Zöldborsóleves

A zöldborsóleves receptje hagymával, sárgarépával, fehérrépával és petrezselyemmel, az elkészítés részletes leírásával.

Mely egy könnyed és finom leves, s az év bármely részében feltölthet bennünket friss és üde érzésekkel.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a zöldborsólevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

zöldborsóleves

Zöldborsóleves recept

A zöldborsóleveshez először megtisztítjuk a hagymát, a zöldborsót, a sárgarépát, a fehérrépát.
Majd a sárgarépát és a fehérrépát alaposan összevágjuk (karikára vagy kockára).
Bő 1 liter vízben a zöldségeket 20 perc alatt megfőzzük, majd a levest paprikásan berántjuk.
A végén levesbetéttel tesszük hozzá, s petrezselyemzölddel ízesítjük.
A zöldborsóleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 30 perc
Összes idő 40 perc
Fogás Levesek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék

A recept hozzávalói
  

  • 1 kg zöldborsó (hüvelyes)
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 fej hagyma
  • 1 leveskocka
  • 1 liter víz

Rántás készítéséhez

  • 2 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír, olívaolaj vagy kókuszolaj is)
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 kiskanál fűszerpaprika
  • bors

Tálaláshoz:

  • 4-5 dkg száraztészta
  • 1 csokor petrezselyem

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • Ha hüvelyes zöldborsóból indulunk ki, akkor a borsót kifejtjük.
    Ha fagyasztott zöldborsóból indulunk ki, akkor forró vízzel azt felengedjük.
  • A vöröshagymát megpucoljuk, és apró kockákra vágjuk.
  • A sárgarépát és a fehérrépát megpucoljuk, és apróra felaprítjuk (karikára vagy kockákra).
  • A megpucolt hozzávalókat beletesszük egy lábosba, és felöntjük annyi vízzel, hogy a zöldségeket elfedje.
    Sót vagy leveskockát adunk hozzá, és felforraljuk.
  • Amikor a víz felforrt, a tűzhelyet takarékra vesszük, s a víz lassú forrása közben a zöldségeket megfőzzük.

A zöldborsóleves berántása

  • Amikor a zöldségek már 20 perce főnek, olajon (vagy zsíron) egy kisebb serpenyőben, kis lángon elkezdjük a lisztet megpirítani folyamatos kevergetés közben.
  • Amikor a liszt elkezd barnulni, lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a fűszerpaprikát.
    Alaposan elkeverjük a paprikát a lisztben, hogy alaposan megpiruljon
  • Majd egy mozdulattal hozzáadunk egy merőkanálnyi főzőlevet az rántáshoz (hogy oda ne kapjon), s alaposan elkeverjük az egészet.
  • Végül az egész rántást hozzáadjuk a zöldborsóleveshez.
  • A megfőtt levest frissen felaprított petrezselyemzölddel megszórjuk, s 10 perc után tálaljuk
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsmentes ételek, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a zöldborsóleves elkészítéséhez

A zöldborsóleves friss borsóból igazán finom. Főleg akkor, ha a piacon sikerül cukorborsót venni, mely szinte mézédes.

Ha nyáron sikerül zsenge zöldborsót kapni a piacon, a megpucolt zöldborsó héjából 10-15 hüvelyt nyugodtan belefőzhetünk a levesbe. Sokkal intenzívebb lesz tőle a zöldborsóleves íze. S a végén a héjat ugyanúgy ki tudjuk majd venni, mint ahogy a babérlevelet is ki szoktuk venni a levesből.

 

Ha egy picit különlegesebb ízt is szeretnénk belecsempészni a zöldborsólevesbe, a sárgarépa és a fehérrépa helyett tehetünk bele paszternákot is.

Ha szoktunk alaplét használni, vagy van maradék húsleves lé, nyugodtan megfőzhetjük a leves avval is. Ha húsleves lét használunk, azt hígítsuk fel kétszeresére, hogy a levesben ne a húsleves íze domináljon, hanem a zöldborsóé és a többi zöldségé.

Tipp: Telente nagyszerű választás a levest fagyasztott zöldborsóból, vagy zöldborsó konzervből elkészíteni. Ilyen esetben fél kiló zöldborsóból induljunk ki, mert a héjának a tömege ilyenkor már nem lesz jelen a kiindulási mennyiségnél.

A konzerv levét érdemes beletenni a levesbe, mivel a konzerv leve édes, intenzív zöldborsó ízű.

 

További változatosságot adhat ennek a levesnek, ha kevés majoránnát, kakukkfüvet vagy bazsalikomod adunk hozzá az elején.

A levesbe apró kockát, csipetkét, csigatésztát, cérnametéltet, nokedlit, gyufatésztát vagy eperlevelet is belefőzhetünk, amivel még egy ízzel gazdagíthatjuk a zöldborsólevest.

Ha intenzívebb zöldborsó ízre vágyunk, kipróbálhatjuk a zöldborsókrémlevest is, melyben a zöldborsó mellett csak kevés vajon pirított (dinsztelt) hagyma és fokhagyma van.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a zöldborsólevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a zöldborsóleveshez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating