Hercegnő burgonya

A hercegnő burgonya receptje vajjal, szerecsendióval, fehérborssal, tejszínnel és tojássárgájával, az elkészítés részletes leírásával.

Elkészíteni ugyan kicsit munkaigényes, de az eredmény fenséges. S a benne lévő fűszerek (fehérbors, szerecsendió) még az étel megemésztését is segítik.

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a hercegnő burgonyát. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.

hercegnő burgonya

Hercegnő burgonya recept

A hercegnő burgonyához a megpucolt krumplit sós vízben megfőzzük.
Majd a levét leszűrve, és a krumplit összetörve vajjal, szerecsendióval, fehérborssal és tojássárgájával egy krumplipüréhez hasonló masszát készítünk belőle.
A masszát habzsákba töltve diói nagyságú halmokat csinálunk egy sütőpapírral lefedett nagy tepsibe, amit utána forró sütőben megsütünk.
A hercegnő burgonya hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 20 perc
Sütés 15 perc
Összes idő 45 perc
Fogás Köretek
Konyha Francia
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • krumplitörő
  • habzsák
  • Nagyobb méretű tepsi

A recept hozzávalói
  

  • 80 dkg krumpli
  • víz (a krumpli főzéséhez)
  • 1-2 teáskanál
  • 3-5 dkg vaj
  • csapott teáskanál szerecsendió
  • csapott teáskanál fehérbors
  • 1 dl tejszín
  • 3 darab tojás sárgája

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A krumplit meghámozzuk, s centis kockákra feldaraboljuk.
  • A krumplit beletesszük a lábosba, s felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
    Hozzáadjuk a sót, s alaposan megfőzzük, amíg a krumpli szét nem esik egy hegyes kést vagy villát beleszúrva.
  • Amikor a krumpli megpuhult, a levét leszűrjük a lábos tetejére tett fedő segítségével.
  • A forró krumplira rátesszük a vajat (hogy megolvadjon), s krumplitörővel vagy habverővel elkezdjük összetörni a krumplit, elkeverve a vajat is.
  • Amikor a krumpli kezd összetörni, adjuk hozzá a szerecsendiót, a fehérborsot és a tejszín.
  • Amikor a tejszínt a krumpli már felvette, akkor adjuk hozzá a 3 tojás sárgáját.
    A cél egy olyan massza, amit a habzsákba töltve könnyedén ki tudunk nyomni, de nem folyik szét a sütőpapíron.
  • Amikor a massza kész, habzsákba töltjük, és egy csillag alakú nyomóformával sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük dió nagyságú halmokat készítve.
  • 200 fokra előmelegített tepsibe 10-15 percig sütjük, míg a külső része megkeményedik (megsül), s miközben a belseje lágy marad.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsmentes ételek, vacsoraötletek

 Tippek és tanácsok a hercegnő burgonya elkészítéséhez

A hercegnőburgonya elkészítésének kulcsa, hogy megfelelő állagú legyen a massza. A cél az, hogy a habzsákból könnyedén kinyomható legyen, miközben a sütőpapíron megtartsa a formáját.

A krumplipüréhez szokták a masszáját hasonlítani, de normál krumplipüré masszájából nem lehet elkészíteni a hercegnő burgonya rózsáit. Mert a sütés hatására a krumplipüré egyszerűen szétfolyik.

Az összetört krumplihoz hozzáadott tojássárgák révén áll össze az egész, s lesz kívül ropogós, belül krémes. A forró sütőben a külseje hírtelen megkeményedik, mely megakadályozza, hogy a kialakított forma, s a benne lévő vaj ellágyulása miatt szétfolyhasson.

Pont ugyan ezért nem teszünk a masszába tejet, csak tejszínt. Hogy ne legyen benne annyi víz, amitől túlságosan ellágyulna sütés közben.

 

Helyette viszont több benne a vaj, hogy a krémes állaga az összetört krumplinak megmaradjon. S viszonylag egyenletesen ki tudjuk nyomni a habzsákból a masszát.

Tipp: A massza kinyomásakor a gyakorlott szakácsok azt is megtehetik, hogy a habzsákot kicsit forgatják, hogy a kialakított rózsáknak a gerince kicsit megcsavarodjon, s tetszetősebb legyen.

Jó étvágyat a hercegnő burgonyához!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating