Zöldségleves

A zöldségleves az év bármely időszakában egy nagyszerű választás, ha egy tartalmas és relatíve olcsó, rostokban és vitaminokban gazdag leves szeretnénk enni.

Gyakorlatilag bármilyen zöldséget beletehetünk, habár egy-két alapvető összetevőt kár belőle kihagyni. S pont ezért nagyon változatos módon lehet elkészíteni.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni egy finom zöldséglevest. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

 

zöldségleves

Zöldségleves recept

A zöldségeket megpucoljuk, a répát és a petrezselyemgyökeret karikára, a hagymát egészben, a zellert és a karalábét kisebb kockákra vágjuk.
A répát és a gyökeret a zellerrel együtt kis olajon s vízen megdinszteljük, majd az egészet felengedjük.
Hozzáadjuk a többi zöldséget, s jó alaposan megsózzuk. Közepes lángon hagyjuk, hogy a zöldségek puhára főjenek
Előkészítési idő 10 min
Főzés idő 30 min
Összes idő 40 min
Fogás Levesek, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék

A recept hozzávalói
  

  • 4 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 kisebb zellergumó
  • 1 kisebb karalábé
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2-3 evőkanál napraforgóolaj (lehet olívaolaj is)
  • 1 liter víz (vagy alaplé)
  • 3 evőkanál

Az elkészítés lépései
 

  • A sárgarépát és a petrezselyemgyökeret megpucoljuk, s karikára feldaraboljuk.
  • A zellert és a karalábét szintén megpucoljuk, s apró kockára vágjuk.
    A zeller mehet a karírásra vágott répák mellé, a karalábé kerüljön egy külön edénybe.
  • A hagymát is megpucoljuk, s alul-felül bevágjuk, egymásra merőlegesen.
    Cél, hogy egyben maradjon, különben az egész leves tele lesz úszó hagymadarabokkal.
  • Olajon s kevés vízen a répákat s a zellert megdinszteljük, hogy egy picit megpuhuljanak.
  • 5-6 perc dinsztelés után az egészet felengedjük vízzel, s hozzáadjuk a hagymát és a feldarabolt karalábét.
  • 15-20 perc alatt készre főzzük a zöldséglevest.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, gluténmentes, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek

Tippek és tanácsok a zöldségleves elkészítéséhez

A fenti recept nagyon egyszerű, de ha mindig csak így késztenénk el, nem igazán lenne sokáig élvezetes.

A dinsztelés után a fent szereplő zöldségeken kívül bele tehetünk:

  • negyed fej édeskáposztát;
  • 10-15 deka megpucolt bimbós kelt;
  • egy csokor petrezselyemzöldet;
  • a zeller levelét (egy alapos mosás után);
  • 2-5 papérlevelet;
  • pár szem feketeborsot;
  • 10-12 dkg pucolt s aprított gombát;
  • egy kisebb karfiol szétszedett rózsáit;
  • egy kisebb brokkoli szétszedett rózsáit;
  • pár szem krumplit (megpucolva és kockára vágva);
  • kevés zöldborsót.

Mármint a fentiek közül válasszunk 2-3 lehetőséget az ízlésünknek s a kamra tartalmának megfelelően.

Ha a fent felsorolt lehetőségek mindegyikét szeretnénk beletenni a levesbe, érdemes egy 4-5 literes lábost előkészíteni, s az alap recept mennyiségeinek kétszereséből kiindulva egy nagy adag leves csinálni. A felengedéshez pedig minimum 2 és fél liter vizet használni.

 

Ha nem feltétlen akarunk zöldséglevest a vegetáriánus elvek alapján megfőzni, tehetünk a felengedő vízbe 1 leveskockát (literenként), ami lehet erőleves vagy húsleves kocka is.

Ha van otthon alaplevünk, azzal is nagyon finom lesz a zöldségleves.

Arra viszont mindenképp fontos kitérni, hogy a klasszikus zöldségleves recept nem tartalmaz rántást.

Levesbabtétnek grízgaluskát, krumpligombócot főzhetünk bele.

 

Jó étvágyat a zöldségleveshez!

Tipp: A chef ajánlata

Ismerje meg Magyarország legnépszerűbb ételeit, részletes leírásokkal, pontos bevásárlőlistával, sok hasznos és praktikus tippel s tanáccsal. --->

 

Címke , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating