Ízletes tojásos nokedli frissen készült nokedliből, tojással és ecetes fejes salátával, pontos mennyiségekkel s az elkészítés részletes leírásával.
Könnyen és gyorsan elkészíthető laktató étel, mely nem mellékesen még finom és olcsó is, s csak pár hozzávaló kell az elkésztéséhez.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a tojásos nokedlit. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.
Tojásos nokedli recept
Eszközök
- 3 literes fazék
- tál (a nokedlitészta kikeveréséhez)
- nokedliszaggató
- Tésztaszűrő
- tál (a tojások felveréséhez)
- nagy méretű serpenyő (a tojás megsütéséhez)
A recept hozzávalói
A nokedli tésztába
- 50 dkg finomliszt
- 2 teáskanál só
- 2 darab tojás
- 3 dl víz
A nokedli kifőzéséhez
- 2 liter víz
- 1 kanál só
A tojás megsütéséhez
- 1 dl napraforgóolaj (lehet zsír is)
- 4 darab tojás
- 1 csipet só
Az elkészítés lépései (részletesen)
- Tegyük fel a vizet a fazékba forrni, s adjunk hozzá a sót is.
- Egy tálba a nokedli tésztájához tegyük bele a lisztet, a sót, tojásokat, és a vizet.
- Az összetevőket alaposan elkeverjük egy fakanállal, úgy, hogy csomómentes legyen. Cél egy sűrűn folyós állapot. Ha túl kemény, kötött a tészta, kevés vízzel lágyíthatunk még rajta.
- A nokedliszaggatót a már forrásban lévő víz fölé tesszük, s a tészta felét a szaggatón mozgatva a vízbe "csurgatjuk".
- Fontos: A szaggatás után a nokedlis vizet mindenképpen keverjük meg, hogy a nokedlik ne tapadjanak össze!
- Amikor a nokedli megdagad, s feljön a víz tetejére, akkor van kész. S már szedhetjük is ki a főzővízből.
- A kiszedett nokedlit alaposan átmossuk, s hagyjuk lecsepegni.
- A tészta másik felét ellenőrizzük le, hogy elegendően híg, majd a fentiek alapján azt is főzzük ki, és mossuk át.
A tojásos nokedli megsütése
- A tojásokat felütjük egy tálba, egy-két csipet sót teszünk hozzá, s felverjük
- Ezután egy nagyobb serpenyőben olajat melegítünk, s rátesszük az átmosott és lecsöpögött nokedlit.
- Folyamatos kevergetés közben jól átforrósítjuk s kicsit megpirítjuk a nokedlit.
- Amikor a nokedli már forró, hozzákeverjük a felvert tojásokat, s keveréssel egyenletesen szétoszlatjuk a nokedlik között.
- Folyamatos kevergetés közben megsütjük a tojásokat (a letapadt részeket azonnal felvakarva a serpenyőről).
Tippek és tanácsok a tojásos nokedli elkészítéséhez
A tojásos nokedli elkészítés nagyon hasonlít a tojásos tésztához és a carbonara spagettihez. Mind a háromban a tészta között sütjük meg a tojást (illetve a tojásos-hagymás-sajtos keveréket).
Mind a három étel elkésztése során a fő kihívást a tojás alapos elkeverése és megsütése jelenti a tészta között.
A tojásos nokedlinél ezt teszi picit még nehezebbé, hogy a nokedlit elkészteni sem feltétlen annyira egyszerű.
Legtöbbször a nokedlitészta a túlfőzés miatt szétesik. Ami részben attól van, hogy nem vesszük ki a főzővízből a nokedlit, amikor feljött a víz felszínére.
A másik ok, ami miatt szétfőhet a nokedli, hogy a nokedlihez képest kevés vízben akarjuk azt kifőzni. Amitől a főző víz hírtelen lehűl, s nem képes megfőzni a nokedlit. S még a tészta is szétázik.
Ha a nokedli beleszaggatása után fél perccel nem kezd el a tészta főzővize újra forrni, akkor túl sokat szaggattunk bele a vízbe.
Fontos: A receptben szereplő nokedlitésztát érdemes 2 részletben kifőzni, s a második szaggatás előtt ellenőrizni a tésztáját (lásd pár sorral lentebb).
A nokedli tésztája attól lesz kemény, ha nincs a tésztájába elegendő víz.
A nokedli tésztája ugyanis nem más, mint egy tojásos csiriz (hagyományos lisztből készült ragasztó), mely idővel elkezd megszáradni, összetapadni (attól lesz a nokedli kemény).
Ha a tészta besűrűsödött, nem igazán folyós már, adjunk hozzá egy kevés vizet, és keverjük át az egész tésztát alaposan. Hogy a massza egységesen fellazuljon (s ne legyen a később főtt nokedli kemény, mint a kavics).
Ez a tojásos nokedlihez készült nokedlitésztára ez kiemelten igaz, mert a tojásos nokedlihez a tésztában kétszer annyi tojás kerül, mint normál esetben (hogy utána rendesen lehessen kevergetni, s közte megsütni a tojást.
(Több receptben azt látni, hogy arányaiban még ennél is több tojást tesznek a nokedlitésztában, amit inkább ne erőltessünk. A tészta túlságokan kötött, nehezen szaggatható és kemény lesz a túl sok tojástól!)
A tojás sütés trükjei
A nokedli között a tojás akkor tud könnyedén megsülni, ha elegendően forró a serpenyő és a nokedli.
Épp ezért a nokedlit mindenképpen forrósítsuk át rendesen a felvert tojás hozzáadása előtt.
Fontos, hogy a tojás ne tapadjanak le a serpenyő aljára. Amihez az kell, hogy a serpenyő és a nokedli elegendően olajos/zsíros legyen.
Ezért nem érdemes az olajat a sütésnél kispórolni. Mert attól csak le fog sülni a serpenyőbe a nokedli és a tojás is, s nem lesz olyan a végeredmény, mint amilyennek szeretnénk.
(Persze ehhez egy ép falu serpenyő sem árt, mert egy sérült, karcos teflonbevonatú serpenyőben a nokedli és a tojás pillanatok alatt le fog kapni.)
Ha szeretnénk kicsit különlegesebb ízvilágú tojásos nokedlit, használhatunk a nokedli megsütéséhez kacsa, liba vagy csirke zsírt is.
Tojásos nokedli salátával
A tojásos nokedlit sokfelé ecetes fejessalátával szokás enni.
Amihez a salátát megmossuk, leveleire szedjük, s ecetes salátaöntetbe mártjuk. Nem kell sokáig, 10-20 másodpercig belemártani bőven elegendő.
Az ecetes fejessalátát ezután tányérokra tesszük, s a tojásos nokedli mellé tálaljuk. Ha nem lelkesedünk a túlságosan savanyú ízekért, a saláta tetejét megszórhatjuk kevés porcukorral.