Krumplipüré

Krumplipüré recept a főtt krumpliból tejjel, vajjal (tejszínnel), sóval, szerecsendióval, az elkészítés részletes leírásával.

Talán az egyik legkedveltebb krumpliból készült köret, melynek az édes, vajas és picit kesernyés íze rengeteg ételhez passzol, s önmagában is fenséges az íze.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a krumplipürét, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

krumplipüré

Krumplipüré recept

A krumplipüréhez először megpucoljuk és feldaraboljuk a krumplit.
A krumplit feltesszük főni annyi sós vízbe, amennyi rendesen ellepi.
Amikor a krumpli megpuhult, leszűrjük a levét.
Tejjel, vajjal, kevés szerecsendióval alaposan elkeverjük a megfőtt krumplit, s már kész is van az ínycsiklandozó burgonyaköret.
A krumplipüré hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 30 perc
Fogás Köretek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • krumplitörő

A recept hozzávalói
  

  • 1 kg krumpli
  • 1-2 teáskanál
  • víz (a krumpli megfőzéséhez)
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • szerecsendió

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A krumplit meghámozzuk, s centis kockákra feldaraboljuk
  • A krumplit beletesszük a lábosba, s felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
    Hozzáadjuk a sót, s alaposan megfőzzük, amíg a krumpli szét nem esik egy hegyes kést vagy villát beleszúrva.
  • Amikor a krumpli megpuhult, a levét leszűrjük a lábos tetejére tett fedő segítségével.
  • A forró krumplira rátesszük a vajat (hogy megolvadjon), s krumplitörővel vagy habverővel elkezdjük összetörni a krumplit, elkeverve a vajat is.
  • Amikor a krumpli kezd összetörni, adjuk hozzá a szerecsendiót, s kisebb részletekben a tejet.
    Akkor jó a krumplipüré, ha már picit folyós, de a keverőn még részben rajta marad.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a krumplipüré elkészítéséhez

A krumplipüré, hasonlóan a krumplis tésztához vagy a tökfőzelékhez, csak minőségi alapanyagokból finom igazán.

Amikor elkezdünk az alapanyagokon spórolni, az mindig a minőség rovására megy. Ami a krumplipürére kiemelten igaz.

Többen igyekeznek a tejen spórolni, s a főzővíz egy részét benne hagyják a lábosban. S a vízzel együtt törik össze a krumplit. Aminek a következtében az egész krumplipürének vizes íze lesz (mint az iskolai menzán).

Ezzel szemben nagyon finom eredményt ad, ha a krumplipürét tej helyett tejszínnel csináljuk meg. Igen, az drágább, de az eredmény megéri.

 

Sokan megpróbálják kispórolják a krumplipüréből a szerecsendiót is. De ezzel pont a krumplipürét az egyedi aromájától fosztjuk meg.

Holott a legtöbb esetben pont azért csinálunk krumplipürét, mert annak az íze sokkal finomabb (elvileg), mint egy tört krumplié, vagy egy sima főtt krumplié

S pont ezért van az is, hogy sokan a szerecsendió mellett kevés őrölt borsot (feketét vagy tarkát) is raknak a krumplipürébe.

Jó étvágyat a krumplipüréhez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating