Párolt lilakáposzta

A párolt lilakáposzta receptje hagymával, kicsi cukorral ecettel és őrölt köménymaggal, az elkészítés részletes leírásával.

Nagyszerű íze révén önmagában is megállja a helyét, de adhatjuk krumpli mellé második köretként is. S az nagyszerű ízén túlmenően tele van rostokkal és vitaminokkal is.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a párolt lilakáposztát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

Párolt lilakáposzta

Párolt lilakáposzta receept

A párolt lilakáposzta elkészítésének kétféle hagyománya van.
Az egyik módszer, hogy a lereszelt lilakáposztát zsiradékon simán megdinszteljük, amitől a lilakáposzta szerkezete többnyire megmarad.
A rostjai kemények lesznek, és a színe is világosabb lesz, mert a káposzta színezéséhez csak barnacukrot használunk.
A másik lehetőség, ha a lereszelt lilakáposztát alaposan besózzuk, hagyjuk, hogy levet eresszen, s párolás során a cél a káposzta víztartalmának minél nagyobb részének elfőzése.
A párolt lilakáposzta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 40 perc
pihentetés 30 perc
Összes idő 1 óra 20 perc
Fogás Köretek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • nagyobb tál
  • 2 literes fazék

A recept hozzávalói
  

  • 1 fej vöröskáposzta
  • 1 fej vöröshagyma (lilahagyma is lehet)
  • 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír is)
  • 1-2 evőkanál cukor (lehet barna is)
  • 2 teáskanál almaecet
  • 1 teásfanál őröltkömény

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A vöröskáposztát lereszeljük, s besózzuk, jól összekeverjük, állni hagyjuk legalább fél órán át, hogy levet eresszen.
  • A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk.
  • Amikor a káposzta már levet eresztett, kinyomkodjuk, s egy tálban félrerakjuk.
  • A hagymát a fazékban olajon (vagy zsíron) elkezdjük megpirítani.
  • Amikor a hagyma elkezd üvegesedni, hozzáadjuk a cukrot, s hagyjuk, hogy a cukor a hőtől megolvadjon, s elkezdjen karamellizálódni.
  • Amikor a cukor megbarnult, hozzáadjuk a káposztát, s jól elkeverjük a hagymás karamellt a káposztával.
  • Fedő alatt 30-40 percig dinszteljük a káposztát a saját levében, időnként megkeverve. Ha elfőné a levét, pótoljuk a levet alatta.
  • A végén a lét leforraljuk róla, s hozzáadjuk az ecetet és az őrölt köménymagot.
    (Az ecet révén kapjuk meg a jellegzetes sötét lilás, bordós színt.)
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a párolt lilakáposzta elkészítéséhez

A párolt lilakáposzta ízesítése apró dolgokkal érdemben változtatható.

Az első pont a párolt káposzta felszeletelése. Ha nagyobbra csíkokra vágjuk fel a káposztát, akkor markánsabban megmaradnak a rostjai. S ebből adódóan a dinsztelt káposzta is keményebb darabokat fog tartalmazni.

Sokan szoktak a pároláskor egy-két babérlevelet is beletenni, hogy a káposzta átvegye az ízét.

Sokan már a dinsztelés elején is beszokták a káposztát savanyítani ecettel vagy egy fél citrom levével. Amitől kicsit savanykásabb lesz a végeredmény, mert savanykás ízt a káposzta magába szívja a főzés közben.

 

De az is előfordul, hogy magába a káposztához reszelnek hozzá a párolás elején egy meghámozott savanyú almát.

Sokan nem szeretik a köménymagot, ezért inkább belefőznek a dinsztelésnél 1-2 borókabogyót a levéhez

Az így elkészített párolt lilakáposzta nagyszerű kiegészítője a sülthúsoknak, például a sült kacsának és a sült dagadónak.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a párolt lilakáposztát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

 

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a párolt lilakáposztához!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating