Marha alaplé

A marha alaplé receptje húsos marhacsonttal, hagymával, fokhagymával, répával, zellerrel, gombával, az elkészítés részletes leírásával.

A marhacsont lehet combcsont, gerinc, lapocka illetve bármilyen más hús nyesedék, faggyú is mellé kerülhet, amit 6 óra alatt péppé főzünk a zöldségekkel.

Magának az alaplé készítésének az az értelme, hogy ételek elkészítésének ideje lerövidül (ami egy étlapról rendelt ételnél alapvető fontosságú).

marha alaplé

Marha alaplé

A marha alaplé legfontosabb összetevője az idő.
Nem lehet összecsapni, mert jó sok idő kell, míg a marha megfő, de az eredmény megéri a fáradságot.
A marha alaplé hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 3 óra 30 perc
Összes idő 4 óra
Fogás Levesek
Konyha Amerikai, Francia, Magyar

Eszközök

  • 4 literes lábos

A recept hozzávalói
  

  • 2 kg marhacsont
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 darab zeller
  • 4 szál sárgarépa
  • 4 szál fehérrépa
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 fej gomba
  • ¼ fej kelkáposzta
  • bors
  • 3 liter víz

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A lábosba beleöntjük a vizet, és feltesszük forrni nagy lángon.
  • A csontos húst is megmossuk, a csontok mentén kisebb darabokra szedjük szét.
  • Megtisztítjuk a vöröshagymát, a fokhagymát, a káposztát, a zellert, a gombát, a sárgarépát, és a fehérrépát.
  • A zellert, a sárgarépát és a fehérrépát megpucoljuk és ujjnyi darabokra vágjuk össze.
  • Amikor a víz elkezd forrni, beletesszük a megmosott és feldarabolt marhacsontot.
  • Amikor a víz elkezd újra forrni, levesszük a lángot, és lassú tűzön elkezdjük a csontokat főzni.
  • A csontok a főzés hatására elkezdenek felhabozni, egy szűrő segítségével érdemes azt leszedni.
  • Amikor a habképződés megszűnt, beletesszük a hús mellé a készülő alaplébe a vöröshagymát, a fokhagymát, a káposztát, a zellert, a sárgarépát, és a fehérrépát. 
  • Sózzuk, borsozzuk, s lassan főzzük 3-4 órán át.
  • Amikor a zöldségek megfőttek (maximum 30 perc), nyugodtan kivehetjük a levesből.
  • Amikor a hús már szinte lefőtt a csontról, a levesből kiszedjük a csontokat, és az egészet leszűrjük.
A recept jellemzői gluténmentes, húsos ételek

Tippek és tanácsok a marha alaplé elkészítéséhez

A marha alaplé nehezen rontható el. Egy lényegi pontja van, hogy mennyi vízzel készül el egy adag, s hagyjuk-e elegendő ideig főni (hogy a marhahús is rendesen szétfőjön).

A fenti recept egy jó középútnak tekinthető. Nagyon jól lehet használni levesek, főzelékek vagy ízesített köretek alapjául is.

 

Ha valamilyen mártást szeretnénk belőle csinálni, érdemes kevesebb vizet használni hozzá  (mondjuk 2 litert). Mert ahhoz sűrűbb, intenzívebb ízű alaplé szükséges.

Az ínyencek által szeretett a bordeaux-i és a Colbert-mártás elkészítése is elképzelhetetlen a marha alaplé a megléte nélkül.

A marha alaplé számtalan étel alapvető összetevője. Készthetjük hígabbra, mely nagyszerű alapja lehet különböző sült és főtt ételeknek, de csinálhatjuk sűrűbbre is, mely a mártások nagyszerű alapja.

Bárhogyan is csináljuk, műanyag tartóban vagy vákuum fóliában akár a fagyasztóba is eltartható hónapokig.

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating