Tepsis krumpli

Fűszeres tepsis krumpli recept köretnek finom burgonyából, fűszeres olajjal meglocsolva, jól átsütve, az elkészítés részletes leírásával.

Mely nagyszerű körete a különböző sülteknek, de hagymával s fokhagymával egybesütve önmagában is nagyszerű egytálétel.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a tepsis krumplit. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

tepsis krumpli

Tepsis krumpli receptje

Hámozzuk meg a krumplit, és vágjuk nagyobb (vastagabb) darabokra.
A feltarabolt krumplit sós vízben főzzük elő 8-10 percig, majd szűrjük le.
Amíg a sütőt előmelegítjük, tegyük a krumpli egy magas falú tepsibe.
Keverjük össze az olajat sóval, borssal, áttőrt fokhagymával és kevés fűszerpaprikával, majd locsoljuk meg vele a krumplit.
Az előmelegített sütőben hagyjuk, hogy a krumpli átsüljön, 2-3 alkalommal átforgatva azt.
Az elkészült tepsis krumplit még frissen (melegen) tálaljuk
A tepsis krumpli hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 10 perc
Sütési idő 30 perc
Összes idő 50 perc
Fogás Köretek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos
  • egy kisebb tál
  • Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai

A recept hozzávalói
  

  • 60-70 dkg krumpli
  • lietr víz
  • 1 evőkanál
  • 2 dl olaj (napraforgó, olíva, kókusz)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet
  • 1 csipet őrölt fekete bors
  • 1 csipet fűszerpaprika

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • Mossuk meg, s hámozzuk meg a krumplit, és vágjuk nagyobb (vastagabb) darabokra.
  • A feltarabolt krumplit sós vízben főzzük elő 8-10 percig, majd szűrjük le.
  • Amíg a krumpli megfő, kapcsoljuk be a sütőt is, hogy előmelegedjen 200 fokra.
  • A fokhagyma gerezdeket pucoljuk meg, s egy fokhagymanyomón törjük át.
  • Az áttőrt fokhagymát egy kisebb tálba téve keverjük össze az olajjal, a sóval, a borssal, és kevés fűszerpaprikával.
  • Amikor a krumpli eleget főtt, szűrjük le, s párszor megrázva csepegtessük le alaposan.
  • Majd tegyük a krumpli egy magas falú tepsibe (vagy jénaiba), s az előkészített keveréket adjuk hozzá.
    S keverhetjük át az egészet, hogy a krumpli minden részére kerüljön a fűszeres olajból.
  • Az előmelegített sütőben 20-30 percig süssük a krumplit, míg meg nem pirul egy picit, 2-3 alkalommal átforgatva azt.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek s tanácsok a tepsis krumpli elkészítéséhez

A tepsis krumpli alapja a jól megválasztott krumpli.

  • A legjobb, ha ‘A’ jelű krumplit használunk, mert a belső krémesebb ízvilága és a külső pír nagyszerűen kiegészíti a fűszeres olaj ízvilágát.
  • Ha csak sütni való ‘C’ jelű krumplink van otthon, azt ne főzzük elő, mert könnyen szétfőhet. Azt inkább süssük másfél-kétszer annyi ideig, 2-3 gerezd fokhagymát pluszban hozzá téve.
    Sőt, akár magában is meg lehet sütni az ilyen krumplikat. Pont úgy, mint a héjában sült krumplit, nagyobb darabokra vágva.

Ami fontos, ha olíva olajat szeretnénk használni a krumpli alá zsiradékként, mindenképpen főző olajat használjunk, s ne extra szűz olívaolajat. Mert az extraszűz olívaolaj nem bírja a 200 fokos hűmérsékletet.

Ha inkább a magyaros ízvilágot szeretjük, a tepsis krumplit elkészíthetjük akár zsírral is.

Sőt, akár azt is megtehetjük, hogy apróra vágott angolszalonnát egy kisebb serpenyőben elősütjük félig, s ahhoz adjuk hozzá az áttőrt fokhagymát és a fűszereket.

 

Ha szeretjük a sült hagyma ízét, a tepsis krumplihoz 1-2 fej vöröshagymát nagyobb darabokra összevágva hozzáadhatunk. Egy extra ízt fog neki adni.

Sőt, akár egy-két paprikát is felkockázhatunk, s azt is a krumpli közé keverhetjük. Ami télen inkább kalifornia vagy kápia paprika legyen, mert a legtöbb fóliás TV paprikának nincs igazán karakteres íze.

A tepsis krumpli, ha adunk hozzá még egy szál kolbászt felkarikázva, önmagában is egy nagyszerű egytálétel. De nagyszerű köret lehet a különböző sültekhez is.

Például nagyszerűen passzol a hagymás rostélyoshoz, a baconbe tekert csirkemellhez vagy akár a sült szűzérméhez is.

 

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a tepsis krumplit, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a tepsis krumplihoz!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating