Zöldborsós csirkemell tokány receptje paprikával, paradicsommal, petrezselyemmel, az elkészítés részletes leírásával.
Mivel a csirkemell és a borsó édes ízére kerül ebben az ételben a hangsúly, ezért nem készítünk hozzá egy karakteres hagymás-fűszerpaprikás pörkölt alapot. Hanem hagyjuk a fő összetevők ízét érvényesülni.
Ennek mentén megnézzük először, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a zöldborsós tokányt csirkemellből. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet még ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Zöldborsós csirkemell tokány recept
Eszközök
- 2 literes lábos
A recept hozzávalói
- ½ kg csirkemell filé
- 30 dkg zöldborsó (kifejtve)
- 2 közepes TV paprika
- 1 közepes paradicsom
- 2 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír vagy olívaolaj is)
- só (ízlés szerint)
- bors (ízlés szerint)
- petrezselyem (ízlés szerint)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A csirkemellet ujjnyi csíkokra (s nem kockára) vágjuk fel a rostjaira merőlegesen (ezt nevezik tokányra vágásnak).
- A paprikát és a paradicsomot megmossuk. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsomot a szár végénél félbevágjuk, s a kocsányhoz kapcsolódó fehér (ízetlen) részt kivágjuk. Majd az egészet összevágjuk apróra.
- A csíkokra felvágott csirkemellet olajon megpirítjuk.
- Amikor a külső része picit megpirult a húsnak, hozzáadjuk a felaprított paradicsomot és a TV paprikát.
- Amikor a paradicsom és a paprika is megfonnyadt, felöntjük az egészet annyi vízzel, hogy ellepje.Hozzáadjuk a petrezselymet, s bő fél órán át főzzük, hogy a csirkemell porhanyós legyen.
- Amikor a hús már majdnem megpuhul, akkor hozzáadjuk a zöldborsót is, hogy megfőjön (10-15 perc kell, hogy az ízek összeérjenek és a borsó is megpuhuljon).
- Nokedlivel, kifőtt tésztával, esetleg főtt krumplival vagy rizzsel tálaljuk.
Tippek és tanácsok a zöldborsós csirkemell tokány elkészítéshez
A tokány eredetileg egy török étel volt (még a népvándorlás idején került a magyar konyhába). Alapja a jól megfőtt és megborsozott tokányra vágott hús (jelen esetben csirkemell).
Épp ezért a tokányban eredetileg nem igazán volt őrölt fűszerpaprika vagy lepirított hagyma (azok csak valamikor a 17. század környékén jelentek meg a magyar konyhába).
Épp ezért a fenti receptből tudatosan kimaradt a hagyma és a fokhagyma, a pirospaprikával együtt.
Maga a borsós tokány is valószínűleg csak később kezdett kialakulni, amikor a borsos tokányba borsót tettek. S elkészül a zöldborsós verzió.
A fenti recept picit eltér a sertéshúsból készült zöldborsós tokányétól, mivel a sertéshús mellé érdemes egy-két babérlevelet is tenni (sokkal ízesebb lesz tőle a vöröshús).
Tipp1: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér vagy tarka borsot is.
Ha viszont szeretjük a csípőset, beletehetünk a pörkölt alapba egy kisebb csípőspaprikát. Vagy tehetünk hozzá egy kevés Erős Pistát vagy chilit.
Tipp2: Ha zöldborsó konzervet használunk érdemes a konzervek levét beletenni a főzőlébe, mivel a konzerv leve édes, intenzív zöldborsó ízű.
Tipp3: Ha nincs épp otthon paradicsomunk, egy kisdoboz sűrített paradicsommal kiválthatjuk.
Tipp4: Ha szeretjük, tehetünk a petrezselyem mellé egy kevés majoránnát is csirkemelles zöldborsós tokányba.
Ha kifőtt tésztát szeretnénk köretnek, akkor az lehet kagylótészta, szélesmetélt, csigatészta, szarvacska, fusilli, penne vagy farfalle is.
Tipp5: Ha igényesebben szeretnénk elkészíteni a t, akkor a paradicsomot meg is hámozhatjuk a feldarabolás előtt.
Amihez egy kisebb lábosban forraljunk fel vizet, s a paradicsomokat tegyük bele kisebb adagokban a már forró (lobogó) vízbe 10-15 másodpercre (mondjuk egy szűrővel). Majd a forró vízből kivett paradicsom héját egy kisebb késsel könnyedén leszedjük a paradicsom húsáról.