Fasírt készítése sertéshúsból

Egyszerű fasírt recept hagymával, fokhagymával, zsemlével, tojással és majoránnával, az elkészítés részletes leírásával.

Ugyan maga a recept egyszerű, de van pár olyan apró fogás, amire érdemes odafigyelni, hogy a belseje is rendesen átsüljön, s a külseje se égjen meg.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a fasírtot. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

fasírt

Fasírt recpept

A darált húshoz hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát, az összezúzott fokhagymákat, hozzáadunk egy egész tojást, és a vízbe áztatott, kinyomkodott zsemléket.
Sózzuk, borsozzuk, majoránnát s egy evőkanálnyi pirosaranyat adunk hozzá. Majd az egészet jól összedolgozzuk.
Az elkészült masszából diónyi, vagy egy kicsit nagyobb golyókat formázunk, s zsemlemorzsában megforgatjuk.
Közepes lángon olajon kisütjük, majd az olajat lecsepegtetjük róla. Főzelékhez vagy szendvicsekhez, esetleg hidegtálakhoz ideális.
A fasírt hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 min
Olajban kisütés 30 min
Összes idő 40 min
Fogás Főétel, Sültek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • nagyobb tál
  • Magas falú serpenyő

A recept hozzávalói
  

  • 50 dkg darálthús
  • 2 darab zsemle
  • 2 darab tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál majoránna
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • (ízlés szerint)
  • bors (ízlés szerint)
  • 10 dkg zsemlemorzsa (a gombócok külsejéhez)
  • napraforgóolaj (a gombócok kisütéséhez)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A zsemléket vízbe beáztatjuk, majd amikor már alaposan megszívták magukat vízzel, alaposan kinyomkodjuk, s egy tálba tesszük.
  • A tálba mellé tesszük a darált húst, a felaprított vöröshagymát, az összezúzott fokhagymákat, a tojást.
    Sózzuk, borsozzuk, a majoránnát s a fűszerpaprikát hozzáadjuk. Majd az egészet jól összedolgozzuk.
  • Az elkészült masszából diónyi, vagy egy kicsit nagyobb golyókat formázunk, s zsemlemorzsában megforgatjuk.
  • Közepes lángon olajon kisütjük, majd az olajat lecsepegtetjük róla.
  • Főzelékhez (például kelkáposzta-főzelékhez vagy kelbimbó-főzelékhez) szendvicsekhez, esetleg hidegtálakhoz ideális.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsos ételek, laktózmentes ételek, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a fasírt elkészítéséhez

Az fasírt ízét nagyban meghatározza az, mennyire zsíros húsból készül hozzá a darálthús. Éppen ezért ha nem szeretjük a túl zsíros ételeket, inkább kevésbé zsíros darálthúst használjunk.

A másik meghatározó elem a hagyma. Sokan szeretik az ízét intenzívebben. Ilyen esetben egy kis serpenyőben le is piríthatjuk a hagymát a masszába tétel előtt. Akár az öveges állapoton túl, kicsit barnára is süthetjük a hagymát.

A harmadik meghatározó tényező a fűszerezés. A fenti recept csak pár fűszert használ, de nyugodtan kipróbálhatjuk a fenti receptet más fűszerekkel is.

Az fasírt finom lehet akár petrezselyemmel, kakukkfűvel, esetleg rozmaringgal vagy borsikafűvel fűszerezve is. Fontos, hogy ezen fűszereket mindenképpen őrüljük meg, hogy minél egyenletesebben tudjon a masszában szétoszlani.

Hasonlóan finom recept:
Borsos tokány

A borsos tokány recept szalonnával, paradicsommal, paprikával, sóval, borssal, majoránnával, az elkészítés részletes leírásával. Ugyan ma már a magyar konyhát Read more

Ha összehasonlítjuk a fasírt receptjét mondjuk a Stefánia szelet masszájával, látható, hogy arányaiban kevesebb benne a hús. Amennyiben a töményebb, laktatóbb fasírtot szeretjük, a fenti receptet 1 zsemlével készítsük el.

Ha a massza túlságosan hígra (folyósra) sikeredett, mert például a zsemléket nem nyomkodtuk ki rendesen, pár deka zsemlemorzsát hozzátéve lehet a fasírt álagán javítani.

Ha azt érezzük, hogy a massza túl száraz lenne, 1-2 kupica (maximum fél deci) vizet hozzáadva lágyabbá tehető.

 

Ha nem szeretjük a bors intenzív ízét, kipróbálhatjuk helyette a fehér vagy a tarka bors őrleményét is.

A kisütés során fontos, hogy a fasírt a sütés közben legalább félig az olajban legyen. Az biztosítja azt, hogy az oldala is rendesen megsüljön. Ha kevés az olaj, akkor adjunk hozzá többet, vagy egy hússütő lapjával lapítsuk le a gombócokat.

A kisült fasírtokat melegen bármilyen krumplikörethez vagy főzelékhez hozzátehetjük, de zsömlével vagy kenyérrel nagyszerű reggeli vagy szendvics is lehet belőle.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a fasírtot, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat az elkészült fasírtokhoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating