A zöldborsóleveshez először megtisztítjuk a hagymát, a zöldborsót, a sárgarépát, a fehérrépát.Majd a sárgarépát és a fehérrépát alaposan összevágjuk (karikára vagy kockára).Bő 1 liter vízben a zöldségeket 20 perc alatt megfőzzük, majd a levest paprikásan berántjuk.A végén levesbetéttel tesszük hozzá, s petrezselyemzölddel ízesítjük. A zöldborsóleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
2evőkanálnapraforgóolaj(lehet zsír, olívaolaj vagy kókuszolaj is)
1evőkanálfinomliszt
1kiskanálfűszerpaprika
só
bors
Tálaláshoz:
4-5 dkgszáraztészta
1csokorpetrezselyem
Az elkészítés lépései (részletesen)
Ha hüvelyes zöldborsóból indulunk ki, akkor a borsót kifejtjük.Ha fagyasztott zöldborsóból indulunk ki, akkor forró vízzel azt felengedjük.
A vöröshagymát megpucoljuk, és apró kockákra vágjuk.
A sárgarépát és a fehérrépát megpucoljuk, és apróra felaprítjuk (karikára vagy kockákra).
A megpucolt hozzávalókat beletesszük egy lábosba, és felöntjük annyi vízzel, hogy a zöldségeket elfedje.Sót vagy leveskockát adunk hozzá, és felforraljuk.
Amikor a víz felforrt, a tűzhelyet takarékra vesszük, s a víz lassú forrása közben a zöldségeket megfőzzük.
A zöldborsóleves berántása
Amikor a zöldségek már 20 perce főnek, olajon (vagy zsíron) egy kisebb serpenyőben, kis lángon elkezdjük a lisztet megpirítani folyamatos kevergetés közben.
Amikor a liszt elkezd barnulni, lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a fűszerpaprikát.Alaposan elkeverjük a paprikát a lisztben, hogy alaposan megpiruljon
Majd egy mozdulattal hozzáadunk egy merőkanálnyi főzőlevet az rántáshoz (hogy oda ne kapjon), s alaposan elkeverjük az egészet.
Végül az egész rántást hozzáadjuk a zöldborsóleveshez.
A megfőtt levest frissen felaprított petrezselyemzölddel megszórjuk, s 10 perc után tálaljuk
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsmentes ételek, vacsoraötletek