Hagymás tört krumpli

Hagymás tört krumpli receptje főzőkrumplival, hagymával, zsírral, egy-két fűszerrel, az elkészítés részletes leírásával.

Melyet elkészíteni nagyon egyszerű, de számtalan variációja létezik, attól függően, hogyan változtatjuk a hozzávalókat.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a hagymás tört krumplit. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

hagymás tört krumpli

Hagymás tört krumpli recept

A krumplit megmossuk, meghámozzuk, 1-2 centis kockákra összevágjuk.
Ezután enyhén sós vízben a krumplit puhára főzzük, majd leszűrjük.
Amíg a krumpli megfő, a hagymát megtisztítjuk, s apróra összevágjuk.
Amikor a krumplit leszűrtük, egy serpenyőben megolvasztjuk a zsírt, majd a felaprított hagymát megsütjük rajta, amíg szép színt kap.
Majd hozzáadjuk a főtt krumplit, majd megszórjuk az őrölt borssal és ízlés szerint sóval. 
Ezután a krumplit beleforgatjuk a hagymás zsírba, majd egy krumplinyomóval beletőrjük a krumplit a zsírba.
Ha túl száraznak találjuk, akkor teszünk alá még egy kevés zsiradékot.
A hagymás tört krumpli hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 30 perc
Fogás Köretek, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos
  • nagyobb serpenyő
  • krumplinyomó

A recept hozzávalói
  

  • 60 dkg krumpli
  • liter víz
  • 1 evőkanál (csapot)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 10 dkg zsír (lehet pecsenyezsír is)
  • őrölt fekete bors (ízlés szerint)
  • pirospaprika (ízlés szerint)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A krumplit megmossuk, meghámozzuk, s 1-2 centis kockákra összevágjuk.
  • Az összevágott krumplit egy kisebb lábosba tesszük, felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, megsózzuk, s bő negyed óra alatt megfőzzük.
    Ha levét forrja, menet közben a vizet pótoljuk.
  • Amíg a krumpli megfő, a hagymát megtisztítjuk, s apróra összevágjuk.
  • Amikor a krumplit leszűrtük, egy serpenyőben megolvasztjuk a zsírt.
    A zsírhoz hozzáadjuk a felaprított hagymát, s aranybarnára sütjük.
  • Amikor a hagyma megpirult, hozzáadjuk a főtt krumplit, megszórjuk kevés őrölt borssal és ízlés szerint sóval.
    Majd az egészet jól összekeverjük.
  • Végül az egészet egy krumplinyomóval jól összetőrjük, míg az egésznek nem lesz egy picit pépes állaga.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek s tanácsok a hagymás tört krumpli elkészítéséhez

A hagymás tört krumpli elkészítése során több olyan apróság is van, amire mindenképpen érdemes odafigyelni.

A legfontosabb, hogy mindenképpen főzni való krumplit használjunk a hagymás tört krumpli elkészítéséhez. A kereskedelmi forgalomba ezek a „B” jelű krumplik. Ide tartozik például a rózsa krumpli, a Pannónia, a desirée … krumpli fajták (a piros színnel írt krumplifajták mind jók a csatolt képen)

A második pont, hogy igyekezzünk a krumplit lehetőleg egyforma nagyságúra vágni.

  • Ha túlságosan eltérnek a krumplik mérete, akkor a kisebb darabok ugyan könnyen megfőnek, de ugyan annyi idő alatt a nagyok közepe kemény (és nyers) marad.
  • Vagy ha túlfőzzük a krumplit, hogy a nagyobb darabok belseje is megpuhuljon, akkor a kisebbek fognak szétfőni, ami szintén nem túl gusztusos.

A krumpli pucoláson is sok múlhat. A zöldes és a fekete részeket mindenképpen vágjuk ki, mert az egész főtt krumplit képesek ezen részek tönkre tenni (megkeseríteni).

 

S a főzés során a sót ne sajnáljuk. Bátran tegyünk belőle a krumpli főzővízébe, mert a krumpli sok sót képes felvenni úgy, hogy maga nem válik ehetetlenül sóssá.

Hagymás tört krumpli változatosan

A hagymás tört krumpli íze nagyon változó lehet. Lehet az íze egészen lágy, s lehet akár nagyon kerekteres is.

Ami sokat tud a tört krumpli ízvilágán formálni, az a bors mennyisége. Ha nem szeretjük a borsos ízeket, akár el is hagyhatjuk belőle.

De kipróbálhatjuk a hagymás tört krumplit kevés őrölt tarkaborssal vagy fehérborssal.

 

Ha lágyabb ízvilágot szeretnénk varázsolni a hagymás tört krumplinak, arra több lehetőség van.

  • Használhatunk vajat a hagyma megpirításához.
  • Vagy a a hagymát meg is dinszteljük, kevés vizet hozzáadva a zsírhoz.
  • S az is lehetséges, hogy zsír helyett valamilyen olajat (napraforgó-, kókusz-, repce- esetleg szezámolajat) használun a hagyma megpirításához.

Ha inkább karakteres ízvilágot szeretnénk adni a hagymás tört krumplinak, arra is van pár módszer.

  • Használhatunk valami karakteresebb zsírt (kacsa, liba) a hagyma megpirításához.
  • Vagy felhasználhatjuk a sült húsok pecsenyezsírját is.
    Abba beleforgatva és abban összetörve a főtt krumplit csinálhatunk egy hamis hagymás tört krumplit.
  • Attól is karakteresebbé tehetjük a hagymás tört krumplit, ha a hagymát egészen keményre pirítjuk.
  • Vagy a hagyma megsütése végén az egészet megszórjuk kevés pirospaprikával.
    Amitől gyakorlatilag egy olyan masszát kapunk, melynek fele lehet köret, a másik fel pedig egy finom krumplistészta alapja.

Az elkészült hagymás tört krumpli nagyszerű körete lehet egy Holstein szelethez, egy sült tarjához vagy akár egy kacsasülthöz is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a hagymás tört krumplit, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a hagymás tört krumplihoz!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating