Gombapörkölt recept hagymával, paprikával, paradicsommal, sóval, borssal, tejföllel és majoránnával, az elkészítés részletes leírásával.
Melynek íze alapvetően a felhasznált gombától, másrészt az elkészítés módjától is függ, hogy megpirítjuk-e a főzés elején a gombát, vagy sem.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a gombapörköltet. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Gombapörkölt recept
Eszközök
- nagyobb serpenyő
A recept hozzávalói
- 2 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál napraforgóolaj (vagy zsír, olívaolaj, kókuszolaj)
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 40 dkg gomba
- 1 darab tv-paprika
- 1 darab paradicsom
- 1-2 csipet só
- 2 csipet bors (ízlés szerint)
- paprikakrém (ízlés szerint)
- majoránna (ízlés szerint)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A hagymát megpucoljuk, s kis kockákra összevágjuk.
- A gombát is megmossuk, a külső részét meghámozzuk (a kalapját és a tönkjét is), majd apróra összevágjuk.
- A paprikát és a paradicsomot megmossuk. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsomot a szár végénél félbevágjuk, s a kocsányhoz kapcsolódó fehér (ízetlen) részt kivágjuk. Majd az egészet összevágjuk apróra.
- A felaprított hagymát a serpenyőben olajon megpirítunk.
- Amikor a hagyma kezd üvegesedni, félrehúzzuk a tűzhelyről, s hozzáadjuk a pirospaprikát, s jól átkeverjük (hogy megpiruljon).
- Kis vizet hozzátéve visszatesszük a serpenyőt a tűzhelyre, s hozzáadjuk a felaprított gombát, a paprikát és a paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, majoránnával és paprikakrémmel ízesítjük.
- Fedő alatt közepes lángon felforraljuk az egészet, hogy a gomba levet eresszen, s összeessen.
- Ekkor vegyük le a fedőt, s hagyjuk, hogy míg a gomba megpuhul, s elfője a pörkölt a levét.
Tippek s tanácsok a gombapörkölt elkészítéséhez
A fenti receptben egy gombás szósz lesz a végeredmény, mely finom, s nagyszerű főétel egy könnyű ebédhez.
Ha ennél tartalmasabb ételt szeretnénk, 2 dl tejföllel vagy tejszínnel még egy plusz ízt adhatunk hozzá.
De az is lehet, hogy csinálunk egy tejfölös-lisztes habarással a gombapörköltből egy finom gombapaprikást.
Tipp: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát az elején. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér vagy tarka borsot is.
Ha viszont szeretjük a csípőset, beletehetünk a pörkölt alapba egy kisebb csípőspaprikát. Vagy a paprikakrém lehet csípős, esetleg tehetünk hozzá egy kevés chilit vagy Cayenne borsot.
Gombapörkölt változatok
Ha nem szeretnénk a gombát teljesen szétfőzni, van egy másik lehetőség is:
- Amikor a hagyma megpirult, adjuk hozzá a felszelt gombát, és süssük át az olajos-hagymás alapon.
- Miközben pirul a gomba, hozzáadhatjuk a sót és a borsot.
- Mikor már látszik, hogy pirul a gomba is, akkor a tűzhelyről levéve adjuk hozzá a pirospaprikát.
- Jól átkeverjük, majd egy deci vizet hozzátéve kerül a serpenyőbe a majoránna és a paprikakrém. Fedő alatt pároljuk, míg meg nem puhul teljesen.
A gombapörköltett elkészíthetjük csiperkéből, laskagombából, vargányából vagy bármilyen más ehető gombából. Amiket akár keverhetünk is egymással.
A wikipédia több száz hazánkban is előforduló ehető gombát sorol fel, hogy a lehetőségek tárháza hatalmas.
Fontos: a természetben gyűjtött gombát mindig ellenőriztessünk le gombaszakértővel!
Ha gombakonzervet használunk, az első esetben nyugodtan hozzáönthetjük a konzerv levét a gombával együtt. A második esetben inkább csak a paprika hozzáadása után kerüljön a lé a pörköltbe.
Tipp3: Ha szeretjük, a főzés elején 1-2 gerezd fokhagymát is beletörhetünk fokhagymanyomóval a dinsztelődő hagyma mellé.
Tipp4: Ha igényesebben szeretnénk elkészíteni a t, akkor a paradicsomot meg is hámozhatjuk a feldarabolás előtt.
Amihez egy kisebb lábosban forraljunk fel vizet, s a paradicsomokat tegyük bele kisebb adagokban a már forró (lobogó) vízbe 10-15 másodpercre (mondjuk egy szűrővel). Majd a forró vízből kivett paradicsom héját egy kisebb késsel könnyedén leszedjük a paradicsom húsáról.
Köretként választhatunk a gombapörkölthöz kifőtt tésztát: kagylótésztát, szélesmetéltet, csigatésztát, szarvacskát, fusillit, pennét vagy farfallét is.
De ehetünk hozzá főtt krumplit, sült krumplit, rizst, török rizst (bulgurt), tarhonyát.esetleg nokedlit is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a gombapörköltöt, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.