A scsí, a orosz káposztaleves receptje savanyú káposztából, sárgarépával, babérlevéllel, borssal, kaporral, az elkészítés részletes leírásával.
Erősen savanykás íze nagyszerű választás macskajajra. De aki szereti a savanykás leveseket, az is bízhat az ízében, sosem fog csalódni benne.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni az orosz káposztalevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Orosz káposztaleves (scsí) recept
Eszközök
- 2 literes fazék
- 2 literes lábos
- kis serpenyő a rántás elkészítéséhez
A recept hozzávalói
- 1 fej vöröshagyma
- 30 dkg sertéscomb
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 2-3 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír is)
- ½ liter víz (a hús megfőzéséhez)
- 30 dkg savanyúkáposzta
- 2 darab babérlevél
- 2 evőkanál só
- 1 teáskanál bors
- 1 liter víz (a zöldségek megfőzéséhez)
- kevés kapor (friss vagy szárított)
Rántás elkészítéséhez:
- 2 evőkanál étolaj
- 1 evőkanál liszt
A tejfölös habaráshoz
- 1-2 dl tejföl
Az elkészítés lépései (részletesen)
Az alapanyagok előkészítése
- A vöröshagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk
- A sertéscombot is felkockázzuk centis darabokra.
- A sárgarépát és a fehérrépát is megpucoljuk, vékony, ujjnyi hosszúságú csíkokra vágjuk fel.
- A savanyúkáposztáról lecsurgatjuk a savanyú levét, s apróra összevágjuk.
- Ha friss kaprot használunk, azt is felaprítjuk apróra.
A káposztaleves megfőzése
- Az apróra vágott hagymát olajon elkezdjük pirítani folyamatos kevergetés mellett.
- Amikor a hagyma elkezd üvegessé válni, hozzáadjuk a sertéscombot, s időnként megkeverve minden oldalát fehéredésig pirítjuk.
- Amikor a hús minden oldala megpirult, sózzuk, borsozzuk, s felengedjük annyi vízzel, hogy a húst ellepje. Legalább egy óráig főzzük.
- Az apróra vágott savanyúkáposztát a sárgarépával és a fehérrépával egy fazékban feltesszük főni. Sót, kaprot, leveskockát és babérlevelet adunk hozzá.
- Amikor a zöldségek és a hús is külön-külön megfőttek, összeöntjük őket.
Rántást és tejfölös habarást készítése
- Az olajon elkezdjük megpirítani a lisztet.
- Amikor a liszt kezd pirulni, a leves levéből kimerünk 1-2 evőkanállal, s jól összekeverjük vele.
- A felhígított rántást beleöntjük a levesbe, s felforraljuk, hogy besűrűsödjön.
- Amikor a leves kezd besűrűsödni, egy merőkanálnyi levet a tejföllel elkeverünk, hogy jó híg legyen.
- Majd a felhígított tejfölt a levesbe öntjük lassan, folyamatos kevergetés közben, hogy rendesen eloszlassuk.
Tippek és tanácsok az orosz káposztaleves (scsí) elkészítéséhez
Az orosz káposztaleves alapétel az oroszoknál. Tele van rostanyagokkal, hússal és savanykás összetevőkkel.
Elkészítésekor érdemes arra figyelni, hogy a hús főzése jóval tovább tart, mint a zöldségek és a káposzta megfőzése, ezért a répák és a káposzta darabolását nyugodtan későbbre hagyhatjuk, amikor már a hús elkezd főni.
Ha szeretjük a tejfölös leveseket, tehetünk a levesbe több tejfölt is, az oroszok eleve mellé tett tejföllel és kenyérrel tálalják.
Ha nem szeretjük az erősen savanyú ízt, a káposztát kevés hideg vízben mossuk át, hogy az intenzív savanykás ízéből egy kicsit elveszítsen. (Az oroszok a savanyúkáposztát a levével együtt teszi a levesbe, amitől brutálisan savanyú lesz.)
Ha szoktunk alaplét használni a főzéshez. Ha van otthon megmaradt húslevesünk vagy zöldséglevesünk, azt is felhasználhatjuk.
Arra viszont vigyázzunk, hogy a maradék leves levét hígítsuk fel kétszeresre, hogy a levesben ne a megmaradt leves íze domináljon, hanem a zöldségek és a hús és a savanyú káposzta.
Ha nincs otthon alaplénk vagy maradék levesünk, tehetünk két leveskockát is a levesbe. Azzal is finom lesz.
Ami fontos, az alaplé (és természetesen a leveskocka) plusz íze érdemben fogja javítani az ízhatást. A scsíhez a legjobb választás a zöldség vagy a húsleves alaplé (illetve leveskocka), de az erőleves és a gulyásleves kocka sem elvetendő választási lehetőség.
Az orosz káposztaleves további összetevőiről
Ugyan a receptben nem szerepel, egy kis fűszerpaprika még hozzá tud adni az ízéhez, amit a rántáshoz adhatunk hozzá.
A tejfölös habarás célja az orosz káposztalevesnél legfőképpen az ízek harmonizálása, és nem a sűrítés (azt megteszi a rántás). Éppen ezért a tejfölös habarásba nem teszünk lisztet. Ellentétben például a palóclevessel.
Tipp: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján az orosz káposztalevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.
Többször is megcsináltam a család legnagyobb örömére.
Köszönöm a receptet és az ötleteket
Köszönöm a visszajelzést. Örülök, hogy hozzájárulhattam ezzel a recepttel.