A tonhalas tészta receptje hagymával, fokhagymával, tejföllel, fehérborssal petrezselyemmel és tonhallal, az elkészítés részletes leírásával.
Elkészíteni is könnyű, s az íze is nagyszerű, ahhoz képest, hogy pillanatuk alatt elkészíthető.
Ezért először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a tonhalas tésztát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Tonhalas tészta recept
Eszközök
- nagyobb lábos
- fokhagymanyomó
- nagyobb serpenyő
A recept hozzávalói
- 30 dkg fusilli tészta
- 1 liter víz (a tészta kifőzéséhez)
- 1 kiskanál só (a tésztafőző vízbe)
- 16 dkg tonhal (konzerv)
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 poharas tejföl
- őrölt fehérbors
- 1 csokor petrezselyemzöld
Az elkészítés lépései (részletesen)
- Felteszünk nagy fazékban vizet forrni a tészta megfőzéséhez.
- Tisztítsuk meg a hagymát és a fokhagymát. A hagymát aprítsuk fel, a fokhagymát törjük át fokhagymanyomón.
- A konzervet felbontjuk, s a tonhalról az olajat egy serpenyőbe beleszűrjük.
- Hozzáadjuk a felaprított hagymát, s megpároljuk benne.
- Amikor a hagyma kezd üvegesedni, hozzáadjuk a fokhagymát, s egyszer átkeverjük.
- Hozzáadjuk a tonhalat, a sót, a borsot és a tejfölt. Elkeverjük az egészet, s további 10 percig hagyjuk főni.
- Menet közben, amikor a tészta vize felforr, adjunk hozzá sót, és a fusilli tésztát. Az újraforrás elindulásáig párszor keverjük meg, hogy ne hogy összetapadjon.
- Amikor a tejfölös-tonhalas szósz teljesen megfőtt, húzzuk le a tűzről.
- Amikor a tészta is megfőtt, keverjük össze a tésztát a szósszal, s a tálalásnál szórjuk meg az egészet az apróra vágott petrezselyemmel.
Tippek és tanácsok a tonhalas tészta elkészítéséről
Ez egy nagyon egyszerű recept, amihez nagyon kevés alapanyag kell.
Ha nincs otthon éppen fusilli tészta, használhatunk akár penne tésztát vagy spagettit is. A fusilli ebben az esetben azért jó választás, mert apró mérete miatt jól elkeverhető benne a tonhal apró részei.
Ebben az esetben a tészta megfőzése nem igényel kiemelt figyelmet, mert az olaszos, durum tészta nehezen fő szét, s nem érzékeny a túlfőzésre sem. Egy kevés olajat a főzővízhez téve a tészta összetapadását is könnyedén megakadályozhatjuk.
Ha szeretjük a tartalmasabb, laktatóbb tonhalas tésztákat, érdemes megnézni a paradicsomos tonhalas tészta és a tejszínes tonhalas tészta receptjét is.
Ezek egy-egy lehetséges verziói ennek az egyszerű receptnek, melyekben a tonhal nagyszerű ízért a paradicsom illetve a tejszín kiegészíti s részben ki is emeli.