Hagymás tört krumpli receptje főzőkrumplival, hagymával, zsírral, egy-két fűszerrel, az elkészítés részletes leírásával.
Melyet elkészíteni nagyon egyszerű, de számtalan variációja létezik, attól függően, hogyan változtatjuk a hozzávalókat.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a hagymás tört krumplit. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Hagymás tört krumpli recept
Eszközök
- 2 literes lábos
- nagyobb serpenyő
- krumplinyomó
A recept hozzávalói
- 60 dkg krumpli
- 1½ liter víz
- 1 evőkanál só (csapot)
- 1 fej vöröshagyma
- 10 dkg zsír (lehet pecsenyezsír is)
- őrölt fekete bors (ízlés szerint)
- pirospaprika (ízlés szerint)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A krumplit megmossuk, meghámozzuk, s 1-2 centis kockákra összevágjuk.
- Az összevágott krumplit egy kisebb lábosba tesszük, felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, megsózzuk, s bő negyed óra alatt megfőzzük.Ha levét forrja, menet közben a vizet pótoljuk.
- Amíg a krumpli megfő, a hagymát megtisztítjuk, s apróra összevágjuk.
- Amikor a krumplit leszűrtük, egy serpenyőben megolvasztjuk a zsírt.A zsírhoz hozzáadjuk a felaprított hagymát, s aranybarnára sütjük.
- Amikor a hagyma megpirult, hozzáadjuk a főtt krumplit, megszórjuk kevés őrölt borssal és ízlés szerint sóval.Majd az egészet jól összekeverjük.
- Végül az egészet egy krumplinyomóval jól összetőrjük, míg az egésznek nem lesz egy picit pépes állaga.
Tippek s tanácsok a hagymás tört krumpli elkészítéséhez
A hagymás tört krumpli elkészítése során több olyan apróság is van, amire mindenképpen érdemes odafigyelni.
A legfontosabb, hogy mindenképpen főzni való krumplit használjunk a hagymás tört krumpli elkészítéséhez. A kereskedelmi forgalomba ezek a „B” jelű krumplik. Ide tartozik például a rózsa krumpli, a Pannónia, a desirée … krumpli fajták (a piros színnel írt krumplifajták mind jók a csatolt képen)
A második pont, hogy igyekezzünk a krumplit lehetőleg egyforma nagyságúra vágni.
- Ha túlságosan eltérnek a krumplik mérete, akkor a kisebb darabok ugyan könnyen megfőnek, de ugyan annyi idő alatt a nagyok közepe kemény (és nyers) marad.
- Vagy ha túlfőzzük a krumplit, hogy a nagyobb darabok belseje is megpuhuljon, akkor a kisebbek fognak szétfőni, ami szintén nem túl gusztusos.
A krumpli pucoláson is sok múlhat. A zöldes és a fekete részeket mindenképpen vágjuk ki, mert az egész főtt krumplit képesek ezen részek tönkre tenni (megkeseríteni).
S a főzés során a sót ne sajnáljuk. Bátran tegyünk belőle a krumpli főzővízébe, mert a krumpli sok sót képes felvenni úgy, hogy maga nem válik ehetetlenül sóssá.
Hagymás tört krumpli változatosan
A hagymás tört krumpli íze nagyon változó lehet. Lehet az íze egészen lágy, s lehet akár nagyon kerekteres is.
Ami sokat tud a tört krumpli ízvilágán formálni, az a bors mennyisége. Ha nem szeretjük a borsos ízeket, akár el is hagyhatjuk belőle.
De kipróbálhatjuk a hagymás tört krumplit kevés őrölt tarkaborssal vagy fehérborssal.
Ha lágyabb ízvilágot szeretnénk varázsolni a hagymás tört krumplinak, arra több lehetőség van.
- Használhatunk vajat a hagyma megpirításához.
- Vagy a a hagymát meg is dinszteljük, kevés vizet hozzáadva a zsírhoz.
- S az is lehetséges, hogy zsír helyett valamilyen olajat (napraforgó-, kókusz-, repce- esetleg szezámolajat) használun a hagyma megpirításához.
Ha inkább karakteres ízvilágot szeretnénk adni a hagymás tört krumplinak, arra is van pár módszer.
- Használhatunk valami karakteresebb zsírt (kacsa, liba) a hagyma megpirításához.
- Vagy felhasználhatjuk a sült húsok pecsenyezsírját is.
Abba beleforgatva és abban összetörve a főtt krumplit csinálhatunk egy hamis hagymás tört krumplit. - Attól is karakteresebbé tehetjük a hagymás tört krumplit, ha a hagymát egészen keményre pirítjuk.
- Vagy a hagyma megsütése végén az egészet megszórjuk kevés pirospaprikával.
Amitől gyakorlatilag egy olyan masszát kapunk, melynek fele lehet köret, a másik fel pedig egy finom krumplistészta alapja.
Az elkészült hagymás tört krumpli nagyszerű körete lehet egy Holstein szelethez, egy sült tarjához vagy akár egy kacsasülthöz is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a hagymás tört krumplit, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.