Bakonyi sertésragu

Bakonyi sertésragu recept szalonnával, gombával, hagymával, paprikával, paradicsommal és tejföllel, az elkészítés részletes leírásával.

Attól válik igazán ízletessé, ha elegendő ideig főzzük, s egy gyakran használt fűszert kihagyunk belőle, hogy a többi összetevő igazán érvényesülhessen.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a bakonyi sertésragút, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

bakonyi sertésragu

Bakonyi sertésragu recept

A sertéshúst és a szalonnát felkockázzuk, a hagymát megpucoljuk és szintén felkockázzuk, a gombát, paprikát és a paradicsomot megmossuk, s felaprítjuk.
A szalonnát kisütjük, majd hozzáadjuk a hagymát, s üvegesre sütjük. Hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, hogy kicsit szétfőzzük,
Majd a végén hozzáadjuk a húst és a gombát. Sózzuk, borsozzuk, s az egészet lepirítjuk.
Amikor a zsírjára sült, megszórjuk a pirospaprikával, s kevés vizet aláöntve puhára pároljuk.
A húst hagyjuk legalább ¾ órát főni, majd tejföllel behabarjuk, s rizzsel, tésztával vagy nokedlivel tálaljuk.
A bakonyi sertésragu hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 45 perc
Összes idő 1 óra
Fogás Pörkölt
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos

A recept hozzávalói
  

  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 darab paprika
  • 1 darab paradicsom
  • ½ kg sertéshús (comb vagy lapocka)
  • 30 dkg gomba
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál finomliszt
  • (ízlés szerint)
  • bors (ízlés szerint)
  • pirospaprika (ízlés szerint)
  • 1 dl víz

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

Az alapanyagok előkészítése

  • A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk.
  • A hagymát megpucoljuk, s azt is apróra összevágjuk.
  • A sertéshúst is megtisztítjuk, centis kockákra vágjuk fel.
  • A paprikát és a paradicsomot megmossuk.
    A paprikát kicsumázzuk, a paradicsomot a szár végénél félbevágjuk, s a kocsányhoz kapcsolódó fehér (ízetlen) részt kivágjuk.
    Majd az egészet apróra összevágjuk.
  • Végül a gombát is megmossuk, majd vékony szeletekre felvágjuk.

A ragu alapjának elkészítése

  • A szalonnát beletesszük a lábosba, s közepes lángon kisütjük a zsírját.
  • Amikor a szalonna kisült, hozzáadjuk a felszeletelt hagymát, s üvegesre sütjük a zsíron azt is.
  • Amikor a hagyma is megpirult, hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, s pár percig az egészet pároljuk.
    (Kevés levet fog engedni, amit elfőzzünk.)
  • Amikor a hagymás-paradicsomos-paprikás alap elfőtte a levét, hozzáadjuk a felaprított gombát és a húst, hogy picit megpiruljon.
    (A hús ki fog világosodni, a gomba pedig megbarnul.)
  • Közben megsózzuk, s hozzáadjuk az őrölt borsot is.
  • Amikor az egész elfőtte a levét, hozzáadjuk a pirospaprikát is, hogy egy picit megpiruljon az is.
  • Majd az egészhez egy kevés vizet öntünk, hogy a paprika meg ne égjen, s fedő alatt az egészet közepes lángon megfőzzük.
    (Főzés közben a gomba rengeteg vizet fog engedni, és összeesik. A lefedés hatására fog ez hamar megtörténni, s a hús ennek révén majd a gomba levében fog megpuhulni.)

Tejfölös habarás készítése

  • Amikor a hús kezd megpuhulni, s a levét is javarészt elfőtte, egy kisebb tálban a tejfölben egy kanál lisztet csomómentesen elkeverünk.
  • A megmaradt főzőléből egy merőkanállal hozzáadunk, s elkeverve felhígítjuk a tejfölös habarást.
  • Majd az egészet beleöntjük a gombás-húsos alapba, alaposan elkeverve benne.
  • Fedő nélkül pár percig tovább főzzük az egészet, hogy az ízek összeérjenek benne, s a levét elfője.
  • Salátával, kifőtt tésztával, főtt rizzsel, rizibizivel, főtt krumplival, krumplipürével, nokedlivel, esetleg tarhonyával, bulgurral vagy szalmakrumplival tálalhatjuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsos ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a bakonyi sertésragu elkészítéséhez

A bakonyi sertésragu alapvetően egy olyan étel, melyben az ízek azáltal érnek össze igazán, hogy sokáig főzzük. A főzés idejét a hús szívóssága határozza meg, s a raguk akkor ízletesek, ha a hús megpuhul.

Ennek már csak azért is jelentősége van, mert a sertéshús egy óra alatt nagyon ritkán puhul meg. S ez igaz a lapockára, a combra épp úgy, mint bármely más részére.

Nem érdemes 10-20 percet elcsalva, idő előtt behabarni a sertésragut, mert utána a hús a savanyú tejföl miatt sokkal nehezebben fog egy esetleges továbbfőzés hatására megpuhulni.

A másik fontos gondolat, hogy ne tegyünk bele fokhagymát. Tudom, vannak akik mindenbe IS fokhagymát tesznek, de ez nem az az étel. Pontosan úgy nem való bele, ahogyan a borsos tokányba és a paprikás krumpliba sem.

 

Tipp: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt, avval is könnyedén be fog sűrűsödni a ragu.

A felhasznált gomba lehet csiperke, laskagomba, vargánya vagy bármilyen más ehető gombából. Amiket akár keverhetünk is egymással, ha valami különleges alkalomra készítjük el a bakonyi sertésragut.

Fontos: a természetben gyűjtött gombát mindig ellenőriztessünk le gombaszakértővel!

Ha gombakonzervet használunk, a konzerv levét szűrjük le, s csak a fűszerpaprika megpirítása után adjuk hozzá a ragu alapjához (sokkal több ízanyag kerül így bele a végeredménybe.

 

Tipp2: Ha igényesebben szeretnénk elkészíteni a bakonyi sertésragut, akkor a paradicsomot meg is hámozhatjuk a feldarabolás előtt.

Amihez egy kisebb lábosban forraljunk fel vizet, s a paradicsomokat tegyük bele kisebb adagokban a már forró (lobogó) vízbe 10-15 másodpercre (mondjuk egy szűrővel). Majd a forró vízből kivett paradicsom héját egy kisebb késsel könnyedén leszedjük a paradicsom húsáról.

A bakonyi sertésragu ízesítése

Ha van otthon korábbról megmaradt vagy télire eltett lecsó, akkor a kisült szalonnához hozzátéve meg lesz az az alapunk, amiben a gombát és a húst beleforgatva kezdhetjük el párolni.

Tipp3: Aki nem szereti a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tibb4: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér vagy tarka borsot is.

Ha viszont szeretjük a csípőset, beletehetünk a pörkölt alapba egy kisebb csípős paprikát. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.

Ha kifőtt tésztát szeretnénk köretnek, akkor az lehet kagylótészta, szélesmetélt, fusilli, penne vagy farfalle is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a bakonyi sertésragut, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a bakonyi sertésraguhoz!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating