Zöldborsós csirkemell tokány

Zöldborsós csirkemell tokány receptje paprikával, paradicsommal, petrezselyemmel, az elkészítés részletes leírásával.

Mivel a csirkemell és a borsó édes ízére kerül ebben az ételben a hangsúly, ezért nem készítünk hozzá egy karakteres hagymás-fűszerpaprikás pörkölt alapot. Hanem hagyjuk a fő összetevők ízét érvényesülni.

Ennek mentén megnézzük először, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a zöldborsós tokányt csirkemellből. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet még ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

zöldborsos csirkemell tokány

Zöldborsós csirkemell tokány recept

A csirkemellet csíkokra (tokányra) vágjuk, a borsót kifejtjük (ha friss borsóból indulunk ki), illetve felengedjük, ha a fagyasztóból vesszük ki.
A paradicsomot és a paprikát is megmossuk és felaprítjuk.
A csíkokra vágott csirkemellet zsiradékon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát. Ezután felengedjük az egészet vízzel, s hozzáadjuk a petrezselymet.
Amikor a csirkehús megpuhult, hozzáadjuk a zöldborsót, azt is megfőzzük, s már tálalhatjuk is a zöldborsós csirkemell tokányt.
A zöldborsós csirkemell tokány hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 1 óra
Összes idő 1 óra 20 perc
Fogás Egytálételek, Főétel, Pörkölt
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos

A recept hozzávalói
  

  • ½ kg csirkemell filé
  • 30 dkg zöldborsó (kifejtve)
  • 2 közepes TV paprika
  • 1 közepes paradicsom
  • 2 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír vagy olívaolaj is)
  • (ízlés szerint)
  • bors (ízlés szerint)
  • petrezselyem (ízlés szerint)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A csirkemellet ujjnyi csíkokra (s nem kockára) vágjuk fel a rostjaira merőlegesen (ezt nevezik tokányra vágásnak).
  • A paprikát és a paradicsomot megmossuk.
    A paprikát kicsumázzuk, a paradicsomot a szár végénél félbevágjuk, s a kocsányhoz kapcsolódó fehér (ízetlen) részt kivágjuk.
    Majd az egészet összevágjuk apróra.
  • A csíkokra felvágott csirkemellet olajon megpirítjuk.
  • Amikor a külső része picit megpirult a húsnak, hozzáadjuk a felaprított paradicsomot és a TV paprikát.
  • Amikor a paradicsom és a paprika is megfonnyadt, felöntjük az egészet annyi vízzel, hogy ellepje.
    Hozzáadjuk a petrezselymet, s bő fél órán át főzzük, hogy a csirkemell porhanyós legyen.
  • Amikor a hús már majdnem megpuhul, akkor hozzáadjuk a zöldborsót is, hogy megfőjön (10-15 perc kell, hogy az ízek összeérjenek és a borsó is megpuhuljon).
  • Nokedlivel, kifőtt tésztával, esetleg főtt krumplival vagy rizzsel tálaljuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsos ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a zöldborsós csirkemell tokány elkészítéshez

A tokány eredetileg egy török étel volt (még a népvándorlás idején került a magyar konyhába). Alapja a jól megfőtt és megborsozott tokányra vágott hús (jelen esetben csirkemell).

Épp ezért a tokányban eredetileg nem igazán volt őrölt fűszerpaprika vagy lepirított hagyma (azok csak valamikor a 17. század környékén jelentek meg a magyar konyhába).

Épp ezért a fenti receptből tudatosan kimaradt a hagyma és a fokhagyma, a pirospaprikával együtt.

Maga a borsós tokány is valószínűleg csak később kezdett kialakulni, amikor a borsos tokányba borsót tettek. S elkészül a zöldborsós verzió.

 

A fenti recept picit eltér a sertéshúsból készült zöldborsós tokányétól, mivel a sertéshús mellé érdemes egy-két babérlevelet is tenni (sokkal ízesebb lesz tőle a vöröshús).

Tipp1: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér vagy tarka borsot is.

Ha viszont szeretjük a csípőset, beletehetünk a pörkölt alapba egy kisebb csípőspaprikát. Vagy tehetünk hozzá egy kevés Erős Pistát vagy chilit.

Tipp2: Ha zöldborsó konzervet használunk érdemes a konzervek levét beletenni a főzőlébe, mivel a konzerv leve édes, intenzív zöldborsó ízű.

 

Tipp3: Ha nincs épp otthon paradicsomunk, egy kisdoboz sűrített paradicsommal kiválthatjuk.

Tipp4: Ha szeretjük, tehetünk a petrezselyem mellé egy kevés majoránnát is csirkemelles zöldborsós tokányba.

Ha kifőtt tésztát szeretnénk köretnek, akkor az lehet kagylótészta, szélesmetélt, csigatészta, szarvacska, fusilli, penne vagy farfalle is.

Tipp5: Ha igényesebben szeretnénk elkészíteni a t, akkor a paradicsomot meg is hámozhatjuk a feldarabolás előtt.

Amihez egy kisebb lábosban forraljunk fel vizet, s a paradicsomokat tegyük bele kisebb adagokban a már forró (lobogó) vízbe 10-15 másodpercre (mondjuk egy szűrővel). Majd a forró vízből kivett paradicsom héját egy kisebb késsel könnyedén leszedjük a paradicsom húsáról.

Jó étvágyat a csirkemellből készült zöldborsós tokányhoz!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating