Majonézes krumplisaláta

A majonézes krumplisaláta receptje hagymával, tejföllel, mustárral, őrölt borssal, cukorral és citrommal, az elkészítés lépéseinek pontos leírásával.

Amiben a csípős hagyma és az édes krumpli találkozik a mustár és az őrölt bors ízvilágával, melyet a savanykás citrom és tejföl simít össze egy egységes egésszé.

Először megnézzük azt, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a majonézes krumplisalátát. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

majonézes krumplisaláta

Majonézes krumplisaláta recept

Sós vízben a krumplit héjában megfőzzük, majd a főzővizet leöntve a krumplit meghámozzuk, s hagyjuk kihűlni.
Míg fől a krumpli a hagymát megpucoljuk, s vékony karikákra vágjuk.
A majonézt egy külön tálban összekeverjük a tejföllel, a mustárral, a sóval, kevés cukorral, őrölt borssal és egy citrom levével. 
Amikor a krumpli kihűlt, karikára vágjuk, s alaposan összekeverjük előbb a hagymával, majd a majonézes mártással.
Amikor a majonézes saláta elkészült, 2-3 órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek benne.
A majonézes krumplisaláta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 35 perc
Hűtőben érlelés 2 óra
Összes idő 2 óra 35 perc
Fogás Köretek, Saláták
Konyha Francia, Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 4 literes lábos (a krumpli főzéséhez)
  • közepes tál a saláta összeállításához
  • kisebb tál az majonézes öntet elkészítéséhez

A recept hozzávalói
  

  • 1 kg krumpli
  • 3 liter víz (a krumpli megfőzéséhez)
  • 2-3 evőkanál (a krumpli főzővízébe)
  • 3 darab vöröshagyma (lehet lila vagy saláta hagyma is)
  • 5 dl tejföl
  • 2 dl majonéz
  • 1 evőkanál mustár
  • 2-3 csipet őrölt bors
  • 1 kiskanál cukor
  • ½ citrom leve (lehet fél deci citromlé is)
  • 1 csipet (a majonézbe)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A krumplit alaposan megmossuk, s héjastól beletesszük a lábosba.
  • Hozzátesszük a sót, s felöntjük az egészet annyi vízzel, ami ellepi.
  • Nagy lángon melegíteni kezdjük. A forrástól számítva 15 perc alatt készül el (ha a főzés közben elforrna a víz, azt pótoljuk).
  • Míg fől a krumpli a hagymát megpucoljuk, s vékony karikákra vágjuk.
    A karikákat félbevágva kicsit keverjük át, hogy a rétegek mentén a hagyma picit szétessen.
  • Amikor a krumpli megfőtt, a főzővizet leöntjük a krumpliról, meghámozzuk azt, s hagyjuk kihűlni.
  • Míg kihűl a krumpli, a majonézt egy külön tálban összekeverjük a tejföllel, a mustárral, egy csipet sóval, kevés cukorral, őrölt borssal és egy fél citrom levével. 
    A cél egy híg tartármártás készítése, mely teljesen homogén.
  • Amikor a krumpli kihűlt, karikára vágjuk, s alaposan összekeverjük előbb a hagymával, majd a majonézes mártással.
    Cél az, hogy a krumpli és a hagyma egyenletesen elkeveredjen egymással és a majonézes öntettel is.
  • Amikor a majonézes saláta elkészült, 2-3 órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek benne.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsmentes ételek, vacsoraötletek, vega receptek

Tippek és tanácsok a majonézes krumplisaláta elkészítéséhez

A jó majonézes krumplisaláta alapja a jól megfőtt, és mégis kemény főtt krumpli. Ha a megfőtt krumpli könnyen szétesik, akkor a hagymával és a majonézes öntettel nem tudjuk rendesen elkeverni.

Aminek a legfontosabb kiindulópontja, hogy főzni való krumplit vegyünk (kereskedelmi forgalomba ezek a “B” jelű krumplik). Ide tartoznak például a rózsa krumpli, a Pannónia, a desirée … krumpli fajták (a piros színnel írt krumplifajták mind jók a csatolt képen).

Második fontos pont a hagyma kiválasztása. A mindennaposan használt vöröshagyma is teljesen jó. De érdemes kipróbálni a salátának való hagymát is. Kevésbé csípős, íze jobban harmonizál a krumplival és a majonézzel.

De elmehetünk a csípősebb-karakteresebb ízvilág felé is, ha lilahagymát teszünk a krumpli mellé a salátába.

 

A majonézes öntet elkészítésének fortélyai

A majonézes öntetre érdemes odafigyelni, amivel az egészet a végén összekeverjük, mert az egész krumplisaláta ízvilágát el lehet vele szúrni:

  • A felhasznált tejföl lehetőleg 20 százalékos legyen, hogy a homogén állag eléréséhez legyen elegendő emulgeáló hatású anyag az öntetben.
  • A mustár is lehetőleg sima legyen (s ne valamilyen csípős fajta), mert a túl erős-csípős íz képes a többi összetevő ízhatását elnyomni.
  • A sóval és a cukorral érdemes óvatosan bánni (mely a majonéznek is összetevője), mert könnyen túl sós vagy túl édessé válhat a majonézes mártás.
  • És természetesen ugyan ez igaz a citrom levére is.
  • Ha picit több ízt szeretnénk a mártásba belecsempészni, extra ízként használhatunk barnacukrot.

Amihez, ha igazán finomat szeretnénk csinálni magunknak, akkor a majonézt is házilag készítjük el.

Tipp: Ha viszont szeretjük a fekete bors erős ízét, elkészíthetjük a majonézes krumplisalátát őrölt fehérborssal is.

Majonézes krumplisaláta savanyítva

Ha szeretjük a savanykás ízeket, akkor a megfőtt krumplit egy picit savanykássá tehetjük.

 

  1. 1 liter vizet 1 teáskanálnyi sóval és 2 evőkanál ecettel felforralunk.
  2. Ezután hozzáadjuk a megpucolt és felkarikázott hagymákat, s állni hagyjuk benne, míg a hagymák üvegessé nem válnak.
  3. Ezután az egészet ráöntjük melegen a  felkarikázott krumplira, s hagyjuk benne 20 percig állni (abálódni).
  4. Végül a krumpliról leöntjük a sós-ecetes levet, s hozzákeverjük az időközben elkészített majonézes mártást.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a majonézes krumplisalátát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a majonézes krumplisalátához!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating