Krumpligombóc levesbe, köretnek

A krumpligombóc receptje főtt krumpliból, tojásból, lisztből sóval, a pontos mennyiségeket s az elkészítés részletes leírását is megadva.

Mely a levesek egyik nagyszerű kiegészítője, de lehet akár önálló köret is szószos ételekhez. Elkészíteni is egyszerű, s szinte bármilyen húsos étel remek kiegészítője.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a krumpligombócot, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

krumpligombóc

Krumpligombóc recept

A krumpligombóc elkészítése könnyű.
A krumplit megpucoljuk, megfőzzük, s krumplinyomóval áttörjük.
Lisztet, sót és a tojást teszünk hozzá, s tésztát gyúrunk belőle.
Kisebb vagy nagyobb gombócokat készítünk belőle, s a végén kifőzzük forró vízben.
A krumpligombóc hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 30 perc
Összes idő 40 perc
Fogás Levesek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • krumplinyomó
  • 1 literes fazék
  • 2 literes lábos

A recept hozzávalói
  

  • ½ kg krumpli
  • 1 csipet
  • 1 darab tojás
  • 3 evőkanál liszt (több adagban kerüljön hozzá)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A krumplit megpucoljuk, centis darabokra vágjuk, majd annyi sós vízben feltesszük főni egy fazékban, ami éppen ellepi.
  • Amikor a krumpli megfőtt, s a belé szúrt villátok két darabra esik (10-15 perc alatt), leszűrjük, s krumplinyomóval összetörjük.
  • Hozzáadjuk a sót, a tojást és a annyi lisztet, hogy az egész egy tésztává álljon össze (mely nem ragad hozzá a kezünkhöz, s mégis formálható)
  • Az elkészült tésztából golyókat formázunk, s forró (lobogó) vízbe tesszük.
    Amikor a golyók feljönnek a víz felszínére, akkor kivesszük, s mehet bele a levesbe.
A recept jellemzői húsmentes ételek, laktózmentes ételek, vega receptek

Tippek és tanácsok a krumpligombóc elkészítéséhez

A krumpligombóc elkészítésének többféle változata lehetséges.

  • Lehet a megfőtt krumplit leszűrni, és fél kiló krumpliból és 1-2 evőkanál liszttel megcsinálni a gombóchoz a tésztát, s azt főzi bele a levesbe
  • Van, aki a fent elkészített tésztához a kifőzés előtt még egy evőkanálnyi vajat is hozzá tesz, s azzal összedolgozza (sokkal lágyabb lesz tőle a gombóc).
  • Lehet nem sima gombócokat csinálni, hanem beletenni zöldfűszereket (pl. petrezselymet, koriandert, majoránnát vagy rozmaringot).
  • S a gombócokat meg is lehet tölteni, előre megsütött és fűszerezett darálthússal.

A gombócok mérete is eltérő lehet:

  • Ha sokféle zöldség van a levesben, érdemes kicsi töltetlen gombócot választani.
    Ezeket úgy lehet könnyen megcsinálni, hogy a tésztát hüvelykujjnyi kígyóvá nyújtjuk, és centinként szétvágjuk.
  • Amikor csak egy alapléből csinálunk egy egyszerű gombócleveset, akkor pingponglabda méretű gombócokat csinálhatunk a tésztából kivett kisebb adagokból, vagy készíthetünk töltött krumpligombócot.

Ha vadashoz csinálunk krumpligombócot, akkor pedig nyugodtan fűszerezzük bátran, s csinálhatunk kis öklömnyi gombócokat is.

A főzésére természetesen szánjunk kicsit több időt, hogy a gombócok belseje is megfőhessen rendesen.

 

Jó étvágyat a krumpligombócos ételekhez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating