Egyszerű nokedli (galuska) recept. Annak titka, hogyan lehet gyorsan és egyszerűen elkészíteni anélkül, hogy szétfőne vagy megkeményedne.
Csupán egy jó nokedliszaggató, egy nagy fazék lobogó sós víz és pár perc kell hozzá. Meg persze liszt, tojás és só.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a nokedlit, majd megnézzük azt is, hogy mik azok az alapvető pontok, amire mindenképpen érdemes odafigyelni.
Nokedli recept
Eszközök
- 2 literes fazék
- tál (a nokedlitészta kikeveréséhez)
- nokedliszaggató
- Tésztaszűrő
A recept hozzávalói
- 40 dkg liszt
- 1 teáskanál só (csapott)
- 1 darab tojás
- 3 dl víz (a nokedli tésztájába)
- 1-1½ liter víz (a nokedli kifőzéséhez)
- 1 evőkanál só (főzővízbe)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- Tegyük fel a vizet a fazékba forrni, s adjunk hozzá sót is.
- Egy tálba tegyük bele a lisztet, a sót, tojásokat, és a vizet.
- Az összetevőket alaposan elkeverjük egy fakanállal, úgy, hogy csomómentes legyen. Cél egy sűrűn folyós állapot. Ha túl kemény, kötött a tészta, kevés vízzel lágyíthatunk még rajta.
- A nokedliszaggatót a már forrásban lévő víz fölé tesszük, s a tésztát a szaggatón mozgatva a vízbe "csurgatjuk".
- A szaggatás után a nokedlis vizet mindenképpen keverjük meg, hogy a nokedlik ne tapadjanak össze.
- Amikor a nokedli megdagad, s feljön a víz tetejére, akkor van kész..Fontos: Amikor feljön a nokedli a víz felszínére, egyből szedjük ki, mert különben szétfő!
- A kiszedett nokedlit alaposan átmossuk, s hagyjuk lecsepegni.
Tippek és tanácsok a nokedli elkészítéséhez
A nokedlit két esteben lehet elrontani. Ha túl kemény lesz, vagy ha szétfő.
Legtöbbször a nokedlitészta a túlfőzés miatt esik szét. Éppen ezért, amikor megfőtt (feljött a víz tetejére) a nokedli, azonnal vegyük ki a vízből.
A második ok, ami miatt a nokedli szétfőhet, ha túl kevés vízben akarjuk kifőzni.
Ha a nokedli beleszaggatása után fél perccel nem kezd el a tészta főzővize újra forrni, akkor túl sokat szaggattunk bele a vízbe. (A receptben szereplő nokedlitésztához a másfél liter főző víz elegendő, hogy egyszerre megfőzzük.)
A nokedli tésztája attól lesz kemény, ha nincs a tésztájába elegendő víz, hogy azt ne spóroljuk ki belőle. Önmagában a tésztában lévő víztől nem fog a nokedli szétfőni.
A nokedli tésztája ugyanis nem más, mint egy tojásos csiriz (hagyományos lisztből készült ragasztó), mely idővel elkezd megszáradni, összetapadni (attól lesz a nokedli kemény).
Ezért, ha több részletben főzzük ki a nokedlit, érdemes a nokedlitészta sűrűségét a főzés előtt ellenőrizni.
Ha a tészta besűrűsödött, nem igazán folyós már, adjunk hozzá egy kevés vizet, és keverjük át az egész tésztát alaposan. Hogy a massza egységesen fellazuljon (s ne legyen a később főtt nokedli kemény, mint a kavics).
Ez kiemelten fontos a tojásos nokedlinél, mert a masszívabb nokedlitésztához kétszer annyi tojás kerül bele a masszába, mint egy egyszerű köretnél vagy levesbetétnél.
Tipp: A nokedliszaggató kiválasztásánál fontos, hogy 4 ponton is támaszkodjon fel a lábos tetejére. Sok kellemetlen pillanatot okozhat egy rosszul feltámaszkodó, egy kézzel erősen tartani próbált nokedliszaggató

Az elkészült nokedlit sokfelé nem szokás átmosni vízzel, hanem pár evőkanál olajat tesznek hozzá (mint a főtt tésztához), és jól átkeverik, hogy ne tapadjon össze.
Nokedli mint levesbetét
Ha a nokedlit levesbetétként akarjuk megcsinálni, akkor érdemes a nokedlit magába a levesbe beleszaggatni, s a levesben megfőzni.
Értelem szerűen a nokedli elkészítése lesz a leves elkészítésének utolsó lépése, hogy ne főjön szét az elkészített levesbetét.
Fontos: Amikor a nokedlit belefőzzük a levesbe (mondjuk borsólevesbe vagy karalábélevesbe), legyen bőségesen leve, mert főzés közben a tészta megszívja magát vízzel. S az elegendő folyadék hiányában egy finom leves helyett egy tömény, lé nélküli valamit fogunk kapni…
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a nokedlit, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.