A krumpligombóc receptje főtt krumpliból, tojásból, lisztből sóval, a pontos mennyiségeket s az elkészítés részletes leírását is megadva.
Mely a levesek egyik nagyszerű kiegészítője, de lehet akár önálló köret is szószos ételekhez. Elkészíteni is egyszerű, s szinte bármilyen húsos étel remek kiegészítője.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a krumpligombócot, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Krumpligombóc recept
Eszközök
- krumplinyomó
- 1 literes fazék
- 2 literes lábos
A recept hozzávalói
- ½ kg krumpli
- 1 csipet só
- 1 darab tojás
- 3 evőkanál liszt (több adagban kerüljön hozzá)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A krumplit megpucoljuk, centis darabokra vágjuk, majd annyi sós vízben feltesszük főni egy fazékban, ami éppen ellepi.
- Amikor a krumpli megfőtt, s a belé szúrt villátok két darabra esik (10-15 perc alatt), leszűrjük, s krumplinyomóval összetörjük.
- Hozzáadjuk a sót, a tojást és a annyi lisztet, hogy az egész egy tésztává álljon össze (mely nem ragad hozzá a kezünkhöz, s mégis formálható)
- Az elkészült tésztából golyókat formázunk, s forró (lobogó) vízbe tesszük. Amikor a golyók feljönnek a víz felszínére, akkor kivesszük, s mehet bele a levesbe.
Tippek és tanácsok a krumpligombóc elkészítéséhez
A krumpligombóc elkészítésének többféle változata lehetséges.
- Lehet a megfőtt krumplit leszűrni, és fél kiló krumpliból és 1-2 evőkanál liszttel megcsinálni a gombóchoz a tésztát, s azt főzi bele a levesbe
- Van, aki a fent elkészített tésztához a kifőzés előtt még egy evőkanálnyi vajat is hozzá tesz, s azzal összedolgozza (sokkal lágyabb lesz tőle a gombóc).
- Lehet nem sima gombócokat csinálni, hanem beletenni zöldfűszereket (pl. petrezselymet, koriandert, majoránnát vagy rozmaringot).
- S a gombócokat meg is lehet tölteni, előre megsütött és fűszerezett darálthússal.
A gombócok mérete is eltérő lehet:
- Ha sokféle zöldség van a levesben, érdemes kicsi töltetlen gombócot választani.
Ezeket úgy lehet könnyen megcsinálni, hogy a tésztát hüvelykujjnyi kígyóvá nyújtjuk, és centinként szétvágjuk. - Amikor csak egy alapléből csinálunk egy egyszerű gombócleveset, akkor pingponglabda méretű gombócokat csinálhatunk a tésztából kivett kisebb adagokból, vagy készíthetünk töltött krumpligombócot.
Ha vadashoz csinálunk krumpligombócot, akkor pedig nyugodtan fűszerezzük bátran, s csinálhatunk kis öklömnyi gombócokat is.
A főzésére természetesen szánjunk kicsit több időt, hogy a gombócok belseje is megfőhessen rendesen.