A borsos tokány recept szalonnával, paradicsommal, paprikával, sóval, borssal, majoránnával, az elkészítés részletes leírásával.
Ugyan ma már a magyar konyhát szinte el sem lehet képzelni hagyma és fűszerpaprika használata nélkül, de pont ezen összetevők hiánya adja a borsos tokánynak a különlegességét.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Borsos tokány recept
Eszközök
- 2 literes fazék
A recept hozzávalói
- 25 dkg sertéshús (comb vagy lapocka)
- 15 dkg kolozsvári szalonna
- 2 darab paradicsom (közepes)
- 2 darab TV paprika (közepes)
- ½ liter víz
- 1 evőkanál finomliszt (csapott)
- só (ízlés szerint)
- bors (ízlés szerint)
- majoránna (ízlés szerint)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A kolozsvári szalonnát (pácolt, füstölt húsos szalonnát) apró darabokra felszeljük.
- A húst ujjnyi csíkokra vágjuk fel a rostjaira merőlegesen (ezt nevezik tokányra vágásnak).
- A paprikát és a paradicsomot megmossuk. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsomot a szár végénél félbevágjuk, s a kocsányhoz kapcsolódó fehér (ízetlen) részt kivágjuk. Majd az egészet apróra összevágjuk.
- A felaprított szalonnát beletesszük a fazékba, s közepes lángon kisütjük a zsírját.
- Amikor a szalonna elkezd pörcösödni, hozzáadjuk a felaprított TV paprikát, a paradicsomot és a csíkokra vágott combot. Hagyjuk, hogy egy kicsit levet eresszen.
- Amikor levet eresztett, hozzáadunk annyi vizet, hogy az egészet rendesen ellepje. S legalább háromnegyed óráig főzzük, amíg a levét elfövi.
- Amikor a a hús megpuhult megszórjuk liszttel, átkavarjuk az egészet, hogy az egész pár perc alatt besűrűsödjön.
Tippek és tanácsok a borsos tokány elkészítéséhez
A borsos tokány egy ősi magyar étel. A huszadik századi konyhát eluraló fűszerpaprikát és pirított hagymát még hírből sem ismeri.
Lehet ugyan az elején beletenni a kisütött szalonnába hagymát, majd mikor üvegesre pirult rá tenni a fűszerpaprikát, s abban picit megpirítani a húst, de annak ízvilága a mai pörkölthöz fog hasonlítani, s nem az eredeti borsos tokányra.
Tipp: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt, avval is könnyedén be fog sűrűsödni.
Egyébként ez a recept egy alaprecept. Nem csak sertéscombból készíthető el, hanem szinte bármilyen húsból.
Ha a csirkecombból vagy csirkemellből készítjük, akár fél óra alatt is elkészülhet. De a marhahúsból vagy vadhúsból készült változata simán 2-3 órát is fő, mire rendesen megpuhul.
Tipp2: Ha igényesebben szeretnénk elkészíteni a borsos tokányt, akkor a paradicsomot meg is hámozhatjuk a feldarabolás előtt.
Amihez egy kisebb lábosban forraljunk fel vizet, s a paradicsomokat tegyük bele kisebb adagokban a már forró (lobogó) vízbe 10-15 másodpercre (mondjuk egy szűrővel). Majd a forró vízből kivett paradicsom héját egy kisebb késsel könnyedén leszedjük a paradicsom húsáról.
Az elkészült tokányt tálalhatjuk rizzsel, rizibizivel, nokedlivel, főtt krumplival, sült krumplival, esetleg tarhonyával vagy akár bulgurral is.
De ehetjük kifőtt tésztával is, ami lehet kagylótészta, szélesmetélt, csigatészta, szarvacska, fusilli, penne vagy akár farfalle is.
Érdekesség: A borsós tokány könnyen összetéveszthető a (zöld)borsós tokánnyal. A névben ugyan csak egy ékezet a különbség, de ízben óriási, mert a zöldborsó jellegzetes édes íze nagyon megváltoztatja a tokány karakterét.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a borsos tokányt, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.