A majonézes krumplisaláta receptje hagymával, tejföllel, mustárral, őrölt borssal, cukorral és citrommal, az elkészítés lépéseinek pontos leírásával.
Amiben a csípős hagyma és az édes krumpli találkozik a mustár és az őrölt bors ízvilágával, melyet a savanykás citrom és tejföl simít össze egy egységes egésszé.
Először megnézzük azt, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a majonézes krumplisalátát. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Majonézes krumplisaláta recept
Eszközök
- 4 literes lábos (a krumpli főzéséhez)
- közepes tál a saláta összeállításához
- kisebb tál az majonézes öntet elkészítéséhez
A recept hozzávalói
- 1 kg krumpli
- 3 liter víz (a krumpli megfőzéséhez)
- 2-3 evőkanál só (a krumpli főzővízébe)
- 3 darab vöröshagyma (lehet lila vagy saláta hagyma is)
- 5 dl tejföl
- 2 dl majonéz
- 1 evőkanál mustár
- 2-3 csipet őrölt bors
- 1 kiskanál cukor
- ½ citrom leve (lehet fél deci citromlé is)
- 1 csipet só (a majonézbe)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A krumplit alaposan megmossuk, s héjastól beletesszük a lábosba.
- Hozzátesszük a sót, s felöntjük az egészet annyi vízzel, ami ellepi.
- Nagy lángon melegíteni kezdjük. A forrástól számítva 15 perc alatt készül el (ha a főzés közben elforrna a víz, azt pótoljuk).
- Míg fől a krumpli a hagymát megpucoljuk, s vékony karikákra vágjuk. A karikákat félbevágva kicsit keverjük át, hogy a rétegek mentén a hagyma picit szétessen.
- Amikor a krumpli megfőtt, a főzővizet leöntjük a krumpliról, meghámozzuk azt, s hagyjuk kihűlni.
- Míg kihűl a krumpli, a majonézt egy külön tálban összekeverjük a tejföllel, a mustárral, egy csipet sóval, kevés cukorral, őrölt borssal és egy fél citrom levével. A cél egy híg tartármártás készítése, mely teljesen homogén.
- Amikor a krumpli kihűlt, karikára vágjuk, s alaposan összekeverjük előbb a hagymával, majd a majonézes mártással.Cél az, hogy a krumpli és a hagyma egyenletesen elkeveredjen egymással és a majonézes öntettel is.
- Amikor a majonézes saláta elkészült, 2-3 órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek benne.
Tippek és tanácsok a majonézes krumplisaláta elkészítéséhez
A jó majonézes krumplisaláta alapja a jól megfőtt, és mégis kemény főtt krumpli. Ha a megfőtt krumpli könnyen szétesik, akkor a hagymával és a majonézes öntettel nem tudjuk rendesen elkeverni.
Aminek a legfontosabb kiindulópontja, hogy főzni való krumplit vegyünk (kereskedelmi forgalomba ezek a “B” jelű krumplik). Ide tartoznak például a rózsa krumpli, a Pannónia, a desirée … krumpli fajták (a piros színnel írt krumplifajták mind jók a csatolt képen).
Második fontos pont a hagyma kiválasztása. A mindennaposan használt vöröshagyma is teljesen jó. De érdemes kipróbálni a salátának való hagymát is. Kevésbé csípős, íze jobban harmonizál a krumplival és a majonézzel.
De elmehetünk a csípősebb-karakteresebb ízvilág felé is, ha lilahagymát teszünk a krumpli mellé a salátába.
A majonézes öntet elkészítésének fortélyai
A majonézes öntetre érdemes odafigyelni, amivel az egészet a végén összekeverjük, mert az egész krumplisaláta ízvilágát el lehet vele szúrni:
- A felhasznált tejföl lehetőleg 20 százalékos legyen, hogy a homogén állag eléréséhez legyen elegendő emulgeáló hatású anyag az öntetben.
- A mustár is lehetőleg sima legyen (s ne valamilyen csípős fajta), mert a túl erős-csípős íz képes a többi összetevő ízhatását elnyomni.
- A sóval és a cukorral érdemes óvatosan bánni (mely a majonéznek is összetevője), mert könnyen túl sós vagy túl édessé válhat a majonézes mártás.
- És természetesen ugyan ez igaz a citrom levére is.
- Ha picit több ízt szeretnénk a mártásba belecsempészni, extra ízként használhatunk barnacukrot.
Amihez, ha igazán finomat szeretnénk csinálni magunknak, akkor a majonézt is házilag készítjük el.
Tipp: Ha viszont szeretjük a fekete bors erős ízét, elkészíthetjük a majonézes krumplisalátát őrölt fehérborssal is.
Majonézes krumplisaláta savanyítva
Ha szeretjük a savanykás ízeket, akkor a megfőtt krumplit egy picit savanykássá tehetjük.
- 1 liter vizet 1 teáskanálnyi sóval és 2 evőkanál ecettel felforralunk.
- Ezután hozzáadjuk a megpucolt és felkarikázott hagymákat, s állni hagyjuk benne, míg a hagymák üvegessé nem válnak.
- Ezután az egészet ráöntjük melegen a felkarikázott krumplira, s hagyjuk benne 20 percig állni (abálódni).
- Végül a krumpliról leöntjük a sós-ecetes levet, s hozzákeverjük az időközben elkészített majonézes mártást.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a majonézes krumplisalátát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.