Zöldségleves

Zöldségleves recept hagymából, sárgarépából, fehérrépából, zellerből, karalábéból sok sóval és vízzel, az elkészítés részletes leírásával.

Gyakorlatilag bármilyen zöldséget beletehetünk, habár egy-két alapvető összetevőt kár belőle kihagyni. S pont a sokféle zöldség miatt lehet nagyon változatos ételt varázsolni evvel a recepttel.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni egy finom zöldséglevest. S közben megnézzük azt is, mik azok az apró dolgok, amire mindenképpen érdemes odafigyelni.

zöldségleves

Zöldségleves recept

A zöldségeket megpucoljuk, a répát és a petrezselyemgyökeret karikára, a hagymát egészben, a zellert és a karalábét kisebb kockákra vágjuk.
A répát és a gyökeret a zellerrel együtt kis olajon s vízen megdinszteljük, majd az egészet felengedjük.
Hozzáadjuk a többi zöldséget, s jó alaposan megsózzuk. Közepes lángon hagyjuk, hogy a zöldségek puhára főjenek
A zöldségleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 min
Főzés idő 30 min
Összes idő 40 min
Fogás Levesek, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék

A recept hozzávalói
  

  • 4 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 kisebb zellergumó
  • 1 kisebb karalábé
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2-3 evőkanál napraforgóolaj (lehet olívaolaj vagy kókuszolaj is)
  • 1 liter víz (vagy alaplé)
  • 3 evőkanál

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A sárgarépát és a petrezselyemgyökeret megpucoljuk, s karikára feldaraboljuk.
  • A zellert és a karalábét szintén megpucoljuk, s apró kockára vágjuk.
    A zeller mehet a karírásra vágott répák mellé, a karalábé kerüljön egy külön edénybe.
  • A hagymát is megpucoljuk, s alul-felül bevágjuk, egymásra merőlegesen.
    Cél, hogy egyben maradjon, különben az egész leves tele lesz úszó hagymadarabokkal.
  • Olajon s kevés vízen a répákat s a zellert megdinszteljük, hogy egy picit megpuhuljanak.
  • 5-6 perc dinsztelés után az egészet felengedjük vízzel, s hozzáadjuk a hagymát és a feldarabolt karalábét.
  • 15-20 perc alatt készre főzzük a zöldséglevest.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek

Tippek és tanácsok a zöldségleves elkészítéséhez

A fenti recept nagyon egyszerű, s önmagában is nagyon finom étel, de pár zöldséggel és fűszerrel változatosabbá tehető.

Összetétele nagyon hasonlít a zöldségkrémlevesre, habár abba érdemes beletenni kicsivel több krumplit, tejszínt és késhegynyi őrölt szerecsendiót is.

Ha egy picit különlegesebb ízt is szeretnénk belecsempészni a zöldséglevesbe, a sárgarépa és a fehérrépa mellé vagy helyett tehetünk bele paszternákot is.

A dinsztelés után a fent szereplő zöldségeken kívül bele tehetünk:

Hasonlóan finom recept:
Vöröslencse-krémleves

A vöröslencse krémleves receptje hagymával, fokhagymával, krumplival, zöldségekkel, babérlevéllel, az elkészítés részletes leírásával. Ha gyorsan egy finom levesre vágysz, érdemes Read more

  • negyed fej édeskáposztát;
  • 10-15 deka megpucolt bimbós kelt;
  • 10-12 dkg pucolt s aprított gombát;
  • 10-15 dkg zöldborsót;
  • egy kisebb karfiol szétszedett rózsáit;
  • egy kisebb brokkoli szétszedett rózsáit és megpucolt szárát (ami nem más, mint egy finom zöldséges brokkolileves);
  • pár szem krumplit (megpucolva és kockára vágva);
  • egy csokor petrezselyemzöldet;
  • a zeller levelét (egy alapos mosás után);
  • 2-5 babérlevelet;
  • pár szem feketeborsot;

Mármint a fentiek közül válasszunk 2-3 lehetőséget az ízlésünknek s a kamra tartalmának megfelelően.

Ha a fent felsorolt lehetőségek mindegyikét szeretnénk beletenni a levesbe, érdemes egy 4-5 literes lábost előkészíteni, s az alap recept mennyiségeinek kétszereséből kiindulva egy nagy adag leves csinálni. A felengedéshez pedig minimum 2 és fél liter vizet használni.

Ha nem feltétlen akarunk zöldséglevest a vegetáriánus elvek alapján megfőzni, tehetünk a felengedő vízbe 1 leveskockát (fél literenként), ami lehet tyúkhúsleves- vagy zöldségleveskocka is.

 

Ha van otthon alaplevünk, használjuk azt, mert azzal még finomabb lesz a zöldségleves. Elsősorban a zöldség alaplé és a csirke alaplé passzol a sok zöldséghez.

Arra viszont mindenképp fontos kitérni, hogy a klasszikus zöldségleves recept nem tartalmaz rántást.

Levesbetétnek grízgaluskát, krumpligombócot főzhetünk bele.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a zöldséglevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a zöldségleveshez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating