Borsos tokány

A borsos tokány a csíkokra vágott hús, a megpirított szalonna és a jellegzetes (fűszeres) szaft találkozásaként írhatjuk le a legkönnyebben.

Ma már a magyar konyhát ugyan sokan el sem tudják képzelni hagyma és fűszerpaprika használata nélkül, de pont ezen összetevők hiánya adja ennek az ételnek az egyedi, különleges ízét.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a borsos tokányt, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

 

borsos tokány

Borsos tokány recept

A borsos tokány elkészítése viszonylag egyszerű.
A szalonnából kisütjük a zsírt, hozzátesszük a feldarabolt paradicsomot, a TV paprikát, és a húst.
Sóval, borssal és majoránnával ízesítjük, s annyi vizet adunk hozzá, hogy a húst rendesen ellepje. Közepes tűzön legalább háromnegyed órát hagyjuk puhulni.
A végén egy kis lisztet szórunk rá, hogy a szaftja besűrűsödjön.
Előkészítési idő 10 min
Főzés idő 50 min
Összes idő 1 ó
Fogás Egytálételek, Főétel, Pörkölt
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék

A recept hozzávalói
  

  • 25 dkg sertéshús (comb vagy lapocka)
  • 15 dkg kolozsvári szalonna
  • 2 darab paradicsom (közepes)
  • 2 darab TV paprika (közepes)
  • ½ liter víz
  • 1 evőkanál finomliszt (csapott)
  • (ízlés szerint)
  • bors (ízlés szerint)
  • majoránna (ízlés szerint)

Az elkészítés lépései
 

  • A kolozsvári szalonnát (pácolt, füstölt húsos szalonnát) apró darabokra felszeljük.
  • A húst ujjnyi csíkokra vágjuk fel a rostjaira merőlegesen (ezt nevezik tokányra vágásnak)
  • A paradicsomot és a paprikát is megmossuk, a TV paprikát kicsumázzuk, s mind a kettőt apróra felvágjuk.
  • A felaprított szalonnát beletesszük a fazékba, s közepes lángon kisütjük a zsírját.
  • Amikor a szalonna elkezd pörcösödni, hozzáadjuk a felaprított TV paprikát, a paradicsomot és a csíkokra vágott combot. Hagyjuk, hogy egy kicsit levet eresszen.
  • Amikor levet eresztett, hozzáadunk annyi vizet, hogy az egészet rendesen ellepje.
    S legalább háromnegyed óráig főzzük, amíg a levét elfővi.
  • Amikor a a hús megpuhult megszórjuk liszttel, átkavarjuk az egészet, hogy az egész pár perc alatt besűrűsödjön.
  • Nokedlivel, kifőtt tésztával, esetleg krumplival vagy rizzsel tálaljuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsos ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a borsos tokány elkészítéséhez

A borsos tokány egy ősi magyar étel. A huszadik századi konyhát eluraló fűszerpaprikát és pirított hagymát még hírből sem ismeri.

Lehet ugyan az elején beletenni a kisütött szalonnába hagymát, majd mikor üvegesre pirult rá tenni a fűszerpaprikát, s abban picit megpirítani a húst, de annak ízvilága a mai pörkölthöz fog hasonlítani, s nem az eredeti tokányra.

Tipp: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt, avval is könnyedén be fog sűrűsödni.

Egyébként ez a recept egy alaprecept. Nem csak sertéscombból készíthető el, hanem szinte bármilyen húsból.

 

Ha a csirkecombból vagy csirkemellből készítjük, akár  fél óra alatt is elkészülhet. De a marhahúsból vagy vadhúsból készült változata simán 2-3 órát is fő, mire rendesen megpuhul.

Érdekesség: A borsós tokány könnyen összetéveszthető a (zöld)borsós tokánnyal. A névben ugyan csak egy ékezet a különbség, de ízben óriási, mert a zöldborsó jellegzetes édes íze nagyon megváltoztatja a tokány karakterét.

Jó étvágyat a borsos tokányhoz!

Tipp: A chef ajánlata

Ismerje meg Magyarország legnépszerűbb ételeit, részletes leírásokkal, pontos bevásárlőlistával, sok hasznos és praktikus tippel s tanáccsal. --->

Címke , , , , , , , , , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating