Tojásleves

A tojásleves egy nagyon egyszerű leves, mely az év minden szakaszában elkészíthető, ha gyors és tartalmas levesre vágyunk.

Szinte elrontani sem lehet, s egyedi ízének köszönhetően szinte bárkinek jó szívvel ajánlható.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a tojáslevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

 

tojásleves

Tojásleves recept

A tojásleves elkészítésének titka, hogy elegendően gyorsan mozogjon a fakanál és a habverő a kezünkben.
Első lépésben egy fokhagymás rántást készítünk, melyet jól megszórunk őrölt köménymaggal.
Majd a rántást felöntve egy habverővel folyamatosan kevergetjük a leves, és belecsurgatjuk a felvert tojást.
S a végén a tojást még pár percig főzzük a levesben.
Előkészítési idő 5 min
Főzés idő 10 min
Összes idő 15 min
Fogás Levesek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • fokhagymanyomó
  • 2 literes lábos

A recept hozzávalói
  

Fokhagymás rántáshoz

  • 4 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál őrölt köménymag
  • 3 gerezd fokhagyma

A leves felfőzéséhez

  • 1 liter víz
  • 1 kávéskanál (púpozott)
  • 6 darab tojás

Az elkészítés lépései
 

  • A tojásokat felütjük.
    Az egyik felét felverjük, a másik felét egészben hagyjuk.
  • A fokhagymát megpucoljuk, és fokhagymanyomón áttörjük.
    (Ha egész köménymagunk van, akkor azt megőröljük.)

Fokhagymás rántást készítünk:

  • A lábosba beletesszük az olajat, és lassú tűzön a lisztet megpirítjuk.
  • Amikor a liszt kezd barnulni, hozzáadjuk a fűszerpaprikát és az őrölt köménymagot.

Felfőzzük a levest:

  • Pár keverés után az egészet felöntjük vízzel, felkapcsoljuk a tűzhelyet, és a leves felforraljuk.
  • A lobogó forró vízbe haberővel kevergetés közben elkezdjük belecsurgatni a felvert tojást.
    Majd kevergetés nélkül hozzáadjuk a tojások másik felét is (egyesével).
  • 2-3 percig hagyjuk a levest tovább főni (lobogni), hogy a tojásjok rendesen megfőjenek.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a tojásleves elkészítéséhez

Ha nem szeretjük nagyon a köménymag erőteljes ízét, nyugodtan megcsinálhatjuk a tojáslevest kevesebb köménymaggal vagy édeskömény magjával is (annak az íze nem annyira intenzív).

Ha viszont szeretjük a köménymag ízét, akkor az egész köménymagot is tehetünk a rántásra, s ott pattogzik ki a köménymag. Ennek egy hátránya lesz, hogy az egész köménymagok ott fognak úszkálni a levesben (amit nem mindenki szeret).

Ha nem szeretjük a túl fokhagymás leveseket, tehetünk a rántásba kevesebb fokhagymát is.

Ha ízletesebb levest szeretnénk, a rántást felönthetjük húsleves alaplével vagy marha alaplével is. De ha nincs otthon alaplénk, az sem gond. Beletehetünk a levesbe két húsleveskockát is, úgy is finom lesz.

 

Ha nem szeretjük a levesben úszkáló nagyobb tojásdarabokat, az összes tojást hozzá tehetjük csurgatásos módszerrel.

S végül ha szeretjük, tálalásnál tehetünk a levesbe krutont (pirított kenyérkockát) vagy levesgyöngyöt is, amitől a leves tartalmasabb lesz.

Jó étvágyat a tojásleveshez!

Tipp: A chef ajánlata

Ismerje meg Magyarország legnépszerűbb ételeit, részletes leírásokkal, pontos bevásárlőlistával, sok hasznos és praktikus tippel s tanáccsal. --->

Címke , , , , , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating