Tojásos nokedli

Ízletes tojásos nokedli frissen készült nokedliből, tojással és ecetes fejes salátával, pontos mennyiségekkel s az elkészítés részletes leírásával.

Könnyen és gyorsan elkészíthető laktató étel, mely nem mellékesen még finom és olcsó is, s csak pár hozzávaló kell az elkésztéséhez.

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a tojásos nokedlit. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.

tojásos nokedli

Tojásos nokedli recept

A tojásos nokedlihez először elkészítjük magát a nokedlit.
Lisztből, tojásból, sóból és vízből lágy tésztát csinálunk.
Felforralunk nagyobb mennyiségű vizet sóval, majd nokedliszaggatóval a vízbe beleszaggatjuk a tésztát.
A forró vízben 2-3 perc alatt a tészta megfő (és feljön a tetejére). Ekkor egy szűrőkanállal kiszedjük a vízből, s alaposan átmossuk a kész nokedlit.
Ezután egy nagyobb serpenyőben olajat melegítünk, s rátesszük a az átmosott és lecsöpögött nokedlit.
Amikor jól átforrósítottuk, s kicsit megpirítottuk a nokedlit, hozzákeverjük a felvert tojásokat, s megsütjük azt a nokedlik között.
A megsült tojásos nokedlit ecetes fejessalátával tálaljuk.
A tojásos nokedli hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 10 perc
Sütés 5 perc
Összes idő 25 perc
Fogás Főétel, Tésztás ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 3 literes fazék
  • tál (a nokedlitészta kikeveréséhez)
  • nokedliszaggató
  • Tésztaszűrő
  • tál (a tojások felveréséhez)
  • nagy méretű serpenyő (a tojás megsütéséhez)

A recept hozzávalói
  

A nokedli tésztába

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 teáskanál
  • 2 darab tojás
  • 3 dl víz

A nokedli kifőzéséhez

  • 2 liter víz
  • 1 kanál

A tojás megsütéséhez

  • 1 dl napraforgóolaj (lehet zsír is)
  • 4 darab tojás
  • 1 csipet

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • Tegyük fel a vizet a fazékba forrni, s adjunk hozzá a sót is.
  • Egy tálba a nokedli tésztájához tegyük bele a lisztet, a sót, tojásokat, és a vizet.
  • Az összetevőket alaposan elkeverjük egy fakanállal, úgy, hogy csomómentes legyen.
    Cél egy sűrűn folyós állapot. Ha túl kemény, kötött a tészta, kevés vízzel lágyíthatunk még rajta.
  • A nokedliszaggatót a már forrásban lévő víz fölé tesszük, s a tészta felét a szaggatón mozgatva a vízbe "csurgatjuk".
  • Fontos: A szaggatás után a nokedlis vizet mindenképpen keverjük meg, hogy a nokedlik ne tapadjanak össze!
  • Amikor a nokedli megdagad, s feljön a víz tetejére, akkor van kész. S már szedhetjük is ki a főzővízből.
  • A kiszedett nokedlit alaposan átmossuk, s hagyjuk lecsepegni.
  • A tészta másik felét ellenőrizzük le, hogy elegendően híg, majd a fentiek alapján azt is főzzük ki, és mossuk át.

A tojásos nokedli megsütése

  • A tojásokat felütjük egy tálba, egy-két csipet sót teszünk hozzá, s felverjük
  • Ezután egy nagyobb serpenyőben olajat melegítünk, s rátesszük az átmosott és lecsöpögött nokedlit.
  • Folyamatos kevergetés közben jól átforrósítjuk s kicsit megpirítjuk a nokedlit.
  • Amikor a nokedli már forró, hozzákeverjük a felvert tojásokat, s keveréssel egyenletesen szétoszlatjuk a nokedlik között.
  • Folyamatos kevergetés közben megsütjük a tojásokat (a letapadt részeket azonnal felvakarva a serpenyőről).
A recept jellemzői ebéd receptek, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, vacsoraötletek, vega receptek

Tippek és tanácsok a tojásos nokedli elkészítéséhez

A tojásos nokedli elkészítés nagyon hasonlít a tojásos tésztához és a carbonara spagettihez. Mind a háromban a tészta között sütjük meg a tojást (illetve a tojásos-hagymás-sajtos keveréket).

Mind a három étel elkésztése során a fő kihívást a tojás alapos elkeverése és megsütése jelenti a tészta között.

A tojásos nokedlinél ezt teszi picit még nehezebbé, hogy a nokedlit elkészteni sem feltétlen annyira egyszerű.

Legtöbbször a nokedlitészta a túlfőzés miatt szétesik. Ami részben attól van, hogy nem vesszük ki a főzővízből a nokedlit, amikor feljött a víz felszínére.

 

A másik ok, ami miatt szétfőhet a nokedli, hogy a nokedlihez képest kevés vízben akarjuk azt kifőzni. Amitől a főző víz hírtelen lehűl, s nem képes megfőzni a nokedlit. S még a tészta is szétázik.

Ha a nokedli beleszaggatása után fél perccel nem kezd el a tészta főzővize újra forrni, akkor túl sokat szaggattunk bele a vízbe.

Fontos: A receptben szereplő nokedlitésztát érdemes 2 részletben kifőzni, s a második szaggatás előtt ellenőrizni a tésztáját (lásd pár sorral lentebb).

A nokedli tésztája attól lesz kemény, ha nincs a tésztájába elegendő víz.

 

A nokedli tésztája ugyanis nem más, mint egy tojásos csiriz (hagyományos lisztből készült ragasztó), mely idővel elkezd megszáradni, összetapadni (attól lesz a nokedli kemény).

Ha a tészta besűrűsödött, nem igazán folyós már, adjunk hozzá egy kevés vizet, és keverjük át az egész tésztát alaposan. Hogy a massza egységesen fellazuljon (s ne legyen a később főtt nokedli kemény, mint a kavics).

Ez a tojásos nokedlihez készült nokedlitésztára ez kiemelten igaz, mert a tojásos nokedlihez a tésztában kétszer annyi tojás kerül, mint normál esetben (hogy utána rendesen lehessen kevergetni, s közte megsütni a tojást.

(Több receptben azt látni, hogy arányaiban még ennél is több tojást tesznek a nokedlitésztában, amit inkább ne erőltessünk. A tészta túlságokan kötött, nehezen szaggatható és kemény lesz a túl sok tojástól!)

A tojás sütés trükjei

A nokedli között a tojás akkor tud könnyedén megsülni, ha elegendően forró a serpenyő és a nokedli.

Épp ezért a nokedlit mindenképpen forrósítsuk át rendesen a felvert tojás hozzáadása előtt.

Fontos, hogy a tojás ne tapadjanak le a serpenyő aljára. Amihez az kell, hogy a serpenyő és a nokedli elegendően olajos/zsíros legyen.

Ezért nem érdemes az olajat a sütésnél kispórolni. Mert attól csak le fog sülni a serpenyőbe a nokedli és a tojás is, s nem lesz olyan a végeredmény, mint amilyennek szeretnénk.

(Persze ehhez egy ép falu serpenyő sem árt, mert egy sérült, karcos teflonbevonatú serpenyőben a nokedli és a tojás pillanatok alatt le fog kapni.)

Ha szeretnénk kicsit különlegesebb ízvilágú tojásos nokedlit, használhatunk a nokedli megsütéséhez kacsa, liba vagy csirke zsírt is.

Tojásos nokedli salátával

A tojásos nokedlit sokfelé ecetes fejessalátával szokás enni.

Amihez a salátát megmossuk, leveleire szedjük, s ecetes salátaöntetbe mártjuk. Nem kell sokáig, 10-20 másodpercig belemártani bőven elegendő.

Az ecetes fejessalátát ezután tányérokra tesszük, s a tojásos nokedli mellé tálaljuk. Ha nem lelkesedünk a túlságosan savanyú ízekért, a saláta tetejét megszórhatjuk kevés porcukorral.

Jó étvágyat a tojásos nokedlihez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating