Vissza Email link
hercegnő burgonya

Hercegnő burgonya recept

A hercegnő burgonyához a megpucolt krumplit sós vízben megfőzzük.
Majd a levét leszűrve, és a krumplit összetörve vajjal, szerecsendióval, fehérborssal és tojássárgájával egy krumplipüréhez hasonló masszát készítünk belőle.
A masszát habzsákba töltve diói nagyságú halmokat csinálunk egy sütőpapírral lefedett nagy tepsibe, amit utána forró sütőben megsütünk.
A hercegnő burgonya hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 20 perc
Sütés 15 perc
Összes idő 45 perc
Fogás Köretek
Konyha Francia
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • krumplitörő
  • habzsák
  • Nagyobb méretű tepsi

A recept hozzávalói
  

  • 80 dkg krumpli
  • víz (a krumpli főzéséhez)
  • 1-2 teáskanál
  • 3-5 dkg vaj
  • csapott teáskanál szerecsendió
  • csapott teáskanál fehérbors
  • 1 dl tejszín
  • 3 darab tojás sárgája

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A krumplit meghámozzuk, s centis kockákra feldaraboljuk.
  • A krumplit beletesszük a lábosba, s felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
    Hozzáadjuk a sót, s alaposan megfőzzük, amíg a krumpli szét nem esik egy hegyes kést vagy villát beleszúrva.
  • Amikor a krumpli megpuhult, a levét leszűrjük a lábos tetejére tett fedő segítségével.
  • A forró krumplira rátesszük a vajat (hogy megolvadjon), s krumplitörővel vagy habverővel elkezdjük összetörni a krumplit, elkeverve a vajat is.
  • Amikor a krumpli kezd összetörni, adjuk hozzá a szerecsendiót, a fehérborsot és a tejszín.
  • Amikor a tejszínt a krumpli már felvette, akkor adjuk hozzá a 3 tojás sárgáját.
    A cél egy olyan massza, amit a habzsákba töltve könnyedén ki tudunk nyomni, de nem folyik szét a sütőpapíron.
  • Amikor a massza kész, habzsákba töltjük, és egy csillag alakú nyomóformával sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük dió nagyságú halmokat készítve.
  • 200 fokra előmelegített tepsibe 10-15 percig sütjük, míg a külső része megkeményedik (megsül), s miközben a belseje lágy marad.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsmentes ételek, vacsoraötletek