Fűszeres tepsis krumpli recept köretnek finom burgonyából, fűszeres olajjal meglocsolva, jól átsütve, az elkészítés részletes leírásával.
Mely nagyszerű körete a különböző sülteknek, de hagymával s fokhagymával egybesütve önmagában is nagyszerű egytálétel.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a tepsis krumplit. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Tepsis krumpli receptje
Eszközök
- 2 literes lábos
- egy kisebb tál
- Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai
A recept hozzávalói
- 60-70 dkg krumpli
- 1½ lietr víz
- 1 evőkanál só
- 2 dl olaj (napraforgó, olíva, kókusz)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csipet só
- 1 csipet őrölt fekete bors
- 1 csipet fűszerpaprika
Az elkészítés lépései (részletesen)
- Mossuk meg, s hámozzuk meg a krumplit, és vágjuk nagyobb (vastagabb) darabokra.
- A feltarabolt krumplit sós vízben főzzük elő 8-10 percig, majd szűrjük le.
- Amíg a krumpli megfő, kapcsoljuk be a sütőt is, hogy előmelegedjen 200 fokra.
- A fokhagyma gerezdeket pucoljuk meg, s egy fokhagymanyomón törjük át.
- Az áttőrt fokhagymát egy kisebb tálba téve keverjük össze az olajjal, a sóval, a borssal, és kevés fűszerpaprikával.
- Amikor a krumpli eleget főtt, szűrjük le, s párszor megrázva csepegtessük le alaposan.
- Majd tegyük a krumpli egy magas falú tepsibe (vagy jénaiba), s az előkészített keveréket adjuk hozzá.S keverhetjük át az egészet, hogy a krumpli minden részére kerüljön a fűszeres olajból.
- Az előmelegített sütőben 20-30 percig süssük a krumplit, míg meg nem pirul egy picit, 2-3 alkalommal átforgatva azt.
Tippek s tanácsok a tepsis krumpli elkészítéséhez
A tepsis krumpli alapja a jól megválasztott krumpli.
- A legjobb, ha ‘A’ jelű krumplit használunk, mert a belső krémesebb ízvilága és a külső pír nagyszerűen kiegészíti a fűszeres olaj ízvilágát.
- Ha csak sütni való ‘C’ jelű krumplink van otthon, azt ne főzzük elő, mert könnyen szétfőhet. Azt inkább süssük másfél-kétszer annyi ideig, 2-3 gerezd fokhagymát pluszban hozzá téve.
Sőt, akár magában is meg lehet sütni az ilyen krumplikat. Pont úgy, mint a héjában sült krumplit, nagyobb darabokra vágva.
Ami fontos, ha olíva olajat szeretnénk használni a krumpli alá zsiradékként, mindenképpen főző olajat használjunk, s ne extra szűz olívaolajat. Mert az extraszűz olívaolaj nem bírja a 200 fokos hűmérsékletet.
Ha inkább a magyaros ízvilágot szeretjük, a tepsis krumplit elkészíthetjük akár zsírral is.
Sőt, akár azt is megtehetjük, hogy apróra vágott angolszalonnát egy kisebb serpenyőben elősütjük félig, s ahhoz adjuk hozzá az áttőrt fokhagymát és a fűszereket.
Ha szeretjük a sült hagyma ízét, a tepsis krumplihoz 1-2 fej vöröshagymát nagyobb darabokra összevágva hozzáadhatunk. Egy extra ízt fog neki adni.
Sőt, akár egy-két paprikát is felkockázhatunk, s azt is a krumpli közé keverhetjük. Ami télen inkább kalifornia vagy kápia paprika legyen, mert a legtöbb fóliás TV paprikának nincs igazán karakteres íze.
A tepsis krumpli, ha adunk hozzá még egy szál kolbászt felkarikázva, önmagában is egy nagyszerű egytálétel. De nagyszerű köret lehet a különböző sültekhez is.
Például nagyszerűen passzol a hagymás rostélyoshoz, a baconbe tekert csirkemellhez vagy akár a sült szűzérméhez is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a tepsis krumplit, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.