Krumplipüré recept a főtt krumpliból tejjel, vajjal (tejszínnel), sóval, szerecsendióval, az elkészítés részletes leírásával.
Talán az egyik legkedveltebb krumpliból készült köret, melynek az édes, vajas és picit kesernyés íze rengeteg ételhez passzol, s önmagában is fenséges az íze.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a krumplipürét, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Krumplipüré recept
Eszközök
- 2 literes fazék
- krumplitörő
A recept hozzávalói
- 1 kg krumpli
- 1-2 teáskanál só
- víz (a krumpli megfőzéséhez)
- 5 dkg vaj
- 2 dl tej
- szerecsendió
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A krumplit meghámozzuk, s centis kockákra feldaraboljuk
- A krumplit beletesszük a lábosba, s felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.Hozzáadjuk a sót, s alaposan megfőzzük, amíg a krumpli szét nem esik egy hegyes kést vagy villát beleszúrva.
- Amikor a krumpli megpuhult, a levét leszűrjük a lábos tetejére tett fedő segítségével.
- A forró krumplira rátesszük a vajat (hogy megolvadjon), s krumplitörővel vagy habverővel elkezdjük összetörni a krumplit, elkeverve a vajat is.
- Amikor a krumpli kezd összetörni, adjuk hozzá a szerecsendiót, s kisebb részletekben a tejet.Akkor jó a krumplipüré, ha már picit folyós, de a keverőn még részben rajta marad.
Tippek és tanácsok a krumplipüré elkészítéséhez
A krumplipüré, hasonlóan a krumplis tésztához vagy a tökfőzelékhez, csak minőségi alapanyagokból finom igazán.
Amikor elkezdünk az alapanyagokon spórolni, az mindig a minőség rovására megy. Ami a krumplipürére kiemelten igaz.
Többen igyekeznek a tejen spórolni, s a főzővíz egy részét benne hagyják a lábosban. S a vízzel együtt törik össze a krumplit. Aminek a következtében az egész krumplipürének vizes íze lesz (mint az iskolai menzán).
Ezzel szemben nagyon finom eredményt ad, ha a krumplipürét tej helyett tejszínnel csináljuk meg. Igen, az drágább, de az eredmény megéri.
Sokan megpróbálják kispórolják a krumplipüréből a szerecsendiót is. De ezzel pont a krumplipürét az egyedi aromájától fosztjuk meg.
Holott a legtöbb esetben pont azért csinálunk krumplipürét, mert annak az íze sokkal finomabb (elvileg), mint egy tört krumplié, vagy egy sima főtt krumplié
S pont ezért van az is, hogy sokan a szerecsendió mellett kevés őrölt borsot (feketét vagy tarkát) is raknak a krumplipürébe.