s hagyjuk, hogy a cukor a hőtől megolvadjon, s elkezdjen karamellizálódni.
  • Amikor a cukor megbarnult, hozzáadjuk a káposztát, s jól elkeverjük a hagymás karamellt a káposztával.
  • Fedő alatt 30-40 percig dinszteljük a káposztát a saját levében, időnként megkeverve. Ha elfőné a levét, pótoljuk a levet alatta.
  • A végén a lét leforraljuk róla, s hozzáadjuk az ecetet és az őrölt köménymagot.
    (Az ecet révén kapjuk meg a jellegzetes sötét lilás, bordós színt.)
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a párolt lilakáposzta elkészítéséhez

A párolt lilakáposzta ízesítése apró dolgokkal érdemben változtatható.

Az első pont a párolt káposzta felszeletelése. Ha nagyobbra csíkokra vágjuk fel a káposztát, akkor markánsabban megmaradnak a rostjai. S ebből adódóan a dinsztelt káposzta is keményebb darabokat fog tartalmazni.

Sokan szoktak a pároláskor egy-két babérlevelet is beletenni, hogy a káposzta átvegye az ízét.

Sokan már a dinsztelés elején is beszokták a káposztát savanyítani ecettel vagy egy fél citrom levével. Amitől kicsit savanykásabb lesz a végeredmény, mert savanykás ízt a káposzta magába szívja a főzés közben.

 

De az is előfordul, hogy magába a káposztához reszelnek hozzá a párolás elején egy meghámozott savanyú almát.

Sokan nem szeretik a köménymagot, ezért inkább belefőznek a dinsztelésnél 1-2 borókabogyót a levéhez (főleg akkor, ha a lilakáposzta valamilyen vadhúshoz vagy sülthúshoz lesz köret).

Jó étvágyat a párolt lilakáposztához!

Tipp: A chef ajánlata

Ismerje meg Magyarország legnépszerűbb ételeit, részletes leírásokkal, pontos bevásárlőlistával, sok hasznos és praktikus tippel s tanáccsal. --->

Címke , , , , , , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating