Ecetes krumplisaláta

Ecetes krumplisaláta recept főtt saláta krumpliból, hagymával, ecettel, cukorral és sóval, az elkészítés részletes leírásával.

Elkészítés során az ecet mindenképpen ki fogja hozni a hagymák csípős ízét. Melyek nagyszerűen fognak passzolni a krumpli kicsit kesernyés, kicsit édes ízéhez.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a ecetes krumplisalátát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

ecetes krumplisaláta

Ecetes krumplisaláta recept

A krumplikat alaposan megmossuk, és héjában megfőzzük.
Közben a hagymát is megpucoljuk, s karikára felszeljük.
Amikor a krumpli megpuhult, a vizet leöntjük róla, s a krumplit melegen meghámozzuk és karikára vágjuk.
Az ecetet vízzel felhígítjuk s cukorral megédesítjük.
A krumplit és a hagymát felváltva rétegezzük egy tálba, majd amikor a hozzávalók elfogytak, az egészet leöntjük az ecetes-cukros lével.
Végül az egészet betesszük 2-3 órára a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
Tetejére snidlinget (metélőhagymát) vagy petrezselymet tehetünk díszítésnek.
Az ecetes krumplisaláta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 25 perc
Fogás Köretek, Saláták
Konyha Francia, Magyar, orosz
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos (a krumpli megfőzéséhez)
  • közepes tál a saláta összeállításához

A recept hozzávalói
  

  • 1 kg krumpli
  • 1 fej hagyma
  • ½ liter víz
  • 2 evőkanál ecet (20 %-os)
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csipet
  • bors (ízlés szerint)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

A krumplit főzzük meg héjában:

  • A krumplit alaposan mossuk meg (az esetleges csírákat szedjük le), s tegyük bele egy közepes lábosba.
  • Adjunk hozzá 2-3 evőkanál sót, és annyi vizet, hogy alaposan elfedje.
  • Forraljuk fel a vizet a krumplival, majd a hőt visszavéve főzzük meg a krumplit 15 perc alatt.
  • Ha a villa már könnyen beleszúrható a krumpliba, öntsük le a krumpliról a vizet, s villára szúrva még melegen hámozzuk meg.

A saláta összeállítása

  • Míg a krumpli fő, a hagymát is meghámozzuk, és karikára felszeleteljük.
  • A vizet, a cukrot és az ecetet elkeverjük egymással.
    Kóstoljuk meg, s ha túl savanyúnak érezzük, egy kevés cukorral még lágyíthatunk az ecetes lé ízén.
  • Egy tálba tegyük a krumplit, rá a hagymát, hozzá kevés sót és borsot, plusz annyi ecetes lét, hogy rendesen az egészet elfedje.
  • Óvatosan forgassuk össze az egészet, ügyelve arra, hogy a krumpli ne törjön össze.
    (ha túl nagyoknak érezzük a krumpli darabjait, érdemes őket két-három fele szétvágni.)
  • Az ecetes krumplisaláta tetejére tehetünk pár szál snidlinget vagy egy-két petrezselymet.
  • Végül az egészet tegyük hűtőbe 2-3 órára, hogy az ízek összeérjenek.
A recept jellemzői egészséges ételek, gluténmentes, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vega receptek

Gyakorlatias tanácsok az ecetes krumplisaláta elkészítéséhez

Az igazán jó ecetes krumplisaláta megfelelően kiválasztott krumplinál kezdődik. Mindenképpen salátakrumplit használjunk: somogyi sárgakifli, Agata vagy Cherie. Ezeket szokás mostanában „A” jelzésű, saláta krumpliként forgalomba hozni.

A második pont a hagyma kiválasztása. A sima vöröshagyma is megteszi, habár annak csípős jellegét az ecet ki fogja emelni. Ha fehér héjú saláta hagymát használunk, azzal az eredmény sokkal lágyabb lesz.

A lilahagyma viszont még a vörös hagymánál is csípősebb tud lenni egy erősen ecetes lében, amit jobb elkerülni. Ha több(féle) vagy karakteresebb ízű hagymát szeretnénk felhasználni a krumplisalátához, érdemesebb a hagymás krumplisaláta receptjét megnézni, melynek az ecetes öntete kevésbé erős.

A harmadik változtatható elem az ecet. Ha nincs más, a sima háztartási ecettel is fonom lesz. De ha szeretjük és van otthon, nyugodtan kipróbálhatjuk borecettel, gyümölcsecettel, vagy valamilyen különlegesebb ecetfajtával.

 

A sóval érdemes óvatosan bánni, mert a túl sok só, túlzottan kiemelheti az ecet ízét, amit utána már cukorral sem nagyon lehet elnyomni úgy, hogy ne legyen a saláta íze sziruposan édes.

Ha az ecetes krumplisalátát köretként szeretnénk felszolgálni, érdemes a levét alaposan lecsurgatni, mielőtt a tányérra helyezzük. Különben az ecetes salátalé el fogja áztatni a tányéron lévő többi ételt.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a ecetes krumplisalátát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a ecetes krumplisalátához!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating