A hercegnő burgonya receptje vajjal, szerecsendióval, fehérborssal, tejszínnel és tojássárgájával, az elkészítés részletes leírásával.
Elkészíteni ugyan kicsit munkaigényes, de az eredmény fenséges. S a benne lévő fűszerek (fehérbors, szerecsendió) még az étel megemésztését is segítik.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a hercegnő burgonyát. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.
Hercegnő burgonya recept
Eszközök
- 2 literes fazék
- krumplitörő
- habzsák
- Nagyobb méretű tepsi
A recept hozzávalói
- 80 dkg krumpli
- víz (a krumpli főzéséhez)
- 1-2 teáskanál só
- 3-5 dkg vaj
- csapott teáskanál szerecsendió
- csapott teáskanál fehérbors
- 1 dl tejszín
- 3 darab tojás sárgája
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A krumplit meghámozzuk, s centis kockákra feldaraboljuk.
- A krumplit beletesszük a lábosba, s felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.Hozzáadjuk a sót, s alaposan megfőzzük, amíg a krumpli szét nem esik egy hegyes kést vagy villát beleszúrva.
- Amikor a krumpli megpuhult, a levét leszűrjük a lábos tetejére tett fedő segítségével.
- A forró krumplira rátesszük a vajat (hogy megolvadjon), s krumplitörővel vagy habverővel elkezdjük összetörni a krumplit, elkeverve a vajat is.
- Amikor a krumpli kezd összetörni, adjuk hozzá a szerecsendiót, a fehérborsot és a tejszín.
- Amikor a tejszínt a krumpli már felvette, akkor adjuk hozzá a 3 tojás sárgáját.A cél egy olyan massza, amit a habzsákba töltve könnyedén ki tudunk nyomni, de nem folyik szét a sütőpapíron.
- Amikor a massza kész, habzsákba töltjük, és egy csillag alakú nyomóformával sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük dió nagyságú halmokat készítve.
- 200 fokra előmelegített tepsibe 10-15 percig sütjük, míg a külső része megkeményedik (megsül), s miközben a belseje lágy marad.
Tippek és tanácsok a hercegnő burgonya elkészítéséhez
A hercegnőburgonya elkészítésének kulcsa, hogy megfelelő állagú legyen a massza. A cél az, hogy a habzsákból könnyedén kinyomható legyen, miközben a sütőpapíron megtartsa a formáját.
A krumplipüréhez szokták a masszáját hasonlítani, de normál krumplipüré masszájából nem lehet elkészíteni a hercegnő burgonya rózsáit. Mert a sütés hatására a krumplipüré egyszerűen szétfolyik.
Az összetört krumplihoz hozzáadott tojássárgák révén áll össze az egész, s lesz kívül ropogós, belül krémes. A forró sütőben a külseje hírtelen megkeményedik, mely megakadályozza, hogy a kialakított forma, s a benne lévő vaj ellágyulása miatt szétfolyhasson.
Pont ugyan ezért nem teszünk a masszába tejet, csak tejszínt. Hogy ne legyen benne annyi víz, amitől túlságosan ellágyulna sütés közben.
Helyette viszont több benne a vaj, hogy a krémes állaga az összetört krumplinak megmaradjon. S viszonylag egyenletesen ki tudjuk nyomni a habzsákból a masszát.
Tipp: A massza kinyomásakor a gyakorlott szakácsok azt is megtehetik, hogy a habzsákot kicsit forgatják, hogy a kialakított rózsáknak a gerince kicsit megcsavarodjon, s tetszetősebb legyen.