A marha alaplé receptje húsos marhacsonttal, hagymával, fokhagymával, répával, zellerrel, gombával, az elkészítés részletes leírásával.
A marhacsont lehet combcsont, gerinc, lapocka illetve bármilyen más hús nyesedék, faggyú is mellé kerülhet, amit 6 óra alatt péppé főzünk a zöldségekkel.
Magának az alaplé készítésének az az értelme, hogy ételek elkészítésének ideje lerövidül (ami egy étlapról rendelt ételnél alapvető fontosságú).
Marha alaplé
Eszközök
- 4 literes lábos
A recept hozzávalói
- 2 kg marhacsont
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab zeller
- 4 szál sárgarépa
- 4 szál fehérrépa
- 2 fej vöröshagyma
- 4 fej gomba
- ¼ fej kelkáposzta
- só
- bors
- 3 liter víz
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A lábosba beleöntjük a vizet, és feltesszük forrni nagy lángon.
- A csontos húst is megmossuk, a csontok mentén kisebb darabokra szedjük szét.
- Megtisztítjuk a vöröshagymát, a fokhagymát, a káposztát, a zellert, a gombát, a sárgarépát, és a fehérrépát.
- A zellert, a sárgarépát és a fehérrépát megpucoljuk és ujjnyi darabokra vágjuk össze.
- Amikor a víz elkezd forrni, beletesszük a megmosott és feldarabolt marhacsontot.
- Amikor a víz elkezd újra forrni, levesszük a lángot, és lassú tűzön elkezdjük a csontokat főzni.
- A csontok a főzés hatására elkezdenek felhabozni, egy szűrő segítségével érdemes azt leszedni.
- Amikor a habképződés megszűnt, beletesszük a hús mellé a készülő alaplébe a vöröshagymát, a fokhagymát, a káposztát, a zellert, a sárgarépát, és a fehérrépát.
- Sózzuk, borsozzuk, s lassan főzzük 3-4 órán át.
- Amikor a zöldségek megfőttek (maximum 30 perc), nyugodtan kivehetjük a levesből.
- Amikor a hús már szinte lefőtt a csontról, a levesből kiszedjük a csontokat, és az egészet leszűrjük.
Tippek és tanácsok a marha alaplé elkészítéséhez
A marha alaplé nehezen rontható el. Egy lényegi pontja van, hogy mennyi vízzel készül el egy adag, s hagyjuk-e elegendő ideig főni (hogy a marhahús is rendesen szétfőjön).
A fenti recept egy jó középútnak tekinthető. Nagyon jól lehet használni levesek, főzelékek vagy ízesített köretek alapjául is.
Ha valamilyen mártást szeretnénk belőle csinálni, érdemes kevesebb vizet használni hozzá (mondjuk 2 litert). Mert ahhoz sűrűbb, intenzívebb ízű alaplé szükséges.
Az ínyencek által szeretett a bordeaux-i és a Colbert-mártás elkészítése is elképzelhetetlen a marha alaplé a megléte nélkül.
A marha alaplé számtalan étel alapvető összetevője. Készthetjük hígabbra, mely nagyszerű alapja lehet különböző sült és főtt ételeknek, de csinálhatjuk sűrűbbre is, mely a mártások nagyszerű alapja.
Bárhogyan is csináljuk, műanyag tartóban vagy vákuum fóliában akár a fagyasztóba is eltartható hónapokig.
Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!