Egyszerű nokedli recept

Egyszerű nokedli (galuska) recept. Annak titka, hogyan lehet gyorsan és egyszerűen elkészíteni anélkül, hogy szétfőne vagy megkeményedne.

Csupán egy jó nokedliszaggató, egy nagy fazék lobogó sós víz és pár perc kell hozzá. Meg persze liszt, tojás és só.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a nokedlit, majd megnézzük azt is, hogy mik azok az alapvető pontok, amire mindenképpen érdemes odafigyelni.

nokedli

Nokedli recept

A nokedli elkészítése egyszerű. Lisztből, sóból és vízből, na meg tojásból lágy tésztát csinálunk.
Felforralunk hozzá nagyobb mennyiségű vizet sóval, majd nokedliszaggatóval a vízbe szaggatjuk a tésztát.
A forró vízben 2-3 perc alatt a tészta megfő (és feljön a tetejére). Ekkor egy szűrőkanállal kiszedjük a vízből, s alaposan átmossuk, s hagyjuk lecsepegni a kész nokedlit.
A nokedli hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a elkészítés részletes leírásához, és a hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 10 perc
Összes idő 15 perc
Fogás Köretek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • tál (a nokedlitészta kikeveréséhez)
  • nokedliszaggató
  • Tésztaszűrő

A recept hozzávalói
  

  • 40 dkg liszt
  • 1 teáskanál (csapott)
  • 1 darab tojás
  • 3 dl víz (a nokedli tésztájába)
  • 1-1½ liter víz (a nokedli kifőzéséhez)
  • 1 evőkanál (főzővízbe)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • Tegyük fel a vizet a fazékba forrni, s adjunk hozzá sót is.
  • Egy tálba tegyük bele a lisztet, a sót, tojásokat, és a vizet.
  • Az összetevőket alaposan elkeverjük egy fakanállal, úgy, hogy csomómentes legyen.
    Cél egy sűrűn folyós állapot. Ha túl kemény, kötött a tészta, kevés vízzel lágyíthatunk még rajta.
  • A nokedliszaggatót a már forrásban lévő víz fölé tesszük, s a tésztát a szaggatón mozgatva a vízbe "csurgatjuk".
  • A szaggatás után a nokedlis vizet mindenképpen keverjük meg, hogy a nokedlik ne tapadjanak össze.
  • Amikor a nokedli megdagad, s feljön a víz tetejére, akkor van kész..
    Fontos: Amikor feljön a nokedli a víz felszínére, egyből szedjük ki, mert különben szétfő!
  • A kiszedett nokedlit alaposan átmossuk, s hagyjuk lecsepegni.
A recept jellemzői húsmentes ételek, laktózmentes ételek, vega receptek

Tippek és tanácsok a nokedli elkészítéséhez

A nokedlit két esteben lehet elrontani. Ha túl kemény lesz, vagy ha szétfő.

Legtöbbször a nokedlitészta a túlfőzés miatt esik szét. Éppen ezért, amikor megfőtt (feljött a víz tetejére) a nokedli, azonnal vegyük ki a vízből.

A második ok, ami miatt a nokedli szétfőhet, ha túl kevés vízben akarjuk kifőzni.

Ha a nokedli beleszaggatása után fél perccel nem kezd el a tészta főzővize újra forrni, akkor túl sokat szaggattunk bele a vízbe. (A receptben szereplő nokedlitésztához a másfél liter főző víz elegendő, hogy egyszerre megfőzzük.)

 

A nokedli tésztája attól lesz kemény, ha nincs a tésztájába elegendő víz, hogy azt ne spóroljuk ki belőle. Önmagában a tésztában lévő víztől nem fog a nokedli szétfőni.

A nokedli tésztája ugyanis nem más, mint egy tojásos csiriz (hagyományos lisztből készült ragasztó), mely idővel elkezd megszáradni, összetapadni (attól lesz a nokedli kemény).

Ezért, ha több részletben főzzük ki a nokedlit, érdemes a nokedlitészta sűrűségét a főzés előtt ellenőrizni.

Ha a tészta besűrűsödött, nem igazán folyós már, adjunk hozzá egy kevés vizet, és keverjük át az egész tésztát alaposan. Hogy a massza egységesen fellazuljon (s ne legyen a később főtt nokedli kemény, mint a kavics).

 

Ez kiemelten fontos a tojásos nokedlinél, mert a masszívabb nokedlitésztához kétszer annyi tojás kerül bele a masszába, mint egy egyszerű köretnél vagy levesbetétnél.

Tipp: A nokedliszaggató kiválasztásánál fontos, hogy 4 ponton is támaszkodjon fel a lábos tetejére. Sok kellemetlen pillanatot okozhat egy rosszul feltámaszkodó, egy kézzel erősen tartani próbált nokedliszaggató

nokedliszaggató
A jól megválasztott eszköz megkönnyíti a nokedli elkészítését. A kép forrása: www.delicia.hu

Az elkészült nokedlit sokfelé nem szokás átmosni vízzel, hanem pár evőkanál olajat tesznek hozzá (mint a főtt tésztához), és jól átkeverik, hogy ne tapadjon össze.

Nokedli mint levesbetét

Ha a nokedlit levesbetétként akarjuk megcsinálni, akkor érdemes a nokedlit magába a levesbe beleszaggatni, s a levesben megfőzni.

Értelem szerűen a nokedli elkészítése lesz a leves elkészítésének utolsó lépése, hogy ne főjön szét az elkészített levesbetét.

Fontos: Amikor a nokedlit belefőzzük a levesbe (mondjuk borsólevesbe vagy karalábélevesbe), legyen bőségesen leve, mert főzés közben a tészta megszívja magát vízzel. S az elegendő folyadék hiányában egy finom leves helyett egy tömény, lé nélküli valamit fogunk kapni…

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a nokedlit, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a nokedlis ételekhez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating